Çankaya Caddesi Vidinli Apt. 17/3

Soru Sorun

Doktora Sorun
Adınız Soyadınız, Telefon Numaranız ve E-Posta adresiniz yayımlanmayacaktır.
Merhaba,
Genellikle çift sistemlerde enjeksiyon başarısı biraz daha düşük olmaktadır. Daha önce bir kere başarısız girişim olması da başarı şansını biraz daha düşürmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgilere göre genişleme artıyor ve böbrek bu durumdan fazlaca etkilenmiyor.
Bu durumda ultrasın ile takiplere devam edilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sanırım sünnet sonrası pipide gömüklük olmuş ama maalesef görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapmam mümkün olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Film ve tetkikleri görüp, kitlenin nereden kaynaklandığını, büyüklüğünü, iyi ya da kötü huylu olup olmadığını anlamak gerekir.
Bu bakımdan en kısa süre içerisinde bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Bu sorunuzu bir genel çocuk doktoruna yöneltmenizi öneririm.
Merhaba,
Verdiğiniz değerlerde çok endişe edecek bir sorun görülmüyor.
Şimdilik 3 ay aralar ile yapılacak ultrasonografi takipleri yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba, Lokal anestezi ile olmasını istiyorsanız oğlunuz sünnet içinntam ideal dönemdedir. Bebekler biraz daha büyüdükten sonra lokal anestezi bebekleri zorlamakta ve o yüzden sünnet hafif genel anestezi ile yapılmaktadır. Sünnet için en kötü dönem 2-6 yaş aralığıdır. Tıbben zorunlu olmadığı sürece bu dönemde sünnet önermiyoruz. Geçmiş olsun
Aşırı yemesini önermem
Bu böbrekleri ile ilgili bir durum değil. Doğum sonrası bir çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından takibi gerekir.
Bu aşamada ciddi bir sırun görünmüyor.
Ancak takip etmeye devam etmek gerekir
Geçmiş olsun
Fistülün maalesef tek tedavisi cerrahidir.
Büyük olasılıkla ilk ameliyat kadar sıkıntıya yol açmaycaktır.
Bir hafta kadar Ankara'da kalmanız gerekir.
Maliyet ameliyatın büyüklüğüne göre ve hastaneye göre değiştiği için kesin bir rakam vermem mümkün olmayacaktır.
Geçmiş olsun
Bu aşamada hamileliği ya da doğumu etkileyecek bir sorun görünmüyor.
Doğum sonrası yapılacak detaylı ulttasona göre izlenecek tanı ve tedavi planı yapılabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Görmeden kesin bir şey söylemem mümkün değil ama anladığım kadarı ile, sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu sadece estetik bir sorun ve düzeltilmesi de çok gerekmeyebilir.
Geçmiş olsun
Daha önce de belirttiğim gibi 5. Derece reflünün tedavi açık üreteroneosistostomi dediğimiz açık ameliyattır.
Ancak 6 ayda küçük bebeklerde bu ameliyatın komplikasyon oranı daha yüksek olduğu için, tedavi gerekiyorsa ilk tercih endoskopik yöntem şeklinde olmaktadır
Merhaba, Geçirilen enfeksiyonlar ateşli ise, bu enfeksiyonun böbreğe ulaştığını gösterir ki bu durumda reflünün düzeltilmesi gerekir. Her ne kadar 5. Derecede endoskopik yöntemin başarısı düşük olsa da, özellikle ilk 6 ayfa açık ameliyatlar tercih edilmediği için, bebeğiniz için ilk etapta kapalı ameliyat daha uygun olur diye düşünüyorum. Geçmiş olsun .
Merhaba,
İkinci bebekte multikistik böbrek olma riski normalden çok yüksek olmayacaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Muhtemelen uzın süre çiş tuttuğu için ıkınırken ya da gaz çıkarırken idrar kaldırıyordur.
Öncelikle uyanıkken en geç 2 saatte bir düzenli olarak çiş yapmasını sağlayan. Bu uygulamaya rağmen bir değişiklik olmazsa o zaman daha ileri tetkikler gerekebilir.
Geçmiş olsun
Kistlerin yeri, büyüklüğü ve böbrekte harabiyet yapıp yapmadığını göre, tedavisiz bekleme, sadece kistlerin çıkarılması veya çok çok nadiren böbreğin alınması şeklinde tedavi planlaması yapılabilir. Geçmiş olsun
Merhaba, Öncelikle bir idrar tahlili yaptırıp şeker, dansite gibi değerlere bakmak lazım. Sonuca göre ek testler planlanabilir Geçmiş olsun
Merhaba, Ultrasonda çok ciddi bir sorun izlenmiyor ama size söyledikleri gibi 5-6 aylıkken tekrar ultrason ile kontrolü gerekir. Ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmediği süre bu aşamada ek bir tetkike gerek olmayacaktır. Sünnet enfeksiyon riskini azaltacağı için önerilebilir. Geçmiş olsun.
Bu konu benim ile ilgili olmadığı için size yardımcı olamayacağı maalesef
Koruyucu için kullanılan 2-3 ayrı antibiyotik vardır. Doktorunuza danışarak başlayabilirsiniz
1. derece reflü çok anlamlı değil. Sık sistit geçiriyorsa gündüz tutup son saniyeye idrar bekletme sorunu olabilir. Bu gece kaçırmayın da olumsuz etkileyebilir
Merhaba,
Biz bebek 1.5-2 aylık olunca ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi ile sünnet yapıyoruz.
Bebeğinizin 40'ı çıkınca isterseniz muayene edip görür kesin kararı veririz.
Şimdiden hayırlı olması dileği ile.
Problemin ne olduğunu tam anlayamadım.
Merhaba,
Ne boyutta bir sorun olduğu ve bu duruma neyin yol açtığı ancak muayene sonrasında anlaşılabilir.
Bir üroloji uzmanına baş vurmanızı öneririm.
Merhaba, Ultrason sonucunuzda çok önemli bir sorun yok ama 1 ay sonra mutlaka ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı öneririm
Ben sadeve çocuk yaş grubu hastalara bakmaktayım ama önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Merhaba, 0312 448 0 222'den bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapma imkanım olmaz maalesef.
Ancak eğrilik olmaması önemli bir şanstır.
Hafif ya da orta derecede bir hipospadias ise %85-90 tek bir ameliyat ile düzelebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre bu alanda çok ciddi bir sorun görünmüyor.
Ancak kusması olması idrar yolu enfeksiyonuna kaynaklanabilir.
Enfeksiyon açısından mutlaka tetkik ve gerekiyorsa tedavi gerekir.
Böbrekteki genişlemenin sebebine yönelik olarak da gerekiyorsa voiding denilen sondalı filmi ve böbrek sintigrafisini de çekmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba, Benim uzmanlık konum bebek ve çocuklardaki böbrek ve idrar yolu hastalıkları olduğu için size yardımcı olamayacağım maalesef. Geçmiş olsun
Merhaba, Yapışıklık ara ara tekrar edebilir. Kapanmaya başladığını fark ettiğinizde 1 hafta kadar kremi kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Merhaba
Ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
16x9mm ise ağrı yapması beklenmez ama 16x9cm ise bu durumda böbrek kapsülünü gerip ağrı yapabilir
Merhaba, Sonuca göre sop böbrek normal gibi ama sağ böbrekte belirgim hasarlanması söz konusu. Bunun dışında yorum yapabileceğim bir bilgi yok. Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuz bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına yönlendirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Son idrar kültürü sonucunu aynı zamanda alınan idrar tahlili sonucu ile karşılaştırmak gerekir. Tahlil temizse kültürü çöl önemsemeyebiliriz. Sonuç şüphli ve idrar örneği poşet yapıştırılarak alındı ise o zamam sonda ile mesaneden direk örnek almak gerekebilir. Ayrıca ultrason ile böbrekleri kontrol etmek çok iyi olur. Henüz olmadıysa sünneti de gündeme almanıza fayda olacaktır. Geçmiş olsun
Merhaba, Çok gerekli ise 3 ay aralıklı sintigrafi çekilebilir ama genlde 9-12 aydan önce önerilmez. Ben, sintigrafiden önce, bir çocuk radyolojisi uzmanına ayrıntılı ultrason yaptırmanız ve sonucu mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanına gösterip danışmanızdır. Geçmiş olsun
8 yaşına kadar devam eden gece yatak ıslatma durumunda, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra ilaç tedavi başlamak gerekebilir. Bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm Geçmiş olsun
Filmi görmeden kesin bir şey söylemek doğru olmaz ama verdiğiniz bilgiler doğrultusunda reflü yok diyebilirim.
