Su Fıtığı (Hidrosel) Nedir
Hidrosel (su fıtığı); testisin etrafındaki kesede sıvı birikmesi anlamına gelir. Hidrosel (su fıtığı) testisi karın içine birleştiren doğum öncesi kanalın açık kalması nedeni ile gelişir. İlk 18-24 ayda kendi kendine kapanabilir.
Konjenital (Doğumsal) Hidrosel
Su fıtığı sonradan (edinsel) olabileceği gibi doğuştan (konjenital) da meydana gelebilir. Testis anne karnında göbek içine yerleşimlidir. Hamileliğin 14’inci haftasından sonra karnın alt bölgelerine doğru ilerler ve daha sonra testis torbasına iner. Ancak bu iniş sırasında karın zarı bir eldiven parmağı şeklinde testis torbasına kadar testisle birlikte iner. Doğumdan sonra bu kesecik kapanır ve ipliksi bir boyut alır. Hidrosel ( su fıtığı) olgularında kesecik kapanmaz ve karın içi sıvısı bu açıklıktan içeri girerek testis etrafında birikmeye başlar. Sıvının birikmesiyle birlikte meydana gelen şişlik hidroseli (su fıtığını) işaret eder. Ancak açıklığın büyük olması durumunda karın içi organlar buradan sarkarak fıtık oluşturur. Yenidoğan erkek bebeklerin yaklaşık yüzde 6’sında doğumsal hidrosele (su fıtığına) rastlanılır.
Doğumsal hidrosel ( su fıtığı) iki çeşittir.
Birincisi ilişkili hidroseldir; bu hidrosel tipi testis torbasına inen karın zarının tamamen açık olması durumunu ifade eder.
İkincisi ise ilişkili olmayan hidroseldir. Bu tip hidroselde zarın karın tarafında olan kısmının anormal bir şekilde kapanması ve peritoneal sıvının testis torbasının içine hapsolmasıdır.
Su Fıtığı (Hidrosel) Belirtileri Nelerdir?
Hidroselin (su fıtığının) başlıca belirtisi şişliktir. Torbalarda meydana gelen bu şişlik, genellikle ağrısız ve yavaş büyüme eğiliminde olur. Hidrosel yani su fıtığı genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz. Hidroselin tek belirtisi ağrısız şişliktir. Konjenital (doğumsal) hidroselde, testiste görülen şişlik sabahları kaybolup günün ilerleyen saatlerinde belirginleşir. Doğum sonrasında rahatlıkla görülen hidrosel, testislerdeki şişlik ile kendini gösterir. Karın içi basıncın artmasıyla birlikte daha da belirginleşen şişlik, fıtık ile birlikte görülebileceği gibi tek başına da görülebilir.
Hidrosel nasıl teşhis edilir?
Hidrosel ( su fıtığı) teşhisinde, muayenenin ilk kısmı olan gözlem ve sonra elle kontrolü (palpasyon) ile rahatlıkla tanı konulabilir. Ayrıca her testisin arkasından ışık tutulduğunda transillüminasyon ışığın refleksiyonu izlenebilir. Işık, katı kitlelerin arasından geçemez. Bu önemli bir teşhis yöntemidir. Bazen de hidrosel (kasık fıtığı) , bir başka kitle gibi nedenlerin ayırıcı tanısında ve testislerin durumunu aydınlatmak için ultrasonografi yapılabilir.
Su Fıtığı (Hidrosel) Tedavisi
Hidrosel ( su fıtığı) tedavisi, bebek ve çocuğun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına ayrıca hidroselin ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır.
İlişkisiz hidrosel, çocuk bir yaşına ulaştığında genellikle kendi başına kaybolur. Sıvı, torbadan vücuda geri emilir.
12 ila 18 aydan uzun süren bir hidrosel, genellikle bir ilişkili hidroselidir. Bu tür hidrosel (su fıtığı)tedavisinde genellikle inguinal herniyi önlemek için ameliyat gerektirir. Ameliyat kasıkta küçük bir kesik (kesi) yapılarak sıvı boşaltılır ve kesenin ağzı kapatılır.
Hidrosel hakkında bilinmesi gerekenler
-Hidrosel (su fıtığı), testisleri skrotumda tutan ince torbada sıvı birikmesidir.
-10 erkek bebekten 1’inde doğumsal hidrosel (su fıtığı) vardır. Genellikle ilk bir yıl hidrosel (su fıtığı) tedavisi yapılmaz.
-12 ila 18 aydan daha uzun süren hidrosel (su fıtığı) tedavisinde genellikle inguinal herniyi önlemek için ameliyat yapılır.
-Hidroselde ( su fıtığında) pürüzsüz ve ağrılı olmayan bir yumru veya şişlik veya boyut değiştiren bir skrotum içerebilir.