Çankaya Caddesi Vidinli Apt. 17/3 ANKARA


  Randevu : 0312 448 0 222

Bebek ve Çocuklarda Kum Dökme

“Bebeğimin Bezinde Pembe, Kırmızı Lekeler Görüyorum !”

Bebek ve çocuklarda da, büyüklerde olduğu gibi, kum dökme sorunu ile karşılaşılabilir. Bebeklerde kum dökme, genellikle, annenin bebeğinin bezinde pembe, kırmızı bazı lekeler ya da parçacıklar görmesi ile fark edilir.

Aslında, bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bu sorun, bebek büyüyüp, böbrekleri geliştikçe ve bebek su içmeye başladıkça kendiliğinden düzelir. Yani çok telaşlanılacak bir durum değildir. Ancak, kum dökme, böbrek ve idrar yollarında taş oluşması için bir risk oluşturduğunda, kum dökme sorunu olan bebeklerin, böbrek ve idrar yollarının, ultrason ile mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

bebek-bezi-kum-dokme

Bebeklerde ve Çocuklarda Kum Dökme

Ayrıca, kum dökme ile birlikte, bazı metabolik rahatsızlıklar (idrarda aşırı kalsiyum ve okzalat atılımı, kanda kalsiyum ve ürik asitin yüksek olması gibi) olabileceği için, bazı idrar ve kan tahlillerinin de yapılmasında da büyük fayda vardır.

Ultrasonda taş görülmüyor ise, bebeğin 2 yaşına kadar, 3-4 ayda bir kez ultrason ile kontrol edilmesi yeterli olacaktır. Ultrason kontrollerinde taş saptanırsa ve boyutu 5-6mm ya da üzerine çıkarsa, o zaman taşın tedavisi için de birtakım girişimlere (taş kırma, ESWL) başvurmak gerekli olabilir.

Aslında bir ameliyat değildir. Ancak bebek ya da çocuk hafif ağrı duyabileceği için ve işlem sırasında bebeğin hareket etmemesi hafif anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Bu konuda tecrübeli merkezlerde, küçük bebeklerde dahi oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

İdrar kanalına düşen ya da böbrek içindeki daha büyük taşlar için endoskopik yöntem dediğimiz fleksible üretersokopi (kapalı ameliyat) ya da böbreğe bir delikten girmek sureti ile yapılan perkütan nefrolitotripsi ameliyatları gerekli olabilmektedir.

Bu ameliyatlar tamamen kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bebeğe uygun çok ince endoskopik aletler ile taşın bulunduğu yere kadar gidilmekte, taş görülerek lazer enerjisi ile kırılmakta ve kırılan parçalar dışarı alınmaktadır.

Diğer taraftan, taş hastalığı tekrar eden bir özellik gösterdiği için, çocuğun metabolik açından değerlendirilmesi ve kırılan ya da düşen taş parçalarının da kimyasal olarak incelenmesi ve taşın cinsinin ortay konması son derece önemlidir.

Paylaş :