Geçmiş olsun
Merhaba, Ben sadece çocuklardaki ürolojik sorunlara baktığım için sorunuz başka bir uzmana yönlendirmenizi önereceğim Geçmiş olsum
Doktorunuzun önerdiği uygulama kalıcı bir soruna yol açmaz.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bu aşamada sadece ultrason ile takip etmek yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun
Önemli bir sorun görünmüyor.
Geçmiş olsun
Merhaba, Genel olarak kız çocuklarında hayat boyu enfeksiyon geçirme ihtimalleri daha yüksek olduğu için reflünün devam etmesi çok tercih edilen bir durum değildir. Ancak, son 2 yıldır enfeksiyonu olmuyorsa, hele de koruyucu antibiyotik de almıyorsa bu daçok olumlu bir bulgudur. Özellikle idrar bekletmeme, kabız kalmama gibi şeylere çok dikkat etmesi kaydıyla ile bir şey yapmadan beklemek bir alternatif olabiliri fakat Geçirilecek bir ateşli idrar yolu enfeksiyonu reflünün mutlaka düzeltilmesi gerektiği anlamına gelecektir
Merhaba, Ben çocuklardaki ürolojik sorunlara bakmaktayım. Sorunuz bir kadın doğum uzmanına yönlendirmeniz daha uygun olacaktır
Merhaba,
Taşlar, enfeksiyon, kanama veya kanallarda bir tıkanmaya yol açmıyorsa, kendiliğinden düşme olasılığı olduğu için bu aşamada ultrason kontrolleri ile takip edilebilir.
Geçmiş olsun
Taş boyutları çok küçük olduğu için bu aşamada ek bir tedaviye gerek olmayacaktır.
Taşlar büyük olasılıkla kendiliğinden düşecektir.
Ancak 3 aralarla ultrason ile takibe devam etmek gerekir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Gündüz uyanıkken tutup çiş bekletmesin, 1.5-2 saat aralarla düzenli olarak tuvalete gitsin.
Tuvalette çiş bittikten sonra acele etmeden 15' e kadar sayıp öyle kaldırın.
Gene devam ediyorsa bir çocuk ürolojisi uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bir böbrek tamamen sağlıklı olduğu sürece böbrek yetmezliği gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmayacaktır ama öncelikle DMSA böbrek sintigrafisi çekip böbreklerin ne kadar çalıştığını görmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgilere göre çok önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum ama gene de görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapmam.
Geçmiş olsun
Merhaba, Son ultrason sonucu iyi görünüyor ama bu tip durumlarda sonuçları ayruntılı olarak değerlendirmeden kesin bir yorum yapmak kolay değildir. Geçmiş olsun.
Merhaba,
Tetkik sonuçlarını görmek gerekirse yeni tetkikler istemek ve sonuca göre de ilaç tedavisi başlamak gerekebilir.
Uygun ilaç tedavisi ile %70'e kadar yanıt alınabilir.
Geçmiş olsun.
Bu durumda, daha önce kesin varsa ama şimdi bulunamıyorsa, zamanla küçülüp kaybolma olasığı söz konusu olabilir ve ameliyatla bakılmasında fayda olabilir.
Geçmiş olsun
Tekrar geçmiş olsun o zaman
Ben sadece çocuk yaş hasta grubuna bakmaktayım. Bu nedenle sorunuz başka bir uzmana yönlendirmenizi önereceğim.
Geçmiş olsun
Testisin bırakılan kısmnın ne durumda olduğunu anlayabilmek için dopler ultrason yaptırmak ve ona göre ne yapılabileceğine karar vermek gerekir
Geçmiş olsun
Bu sorunuza daha önce doktor sitesi üzerinden yanıt vermiştim. Oradaki cevabı kontrol edebilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun
Sorunuzu tam anlayamadım ama ekstrarenal pelvis durumunun kanser ile ilişkisi yoktur diyebilirim
Merhaba,
Bu sorunuz bir gastroenteroloji veya genel cerrahi uzmanına yöneltmenizi öneririm.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Bu aşamada koruyucu antibiyotik tedavisi altında beklemek, bebeğiniz 6-8 haftalık olunca ultrasonu tekrar yapmak ve sonuca göre eğer gerekiyorsa sintigrafi ve voiding sistografi gibi testleri planlamak gerekebilir.
Enfeksiyon riskini azaltmak için sünneti de erken planlamanızı öneririm.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Öncelik oğlunuzu görüp muayene etmek isterim.
Muayene etmeden bir bilgi vermem doğru olmaz.
Geçmiş olsun
Merhaba, Bu sorunuza cevap yazmıştım sanırım ? Yaklaşım açısından net bir görüş biriliği yok maalesef. Önerim acil olmamakla birlikte torsiyon olan testisin çıkartılmasıdır. ameliyatta görülen doku testis ile uyumlu değilse laparoskopik olarak karın içine de bakmak gerekebilir. Karşı testisie fiksasyon yapıp yapmamak kararı hekime göre değişir. Geçmiş olsun
Merhaba,
Eğer pipi boyu küçük değil fakat yapı olarak içeri gömülü ise, bu durumda hormonal inceleme ve tedaviye gerek yoktur.
Gömüklük çoğunlukla ergenlik başlayıp, penis büyümeye başlayınca kendiliğinde önemli miktarda düzelecektir.
Beklemek istenmezse, cerrahi müdahale ile penisi çok daha görünür hale getirmek mümkündür.
Geçmiş olsun.
Merhaba, Ultrason sonucunda sağ testis küçük ama var ve canlılığını devam ettiriyor şeklinde görülüyor. Bu durumda ilk planda testisi mümkün olduğunca korumak gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba,

Bu alanda öncelikle bir koruyucu antibiyotik başlanması gerekir.
Bebeğiniz 2 aylık olunca ultrason tekrarı ve beraberinde DMSA böbrek sintigrafisi ve voiding dediğimiz sondalı filmi çektirmeniz gerekecektir.

Hipospadiaslı olması, sünnet derisinin tam olmaması açısından enfeksiyon riskini azaltacağı için şimdilik bir avantaj olarak düşünülebilir.

Geçmiş olsun.
Merhaba, Sanırım AtNalı böbrek durumu var. Böbrekteki Şiiliğin durumunu ultrason ve sintigrafi neticelerini bakarak değerlendirmek ve ona göre karar vermek lazım
Merhaba
Bu durumda her 2 karar da çok yanlış olmaz.
Ancak daha önceki enjeksiyonda mesane içerisini görmüş olan doktorunuz ilk işlemin tekniği hakkında doğru yorum yapabilir.
Eğer ilk uygulama teknik olarak doğru yapıldı ama reflü buna rağmen tekrar etti ise o zaman açık ameliyat daha doğru bir karar olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapamam ama doktorunuzun el ile muayene sırasında testislerin indirmiş olması olumlu bir bulgudur.
Muhtemelen ameliyata gerek kalmayabilir.
Geçmiş olsun.
Ben fonksiyondaki azalmanın direk UP darlığa bağlı olduğunu düşünmüyorum.
Yüksek dereceli reflü ile birlikte gelişimsel olarak küçük gelişmiş bir böbrek gibi duruyor.
Maalesef fonksiyonu daha iyi hale getirebilme şansı yok diyebilirim.
Hedef fonksiyonu bu noktada tutmak olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Reflü zaman ile azalabilen ve bazen düzelebilen bir hastalıktır.
Oğlunuzun yaşı göz ömüna alındığında, ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmediği sürece koruyucu antibiyotik kullanarak beklemek oldukça uygun bir yaklaşım olacaktır.
Enfeksiyon riskini azaltmak için sünnet olmasını öneririm.
Son voiding'ten 1-1.5 yıl sonra reflü derecesini görmek için tekrar bir kontrol voiding'i gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Daha önce 2 kez kapalı ameliyat oldu ve başarılı olunamadı ise tek çare açık ameliyat gibi duruyor ama filmleri (voiding ve DMSA) görmeden kesin bir yorum yapmak ta istemem.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Ateşli enfeksiyonun sebebi mesanedeki idrarın böbreğe geri kaçışı yani reflü olabilir.
Bu durum voiding sistografi dediğim,iz sondalı film ile anlaşılabilir.
Bu tetkiklerin planlanabilmesi için bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu kadar uzun süre tedaviye rağmen devaerin yapılması gerekir.
Bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
geçmiş olsun
Merhaba,
Muayene, ayrıntılı ultrason ve gerekirse MR kist açısından gerekli bilgileri verecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunu görmeden kesin bir yorum yapamam ama verdiğiniz bilgiler ışığında önemli bir sorungörünmüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasondaki farklılık ölçümsel nedenlere bağlı olabilir.
Her 2 değer de bizim için çok telaşlanacak düzeyde değil.
Ancak 1-2 ay sonra tekrar ayrıntılı bir ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Ulaşabilirseniz bir çocuk ürolojisi uzmanının takibine girmenizi tavsiye ederim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Yazdıklarınızdan sorunun ne olduğunu tam anlayamadım ama sol böbrek yoksa, engel durumunun tespiti için, bir üniversite ya da eğitim araştırma hastanesinin özürlü kuruluna dilekçe ile baş vurmanız gerekmektedir
Merhaba
İsterseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Merhaba,
Eşinizde su azalması olmadığı sürece bebeğiniz normal zamanında ve doğum öncesi hiç bir müdahaleye gerek kalamdan doğabilir.
Doğum sonrası 1 haftalık olunca mutlaka ayrıntılı bir ultrasonla değerlendirilmeli ve sonraki sürecin yönetilmesi için de bir çocuk ürolojisi uzmanının takibinde olmalıdır.
Geçmiş olsun.
Sanırım bu sorunuza cevap yazmıştım ama Ege Üniversitei Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi bölümünü önerebilirim.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Şüpheli bir durum.
Filmleri görüp bakmadan karar vermek kolay değil.
Ankara'da iseniz bir kez de ultrasonu Prof. Dr. Suat Fitöz Hoca'ya yaptırmanızı öneririm.
Bu konuda son derece tecrübelidir.
Onun ultrason sonucu ile ben de görebilirim isterseniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapmam doğru olmaz.
Ancak uykuda ve banyoda testis aşağıda yerinde ise bu aşamqda ameliyat gerekli olmaycaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler içinde en önemlisi "inanılmaz derece inat çişini yap dedikmi yapmak istemiyor" kısmı.
Bir defa gündüz uyanıkken 2 saat aralarla düzenli olarak tuvalete götürüp çiş yapmasını sağlamanız şart.
Bunu yapmadığı sürece kaçırmalar devam eder ve bir süre sonra idrar yolları enfeksiyonu ve böbreklerde zorlanma da başlayabilir.
Gerekirse de bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Taş ateş düşmesine yol açmaz.
Tam tersi idrar yolu enfeksiyonuna ve buna bağlı olarak ateş yükselmesine neden olabilir.
Sadece bir damla geliyor olması, fistülün büyük olmadığını gösteri ki başarı şansı daha yüksektir.
Ne kadar erken yaşta olursa süreci o kadar rahat atlatacaktır.
Merhaba,
Çocuğunuz henüz idrar kontrolünü kazanacağı zamanın başlarında olduğu için çişinin geldiğini fark etmiyor olabilir.
Bu durumda son saniyeye kadar sıkışıp, sonrasında gelince çişini bırakıyor olabilir.
İlk etapta, uyanıkken 1.5 saat aralarla düzenli olarak götürüp çiş yapmasını sağlayın.
Buna rağmen hiç bir değişiklik olmuyorsa bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer idrar geliyorsa bu fistül var anlamına gelir.
Anladığım kadar ile her zaman olmuyor.
Bu durumda mutlak düzeltmek gerekir diyemem.
Ama görmeden de kesin bir yorum yapmak istemem.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Tüm film ve tetkik sonuçlarını görmeden kesin bir yorum yapmak istemem,
Ancak, geri kaçış durumunda ilk yaklaşım, koruyucu antibiyotik tedavisi başlayıp beklemektir, çünkü geri kaçış zaman içinde kendiliğinden azalabilir hatta bazen de düzelebilir.
Sintigrafide (DMSA) böbreklerde ciddi hasar yoksa ve koruyucu antibiyotik tedavisi altında ateşli enfeksiyonlar tekrar etmiyorsa ben hemen ameliyat önermem.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sistemdeki bir arıza nedeni ile mesajlara geç cevap yazabildim, kusura bakmayın.
Ateşli idrar yolu enfeksyonuna piyelonefrit adı verilir ve enfeksiyonun böbreğe kadar ulaştığını gösterir.
Bu durumda, mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olup olmadığını anlayabilmek için voiding çekmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sistemdeki bir arıza nedeni ile mesajlara geç cevap yazabildim, kusura bakmayın.
Oğlunuzun yaşı ameliyat için uygun.
0312 448 0222 numaralı telefondan randevu alıp getirebilirseniz, görüp muayene ettikten sonra daha detaylı konuşabiliriz.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Çok muhtemelen yeni yapılan idrar kanalında bir darlık meydana gelmiştir.
Öncelikle kontrol edip darlık olup olmadığına bakmak gerekir
Sıcak suya oturma banyolarının rahatlatıcı olacağını söylemek isterim.
Çok geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar tahlilinde kum dökme görülüyor.
Bu durumda ultrason ile böbrekleri ve idrar yollarını kum veya taş var mı diye mutlaka kontrol etmek gerekir.
Ultrason temizsse, bol su içme sureti ile kumlar temizlenecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oldukça sıkıntılı bir durum maalesef.
Kitleyi çıkarmanın ne boyutta fayda sağlayacağı ve diğer taraftan riskleri hesaplanıp ona göre karar vermek lazım.
Çok Yüksek riskli bir ameliyat olacağını belirtmek isterim.
Çok geçmiş olsun
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler göre darlık oldukça iyi bir seyir gösteriyor.
Ultrasonlar ile takibe devam edebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle bir üroloji uzmanına gidip muayene olmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Görmeden kesin bir yorum yapamam ama verdiğiniz bilgiler mutlak ameliyat olması gerektirecek bir durum olmadığını gösteriyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Utangaç testis konusunda karar verirken en önemli şey doktorun muayene bulgusudur.
Eğer muayene ile testis torbaya kadar rahat indirilebiliyor ve bırakınca bir süre kendiliğinden aşağıda kalabiliyorsa takip tarafında kalınabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler ışığında mesane çıkışında posterior üretral valv (PUV) nedeni ile oluşmuş bir darlık var gibi duruyor.
Bu nedenle ilk etapta mutlaka sistoskopi yapılıp, varsa eş zamanlı olarak, endoskopik teknikle darlık da açılmalıdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sağda önemli bir sorun görünmüyor ama solda orta derecede bir darlık ve buna bağlı olarak böbrekte genişleme var.
Şimdilik takip tarafında kalınabilir.
Ancak ultrasonlar ile sıkı takip gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda küçük kum parçaları görülmüş.
Bunlar çok büyük olasılıkla kendiliğinden atılacaktır.
Bunun dışında ultrasona göre önemli bir sorun görünmüyor.
Bol su içirin, az tuz tüketsin, abur-cuburdan uzak dursun, tutup çişini bekletmesin ve kabız kalmasın.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oluşmuş olan kum parçalarının kendiliğinden düşmesini beklemek gerekir.
4mm henüz tedavi gerektirmeyecek boyutta bir parçadır.
Ancak zamanla boyut artışı olursa, taş kırma gibi tedaviler gerekebilir.
Scholl solüsyonu parçayı yok etmez ama büyümesini yavaşlatır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer sertleşme sırasında peniste eğrilik olmuyorsa ve ayakta çiş yaparken idrar karşıya doğru rahatlıkla gidebiliyorsa, fonksiyon açısından ameliyata gerek olmayacağını söyleyebilirim.
Ancak, görüp muayene etmeden daha kesin bir yorum yapmam mümkün olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ameliyat 6 aylıkken rahatlıkla yapılabilir.
Epispadiasın derecesini muayene etmeden kesin olarak anlama mümkün değil maalesef.
Müsait olduğunuz bir ara muayene için getirebilirseniz, gördükten sonra, birlikte bir tedavi planı belirleyebiliriz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre sağa böbrekte daha belirgin olmaz üzere, böbreklerde genişleme var.
Bu aşamada müdahale gerektirecek bir problem gibi durmuyor ancak mutlaka ultrasonlar ile takip etmek gerekir.
Ultrasonda genişleme artacak olursa böbrek sintigrafiside yaptırmanızda fayda olacaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Bu aşamada 3 aylık aralarla ultrason ile kontrol etmek yeterli gibi duruyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Tabi ki ilaç yazmadan test yapmak daha doğru bir yaklaşımdır.
Ancak ürodinami sonda takılarak yapılan bir incelemedir ve doğal olarak çocukların hoşuna giden bir test değildir.
Ayrıca az da olsa enfeksiyon riski vardır.
Bu nedenle, önce ilaç başlamak ve ilaca hiç olumlu yanıt alınamazsa o zaman ürodimayi yapmak daha pratik bir yaklaşımdır.
Geçmiş olsun.
Daha önce enjeksiyon da yapıldığı için ben robotu çok önermem.
GATA, Ankara ve Gazi Üniversiteleri ve Atatürk Eğitim Araştırma hastanesinde robot ile ameliyat yapılmaktadır
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapamam ama çok ciddi olmayan gömüklük durumları, ergenlikle birlikte ortaya çıkan erkeklik hormonunun etkisiyle pipinin büyümesi sonucu kendiliğinden düzelen ya da azalan durumlardır.
O yüzden beklemek yanlış bir karar olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Enjeksiyon 2 ya da 2 kere yapılabilir ancak ilk enjeksiyondan sonra fazla bir düzelme olmadığı için açık ameliyat daha iyi bir alternatif gibi duruyor.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dal'nda Doç. Dr Haluk Şen'i önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar tahlili normalse yani bir enfeksiyon yoksa, muhtemelen sık tuvalet gitmesine neden olan durum mesane adalelerinin istem dışı hafif kasılmalarıdır.
Bu ilaç ile tedavi edilebilen bir durumdur.
Bir uzmana baş vurursanız gerekli tedaviyi planlayabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz ultrason sonucuna göre önemli bir sorun yok merak etmeyin.
Bu aşamada, 3 ay sonra bir ultrason kontrolü daha yaptırmanız yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapmam mümkün değil ancak oğlunuzun yaşı müdahale için uygun.
Sünnet olmuş olması ameliyatı bir miktar zor hale getirse de, günümüzde kullanılan teknikler ile sünnet olmuş çocuklarda da başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu direk benim konum olmamakla birlikte, çok önemli bir sorun olmadığını ve bu aşamada sadece ultrasonlar ile takip ettirmenizin yeterli olabileceğini söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer ani sıkışma ve sık idrara gitme, tuvaletten çıkınca hemen tekrar idrar varmış gibi hissetme, zor ya da ıkınarak idrar yapma, idrar bittikten sonra damlatma, çiş yaparken acıma y ada yanma veya gece ya da gündüz idrar kaçırma gibi şikayetler varsa gerekli tahliller sonrasın bir tedavi planlanabililr.
Ama hiç bir şey yok, sadece bahsettiğiniz his varsa çok fazla bir yorum yapmam çok mümkün değil maalesef.
Geçmiş olsun.
Hipospadiasın derecesini muayene edip görmeden kesin bir yorum yapmam mümkün değil, ancak günümüzde kullanılan teknikler ile sünnet olmuş çocuklarda da ameliyat başarı ile yapılabilmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben ilk etapta Botox yapılmasını ve takibe antikolinerjik dediğimiz mesane ilaçları kullanmasını öneririm.
Bu işlem sırasında eş zamanlı olarak reflü içinde endoskopik tedavi yapılabilir.
Bu işlemlern sonucuna göre eğer yeterli tedavi yanıtı alınamamışsa o zaman, mesane büyütme ameliyatı yapılabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda böbreklerde genişleme, taş-kum görülmesi gibi bir sorun yoksa sağlık açısından bir soruna yol açmayacaktır.
Ama sağlık kontrollerinde ne derler onu bilemiyorum malesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çok yaş grubuna bakıyorum ama bahsedilen genişleme orta seviyede görünüyor.
Acil tedavi gerektirecek bir duruma benzemiyor.
Önemli olan bu genişlemeye neyin sebep olduğunu (taş, tıkanıklık, prostat vb) bulmaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çok yaş grubuna bakıyorum ama bahsedilen genişleme orta seviyede görünüyor.
Acil tedavi gerektirecek bir duruma benzemiyor.
Önemli olan bu genişlemeye neyin sebep olduğunu (taş, tıkanıklık, prostat vb) bulmaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda oldukça hafif bir genişleme izleniyor.
Endişe edilecek bir durum gibi görünmüyor.
3-4 ay ara ile ultrason kontrolleri yaptırarak takip etmek yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar yolları enfeksiyonu olup olmadığı konusunda, idrar tahlili ve kültürü sonucunu görmeden bir yorum yapmam mümkün değil maalesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kızınız yaşı itibarı ile reflünün kendiliğinden düzelme şanıs çok çok az olduğu için ben de beklemeyi bırakıp, kapalı yöntemle yani enjeksiyon yapılarak tedvaiyi uygun görüyorum.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
genelde yapışıklık durumunda klasik cerrahi yöntemle sünnet daha uygundur ama görmeden kesin bir yorum yapamam.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sağ böbrekte önemli bir sorun görünmüyor, merak etmeyin.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada ben de sondalı filme gerek görmüyorum.
Ancak mesane kapasitesi çok artmış.
Bu da muhtemelen idrar bekletme alışkanlığın bağlı.
Mutlaka uyanıkken 2 saat aralarla gidip çişini yapsın, kesinlikle idrar bekletmesin, tuvalette hiç acele etmeden beklesin.
Kabız kalmasın.
Ayrıca idrar akım hızı ölçümü gibi bir takım ek testlerin de yapılması iyi olur.
Geçmiş olsun.
Bana gelebilirsiniz.
Gelirken lütfen tüm tetkikleri özellikle de voiding'in CD ya da filmini yanınızda getirin.
0312 448 0222'den randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Bu benim konumla ilgili bir durum değil ama çok önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu önemli bir sorun gibi durmuyor.
Ancak tedbiren 6 ay sonra bir kontrol ultrasonu daha yaptırmanız iyi olur.
Geçmiş olsun.
Bu konuda bir çocuk endokrinoloji (hormon hastalıkları) uzmanına danışmanız iyi olur.
Merhaba,
Görmeden bir yorum yapamam ama tüylenme başladığına göre erkeklik hormonu üretimi yani ergenlik başlamış demektir.
Bir süre sonra artan hormonlara bağlı olarak pipide de büyüme olması beklenir.
Bu aşamada ben ameliyat olmasının önermem.
ama başta da söylediğim gibi muayene etmeden kesin bir yorum yapamam.
Merhaba,
Ameliyat kararı, oğlunuzun yaşına, VUR derecesine, sağlama böbrekte skar denilen enfeksiyon izlerinin olup olmadığına ve İYE geçirip geçirmediğine göre verilebilir.
Havuzu çok önermem ama denize girebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk yaş hasta grubuna bakmaktayım.
Size bu konu için Ankara'da İbni Sina Hastanesi'nde Doç. Dr. Ömer Gülpınar'ı önerebilirim.
Geçmiş Olsun.
Muayenehanesi olan Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu'nu önerebilirim.
Merhaba,
muayene etmeden kesin bir şey söyleyemem ama ameliyat gerekli gibi görünüyor.
Çok acil olmasa da 1. ya dolmadan düzeltilmesini öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuz bir çocuk kardiyolojisi (kalp hastalıkları) uzmanına sorabilirseniz size daha açıklayıcı bir yanıt yazacaktır.
Beyza Hanım Merhaba,
Ben sadece çocuk yaş grubuna bakmaktayım.
Bu konuda size Prof. Dr. Kaan Aydos'u önerebilirim.
Anladığım kadarı daha önce çok detaylı olarak araştırılmış ve bir neden bulunamamış.
Bu durumda benim de yapabileceğim çok fazla bir şey kalmıyor.
Apse tekrar etmez umarım, ama ederse o zaman tekrar incelemek gerekir.
Merhaba,
Getirebilirseniz testisleri ve 1. ameliyat sonrası hipospadiasın durumu ile ilgili daha net bir yorum yapabilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle bir ultrason yaptırıp böbreklerde ve idrar yollarında taş olup olmadığına bakmak lazım.
Terleme ile fazla su kaybı kum oluşumunu olumsuz etkiler, yani arttırır.
Mümkün olduğunca bol su vermeye çalışın.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ateş olmadığı için ve son idrar tahlili temiz çıktığı için enfeksiyon ile ilgili sorun bitmiş gibi görünüyor.
Böbrekteki hafif genişleme muhtemelen idrara çok sıkışmaya bağlıdır.
Taş konusunda ise yorum yapacak bilgi yok.
Ben bu aşamada ilaçlı film önermem.
Ultrasonlar ile takip yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrekte hafif bir genişleme görünüyor.
Önemli bir soruna benzemiyor.
Ultrasonlarla takip etmek yeterli olacak gibi duruyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrekte hafif bir genişleme görünüyor.
Önemli bir soruna benzemiyor.
Ultrasonlarla takip etmek yeterli olacak gibi duruyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuçları görmeden kesin bir yorum yapamam ama solda orta derecede bir tıkanıklık var gibi görünüyor.
Yakın takip gereken bir durum gibi duruyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hasta hakkında başka hiç bir bilgim yok ama öncelikli olarak idrar yolu enfeksiyonu var gibi duruyor.
Uygun antibiyotik ile tedaviye başlamak gerekir.
Enfeksiyon tamamen düzeldikten sonra da voiding dediğimiz sondalı film ile geri kaçış olup olmadığına bakmak ve böbrek sintigrafisi çektirmek gerekli olacaktır.
Ultrasonda çok önemli sıkıntı yok ama 6 ay sonra kontrolünü yaptırmanızı öneririm.
Üropan sık idrara gitme şikayeti için çok yardımcı olabilir aslında, doktorunuza danışarak uygun dozda kullanmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,

Eğer sadece inmemiş testis ve hipospadias sorunu varsa ilk 6-7 bir şey yapmaya gerek olmayacaktır.

Bebek 6-7 aylık olunca, testis hala inmemiş ise, planlanarak hipospadias ve inmemiş testis ameliyatları yapılabilir.

Ancak, Konjenital adrenal hiperplazi tanısı kesinse, bu oldukça detaylı incelenmesi gereken bir durumdur çünkü bebeğin cinsiyeti kız olabilir ve düzeltici cerrahinin de bu yönde planlanması gerekebilir.

İlk etapta bir çocuk endokrinolojisi uzmanı tarafında bu durumun netleştirilmesi gerekir.

İsterseniz 0312 448 0 222'den randevu alıp gelebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Merhaba,
Verdiğiniz ultrason sonuçlarına göre darlık çok ciddi durmuyor.
Ölçümler arasında cihaza ve ölçümü yapan kişiye bağlı olarak bile 2-3mm'lik farklar olabilmektedir.
Ben de şimdilik 3 ay aralar ile ultrason kontrolleri yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer böbrekte kesinlikte taş var dersek ve boyutu da 5.5mm ise; bu durumda taşın düşebilmesi için dışarıdan ses dalgaları ile (ESWL dediğimiz yöntem) ile kırılması gerekir.
Öncelilke ayrıntılı bir ultrason ile taşın yeri ve boyutundan emin olmak gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hipospadias ameliyatı olan bir hastada öncelikle yeni yapılan kanalda darlık olup olmadığından mutlaka emin olmak gerekir.
Bu amaçla, idrar akım hızı ölçümü, film çekmek ve gerekiyorsa endoskopi yapmak gerekir.
Kesinlikle darlık yoksa ancak o zaman mesane kaslarında sorun vardır denilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben de doktorunuza katılıyorum.
Bir ay sonraki tahlilde de eritrosit görülürse, o zaman ultrason ile böbrekler ve idrar yollarını kontrol etmek ve gereken diğer testleri de planlamak gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Açıkçası bende bu sorunun nereden kaynakladığını tam anlayamadım.
Ancak, sık tekrarlayan bir duruma geldiğine göre, bence cerrahi olarak açıp ne olduğuna bakmaktan başka bir çare yok gibi görünüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Uçtan çok rahat idrar geliyorsa, yani yeni kanalda bir darlık yoksa, düşük olasılıkla da olsa, alttaki delik kendiliğinden kapanabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok öenmli bir sorun gibi durmuyor.
Ancak, daha kesin bir yorum yapabilmek için, ultrasonda grade 2 pelvikaliektazi dışında, parankim kalınlığı, renl pelvis çapı gibi ek başka bilgilere de ihtiyaç olacaktır.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Diğer böbrek normalse telaş edilecek bir durum olmayacaktır merak etmeyin.
İnsanlar tek böbrekle doğup, çok sağlıklı bir hayat sürdürebiliyorlar.
Ama net olarak böbrek yok diyebilmek için, DMSA denilen böbrek sintigrafisini çektirmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrekteki genişleme oldukça hafif yani önemli bir soruna benzemiyor.
Hipospadias ameliyatı için de yaşı uygun, enfeksiyon tedavi edildikten sonra yapılabilir.
Geçmiş olsun.
Verdiğiniz bilgilere böbrekte az miktarda kum var, bu çok önemli bir soruna benzemiyor.
Mesane duvarında da bir miktar kalınlaşma olmuş ki eğer çok uzun süre tutup idrar bekletiyorsanız buna bağlı olmuş olabillr.
Düzenli aralarla, bekletmeden gidip idrarınızı yapmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben çocuk ürolojisi uzmanıyım yani yani çocuklardaki böbrek, idrar yolları vb hastalıklar ile ilgilenmekteyim. Sorunuzu bir çocuk allerji hastalıkları uzmanına yönlendirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre önemli bir problem görünmüyor, merak etmeyin.
Ancak oğlunuz 2 aylık olunca mutlaka bir kez daha ultrason ile kontrolünü yaptırmanızı öneririm.
geçmiş olsun
Bir böbreği normal diğeri ise %65 civarında çalışıyor anlamına geliyor.
Sorunun detaylarını bilmiyorum ama bu durum böbrek yetmezliği gibi bir tabloya yol açmaz, merak etmeyin.
Merhaba,
Sorunuza geç cevap verdiğim için kusura bakmayın lütfen.
Sonda takılmasına bağlı bu tip sorunlar sık görülür.
Genelde en iyi gelen şey sıcak suya oturma banyoları yaptırmaktır.
Umarım şikayetleri geçmiştir oğlunuzun.
Sağdaki darlık için müdahale gerekip gerekmeyeceği karaı için MAG-3 diüretik renogram denilen sintigrafi sonucunu ayrıntılı olarak görmek gerekir.
Merhaba,
Görmeden bir kesin yorum yapamam maalesef.
Çocukların pipileri ergenliğe kadar çok büyümediği için yaşla birlikte gömüklük durumunda da çok büyük bşr fark olmayacaktır.
Ancak ergenlikte pipi boyu uzayınca bu sorun da büyük olasılıkla kendiliğinden düzelecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ne boyutta bir gömüklük problemi olduğunu muayene etmeden anlamam çok mümkün değil malesef.
Ancak ergenlikle birlikte peniste büyüme olunca, gömüklüğün önemli oranda düzeleceğini öngörebilirim.
Geçmiş olsun.
Taş analizi sonucuna göre taş tipi Kalsiyum Okzalat olarak belirtilmiş.
Bu zaten en sık görülen taş tipidir.
Detaylı olarak ne yapmanzı gerektiğini doktorunuz söyleyecektir.
Ancak genel öneriler olarak;
Bol su içmek,
Az tuz tüketmek,
Çikolata, gofret, kakao içeren yiyecek ve içeceklerden, cips türü abur cuburdan, asitli gazlı içeceklerden, çay ve kahveden ve çilek ve ıspanağın fazlasından uzak durmak,
Kabız kalmamak,
Bol limon ya da limon suyu tüketmek,
Doktor önermedikçe gereksiz vitamin tüketmemek,
Sayılabilir.
Geçmiş olsun.
Ben sadece çocuk yaş grubuna bakmaktayım ama ultrasona göre çok önemli bir sorun görülmüyor.
Neden tomografi istendiğini tam anlayamadım.
Bunu sizi takip eden doktorunuza sorsanız daha doğru bir yanıt alacağınızı düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrekte izlenen kist basit kist dediğimiz iyi huylu gruptan.
Ancak bu yaş grubunda çok sık görülen bir durum da değil doğrusu.
Bu açıdan ultrasonu ayrıntılı olarak bir başka merkezde kontrol ettirmekte fayda olacaktır.
Gene ultrasonda tarif edilen kum parçaları da çok büyük değil, büyük olasılıkla kendiliğinden düşebilecek boyutlarda.
Bol su vermeniz, çok idrar tutmamasını ve kabız kalmamasını sağlamanız, abur cubur ve çok tuzlu yememesini sağlamanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza mail yolu ile yanıt verdim.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrarda 5'e kadar lökosit ve eritrosit görülmesi normal kabul edilir.
Ancak takiplerde bu sayıların üzerinde artış olursa tekrar idrar kültürü ve ultrason ile değerlendirmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucu güvenilir ise 5mm taş için bu aşamada bir tedavi gerekmez.
Ancak, zaman ile taşın boyutu artabilir.
O zaman taş kırma şeklinde bir tedavi gerekebilir.
Takip açısından 3 ayda bir kez ultrason yaptırmanızı öneririm.
Ayrıca vücut neden taş yapıyor diye de metabolik araştırma dediğimiz bazı idrar ve kan testlerinin yapılmasında da fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ciddi bir sorun görünmüyor.
Sadece sol böbrek üst kısmında geçirilen idrar yolu enfeksiyonunun henüz iyileşme sürecinde olduğundan bahsediliyor.
Sol üstte daha sonra iz kalıp kalmayacağını anlamak için 6-9 ay sonra bir kez daha DMSA kontrolü yaptırmanızı öneririm.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuca göre böbreklerin içinde idrarın biriktiği havuz kısmında çok hafif bir genişleme söz konusu.
Çok önemli bir sorun gibi durmuyor ama tedbirli olmak adına 3 ay sonra tekrar bir ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Verdiğiniz bilgilere göre ameliyat gayet iyi sonuçlanmış.
Ancak mutlaka kontrol takiplerine devam etmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekte çok küçük bir kum izlenmiş ama bu durumun çok büyük olasılıkla sık idrara çıkma ile çok direk bir ilgisi yoktur.
Bu yaş grubunda mesanede sarkma beklenmez zaten ultrason sonucunda da böyle bir sorundan bahsedilmiyor.
Sık gitme çok muhtemelen mesane kaslarındaki hafif istemsiz kasılmalara yani minik adele seyirmelerine bağlı olabilir.
Bu ilaç ile tedavi edilebilen bir durumdur.
Bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrekteki küçüklük için maalesef yapacak pek bir şey yoktur.
Ancak böbrekteki küçüklük mesaneden sol böbreğe idrar geri kaçışına yani reflüye bağlı olabilir.
Bunu voiding dediğimiz sondalı filmi çekmek sureti ile ortaya koymak gerekir.
Enfeksiyonlar, son saniyeye kadar sıkıp idrar bekletmeye, tuvalette çok acele etmeye yani tuvalet alışkanlığındaki hatalara, alt tarafın ıslak kalıp pişik gelişmesine ya da kabızlığa bağlı olabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ergenlik başlayınca penis doğal olarak büyüyecek ve gömüklük durumu da çok önemli ölçüde azalacaktır diye düşünüyorum.
Yani şimdilik beklemek daha uygun olur.
Ama bir ara getirebilirseniz, görüp muayene ettikten sonra daha kesin bir yorum yapabilirim.
Sol böbrek sağa göre yarıya yakın az çalışıyor.
Bu doğum öncesi dönemden başlayan bir problem olduğu için maalesef daha iyi hale getirme şansımız yok.
Hedefimiz böbreğin bu durumdan daha kötü hale gelmesine engel olmak olacaktır.
Ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmediğimiz sürece de böbrek de yeni bir hasar olmayacaktır.
Yani şimdilik takip tarafında kalabilir.
Hali hazırdaki durum bir böbrek yetmezliği riski taşımamaktadır, endişe etmeyin.
Önceki mesajda da belirtiğim gibi ben hemen ameliyat düşünmem.
(DMSA sonucunu görmek yol gösterici olacaktır).
Ben sünneti ve sonra koruyucu antibiyotiği mutlaka öneririm.
15 günde 1 sedim ve idrar kültürü sizin için çok yıpratıcı olur.
Özellikle ateş ve aşırı huzursuzluk, beslenmeme vb gibi durumlar olmadığı sürece bu tetkikleri çok sık yaptırmanızın pek bir anlamı olmayacaktır
Merhaba,
Anladığım kadarı ile sol tarafta yüksek dereceli reflü söz konusu.
Bu durumda tetkik olarak DMSA böbrek sintigrafisini de görüp böbreğin bu durumdan ne kadar etkilendiğini anlamak gerekir.
Reflünün zaman içinde (yıllar içinde) kendiliğinden azalma şansı olduğu için, ilk etapta hemen müdahale etmek gerekmez.
Yani bu aşamada, koruyucu antibiyotik başlamak ve ultrasonlar ile takip etmek daha uygun olur.
Ancak koruyucu antibiyotik ile beklerken, tekrar ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu olursa o zaman beklemekten vazgeçip, daha erken bir müdahale gündeme gelebilir.
Bu arada enfeksiyon riskini azaltmak için sünneti erkene almanızı öneririm.
Bir yıl sonra tekrar bir voiding ile reflü de azalma olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sorun mesanedeki adelelerin istek dışı kazılmalarına bağlı ortaya çıkan aşırı aktif mesane dediğimiz duruma benziyor.
Böyleyse ilaç tedavisi oldukça faydala olacaktır.
Bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Stent rahatlıkla 1-1.5 ay süre ile kalabilir.
Stent varken aralarda çiş yaparken yanma, ufak kanamalar veya bazen idrar yolu enfeksiyonları olabilir.
Bu sorunlar çok fazla olursa daha erken çekmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz ultrason sonucuna göre taş boyutu kendiliğinden düşemeyecek kadar büyük görünüyor.
Bu durumda ilk tedavi seçeneği vücut dışından gönderilen ses dalgaları yardımı ile taşın küçük parçalara kırılması ve sonra da kırılan parçaların kendiliğinden dökülmesidir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzun yaşı ameliyat için gayet uygun.
Büyüdükçe farkındalığı artacağı için ameliyat sonrası süreci daha zor geçirecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Her idrar yapışta ağrı oluyorsa kanalda veya uçta darlık oluşmuş olabilir.
Buna mutlaka bakmak gerekir.
Öncelikle ameliyatı yapan doktorunuza danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kordon kisti kasık kanalının tam kapanmadığının bir göstergesi olup, başlangıç aşamasında fıtık olarak kabul ediilebilir.
Bu nedenle operasyon gerekecek diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun
Merhaba,
2 yaş sünnet için çok kötü bir dönem değil.
Gerekiyorsa sünneti yaptırabilirsiniz.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Muayene etmeden bir şey söylemem mümkün değil ama uykuda iken testislerin yerinde olması, en azından bu aşamada, ameliyat gerekmediğini gösteren önemli bir bulgudur.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Aslında ne boyutta bir sorun olduğunu görmeden yorumlamam çok doğru olmayacaktır.
ancak oğlunuz ergenlik yaşına çok yakın ve bu süreçte pipisi erkeklik hormonu etkisi ile büyümeye başlayınca, gömüklük ile ilgili problem de kendiliğinde belirgin şekilde azalacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sarılık sünnete engel olmaz ama gene de gördükten sonra, sarılığın tam geçmesini bekler sünneti öyle yaparız.
Biz ameliyathane şartlarında, lokal anestezi ile, ve çok ince kendiliğinden emilen dikişler kullanarak cerrahi sünnet yapıyoruz.
Görüşmek üzere,
İyi günler.
Merhaba,
İnmemiş testislerde normale göre biraz daha yüksek testis kanseri oluşma riski vardır.
Ancak düzenli takiplere gittiğiniz sürece önemli bir sorun olmayacağını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Her 2 böbrekte orta derecede bir genişleme saptnamış.
Sizde su azalması olmadığı sürece en doğrusu bebeğinizi normal zamanında doğurmanızdır.
Hamilelik süresinde düzenli ultrason kontrolleri yaptırmanızı öneririm.
Doğum sonrası bebeğiniz 5-7 günlük olunca ayrıntılı bir ultrason yaptırıp sonucu bir çocuk ürolojisi uzmanına göstermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar tahliline göre enfeksiyon yok gibi görünüyor ancak kültürde bir üreme olmuş ?
Eğer idrarı poşet yapıştırarak aldıysanız yanıltıcı olabilir.
Tedaviye başlamadan yeni bir idrar örneği aldırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında taş varken kanamanın nedeni de çok belliymiş ?
Verdiğiniz ultrason sonucuna göre taşa mutlaka endoskopik olarak müdahale gerekiyormuş ve doğru olan yapılmış.
Ama kanala girilememesi konusunda kesin bir yorum yapmam mümkün değil tabi.
Ancak stent konuldu ise sorun geçici olarak olsa da çözüldü demektir.
Stent varken stent'e bağlı bazı rahatsızlıkların olması da doğaldır.
Bu noktadan sonra 2 ya da 3 hafta stent kaldıktan sonra müdahalenin bir çocuk ürolojisi uzmanı tarafından yapılmasını öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ameliyatın üstünde 1 yıl geçtiğine göre, darlık ya da fistül gelişme riskinin çok çok düşük olduğunu söyleyebilirim.
Gene de yılda 1 kez kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza mail yolu ile yanıt vermiştim.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Uçtan karşıya doğru çişini yapabiliyorsa ve sertleşme sırasında da eğrilik yoksa fonksiyonel açıdan düzeltmeyi gerektirecek bir sorun olacağını zannetmem ama tabi ki görmeden de kesin bir yorum yapamam.
Eğer delik sadece 2mm gerideyse, siz fark ettirmezseniz, farkına varıp psikolojik olarak olumsuz etkilenme ihtimali de düşük olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunuza göre sağ böbrekte içinde idrarın biriktiği kısımda hafif bir genişleme mevcut.
Bu ya kanaldaki hafif bir darlığa ya da mesaneden böbreğe idrar geri kaçışına bağlı olabilir.
Bu aşamada 3 ay sonra tekrar bir ultrason ile kontrol edilmesi yeterli olacaktır.
Genişleme artarsa ya da ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olursa, sintigrafi ya da voiding g,b, ek tetkikler de gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merak etmeyin,
Bahsettiğiniz doz ve sürede bir böbrek hasarı oluşmamıştır.
geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar tahlili temiz ama kültürde üreme oldu ise, örnek torba yapıştırılarak alındığı için muhtemelen dışarıdan bulaşma olmuştur diye düşünüyorum.
Ben bu aşamada antibiyotik önermem ama sünneti yaptırmanız çok faydalı olacaktır.
Merhaba,
At nalı böbreğe bağlı olarak, kanalda darlık, taş gelişimi ya da reflü dediğimiz mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı gibi bir sorun yoksa yılda 1 kez ultrason ile kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Burada yapılacak işlemi belirleyici olan en önemli noktalar; taşın yeri, büyüklüğü ve kanalda tıkanıklık yapıp yapmadığıdır.
Diğer taraftan neden taş oluştuğuna dair metabolik araştırmalar da yapılmalıdır.
Geçmiş olsun.
Üst pol alt polün durumuna bağlı olarak etkilenmez, merak etmeyin.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuç idrar yolu enfeksiyonu olduğunu gösteriyor.
Eğer ateş 37.5-38 derecenşn üzerine çıkmadıysa bu mesane enfeksiyonu yani sistittir.
Ateş yükseldi ise büyük olasılıkla böbrek enfeksiyonudur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Taş kanalı tıkadı ve böbrekte genişleme varsa müdahale gerekir.
Ancak daha önce benzer boyutta bir taşçdüşürdüğü için, bu taşı da kendiliğimden düşürüp dökme şamsı olabilir.
Bu şamsı değerlendirmek için ultrason kontrolü altında 10 gün kadar bekelenebilir.
Taş düşmezse o zaman müdahale edilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda ölçülen değer endişe verici değil.
Bu aşamada bir tedavi de gerekmez.
Büyük olasılıkla kendiliğinden düzelecektir.
Ancak gidişatı görmek için 3 ay sonra mutlaka bir kontrol ultrasonu yaptırmanız gerekir.
Geçmiş olsın.
Merhaba,
Sanırım artık açık ameliyatla düzeltmek daha doğru olacaktır.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Dr. Onur Kaygızıs ya da Dr. Nizamettin Kılıç hocaları önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Anne karnında yapılan müdahalelerin hem komplikasyon riski yükse ama hem de başarı şansı çok düşük olduğu için, maalesef henüz çok sık kullanılan uygulamalar değil.
Sizin durumunuzda da bir fayda sağlamayacaktı.
Tek böbrek sağlıklı olduğu sürece bir böbrek yetmezliği durumu söz konusu olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Korkulacak bir şey yok, merak etmeyin.
Tedbiren 3 ay sonra bir kontrol amaçlı ultrason daha yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer testis inguinal kanal ya da distalinde palpe edilebiliyor ise standart tedaviaçık cerrahidir.
Laparoskopi ya da robot yardımlı cerrahi ancak karın içinde kalmış testislerde uygulanan bir yöntemdir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza mail üzerinden yanıt vermiştim sanırım.
Tekrar Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle ultrasonu ayrıntılı olacak şeklide tekrar ettirmenizi öneririm.
Gene böbrek görülmez ise DMSA denilen sintigrafiyi çektirmek gerekli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Üropan yüzde kızarıklık, ağız kuruluğu, sıcak basması ya da kabızlık gibi yan etkiler yapabilir.
Bu durumda doktorunuza danışarak dozu azaltmanız ya da ilacı değiştirmeniz gerekebilir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Hidrosel doğuştan gelen bir hastalıktır amam her zaman doğar doğmaz belirti ve bulgu vermeyebilir.
Çok acil bir müdahale gerektiren bir hastalık değildir ancak kasık fıtığına dönme riski olduğu için çok da geciktirmeden ameliyat ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza mail yolu ile yanıt vermiştim.
3 ay sonra ultrason ve sistoskopi ile tekrar kontrol etmek gerekir.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Yaza operayonu düşünüyor iseniz Mayıs gibi görmemiz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Bu sorunuza mail yolu ile yanıt vermiştim sanırım.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında sinyigrafi sonucu gayet iyi.
Sadece böbreklerin üst bölgelerimde içi idrarla dolu olan bölgelerin nir miktar genişldiği anlaşılıyor.
Genişlemenin derecesini anlayabilmek için ayrıntılı bir ultrason yapılması gerekir.
Çok merak edilecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
Geçmiş olsun.
Bu durumda işk yapmanız gereken gündüz uaynıkken çişi gelsin gelmesin 2 saat aralar ile düzenli olarak tuavlete götürüp çiş yapmasını sağlamanızdır.
Ayrıca tuvalette acele etmemesi de çok önemlidir.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Her 2 durum da gece kaçırmayı tetiklemiş olabilir.
Gaziantep Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'nde bu işlere bakan Haluk Şen isiminde değerli bir Doçent arkadaşımız var.
Ona başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım.
Annenizin böbreğinde çok büyük olmayan taşlar var ayrıca bir de basit kist görünüyor ki bunun için sadece takip yeterli olacaktır.
Taşlar içinse ses dalgaları işe taş kırma yöntemi gerekebilir.
Bunun için bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Tahlilde bir sorun görünmüyor.
Bu sorunuzu sanırım başka bir kanalda yayınlamıştım.
Tekrar çok geçmiş olsun.
Merhaba,
eğer düzeltme gerekiyorsa bunu lokal anestezi ile yapmak çok kolay olmaz.
Ben de anestezi altında yapılmasını öneririm.
Yapışıklık çok fazla ve hemen müdahale gerekiyorsa tabi ki 1 yaşa kadar beklememek gerekir.
İşlem sonrası seyir ilk sünnet benzer şekilde olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason normal olduğuna göre çok önemli bir sorun yok demektir.
Bir de idrar tahlili ve kültürü yaptırmanız iyi olur.
Düzelme olmaz ya da sık tekrarlayacak olursa, bir de endoskopik (kapalı) olarak idrar kanalına bakmak gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok önemli bir sorununuz yok, bebeğinizin sıvı alıp almamasına ya da çiş yapıp yapmamasına göre değereler bu aralıkta değişebilir.
3 ay aralarla ultrason kontrolleri yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben çocuk hasta grubuna bakam bir uzmanım ama yardımcı olmaya çalışayım.
Muhtemelen, ultrasonda sol böbrekte rapor edilen durum daha önceki yıllara ait geçirilmiş idrar yollarına bağlı bir takım izler.
Çok ciddi bir sorun olmadığını söyleyebilirim ama gene de detaylı inceleme için bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Rapor çok detaylı olmadığı için kesin bir yorum yapmam mümkün değil ancak büyük olasılıkla böbrekte bir kum parçası var gibi görünüyor.
Bol su içip, 1 ay sonra kontrol amaçlı ultrasonu tekrar ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Mikroskopide 5'e kadar lökosit görülmesi normal olduğu için, lökosit kısmında +25 değeri çok önemli değil.
Ancak bir hafta sonra tekrar bir tahlil yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Ultrason çok ayrıntılı bilgi vermemiş ancak sintigrafide ciddi bir sorun görünmüyor.
Önemli bir probleminiz yok gibi görünüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok özel bir neden yoksa üropan kullanmanıza gerek olacağını düşünmüyorum.
doktorunuza danışıp ilacı kesebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza sanırım daha önce başka bir kanalda yanıt vermiştim.
Bebeğiniz ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmedi ise, ben bu aşamada sondalı film çektirmenizi gerekli görmüyorum.
Ancak tabi ki son karar sizi takip eden doktorunuza ait olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuçlara göre sol böbreğin idrar kanalına ve sol böbreğe 5. derece idrar geri kaçışı görünüyor.
Aslında bu durumda ilk yaklaşım koruyucu antibiyotik başlayıp en az 1 yıl süre ile reflünün yani geri kaçışın kendiliğinde azalıp azalmayacağını kontrol etmektir.
Ancak tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları reflünün tedavi edilmesi için önemli bir gerekçedir.
Yüksek dereceli reflüler endoskopik tedavi için çok uygun değildir.
Diğer taraftan 2 aylık bebekte açık cerrahi müdahalenin başarısı (bebek 8-9 aylık oluncaya kadar) çok yüksek olmayabilir.
Bu durumda geçici bir süre üreterin yani, idrar kanalının cilde ağızlaştırılamsı ve 1 yaş civarında nihayi düzeltici işlemin yapılması gerekebilir.
Tün bunlar için filmler detaylı olarak incelemek gerekir.
İstanbul'da Çapa Çocuk Üroloji'snde Doç. Dr Tayfun Oktar veya Marmara Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojis'nde Prof. Dr. Cem Akbal'ı önerebilirim.
Ankara'ya gelmek isterseniz 0312 448 0 222'den randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuçlara göre sol böbreğin idrar kanalına ve sol böbreğe 5. derece idrar geri kaçışı görünüyor.
Aslında bu durumda ilk yaklaşım koruyucu antibiyotik başlayıp en az 1 yıl süre ile reflünün yani geri kaçışın kendiliğinde azalıp azalmayacağını kontrol etmektir.
Ancak tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları reflünün tedavi edilmesi için önemli bir gerekçedir.
Yüksek dereceli reflüler endoskopik tedavi için çok uygun değildir.
Diğer taraftan 2 aylık bebekte açık cerrahi müdahalenin başarısı (bebek 8-9 aylık oluncaya kadar) çok yüksek olmayabilir.
Bu durumda geçici bir süre üreterin yani, idrar kanalının cilde ağızlaştırılamsı ve 1 yaş civarında nihayi düzeltici işlemin yapılması gerekebilir.
Tün bunlar için filmler detaylı olarak incelemek gerekir.
İstanbul'da Çapa Çocuk Üroloji'snde Doç. Dr Tayfun Oktar veya Marmara Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojis'nde Prof. Dr. Cem Akbal'ı önerebilirim.
Ankara'ya gelmek isterseniz 0312 448 0 222'den randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre sol böbrekteki genişleme azalıyor.
Bu durumda yakın ultrason takipleri ile izlemek yeterli olacaktır.
Ancak hastamızı görüp muayene etmeden ve filmlere bakmadan çok kesin bir yorum yapmak istemem.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Biz yeni doğan bebekler dışında, tüm sünnetlerin ameliyathane şartlarında, cerrahi yöntem ile ve hafif anestezi altında yapılmasını öneriyoruz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Anlayabildiğim kadar ile yakın ultrasın takibi ile izlenebilecek bir durum.
Anca ultrason detaylarını bilmeden kesin bir yorum yapmam doğru olmaz.
Kum dökme durumu varsa D3'ün kesilmesi uygun olabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza doktor sitesi üzerinden yanıt vermiştim sanırım.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer sorun böbreklerden protein kaçağı ise mutlaka bir çocuk nefrolojisi uzmanının takibine girmeniz gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer bu üreme sonda ile alınan idrar örneğinde oldu ise mutlaka tedavi gerekir.
Ama sonda ile alınan örnek temizse tedaviye gerek olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kontrol voiding'in amacı zaman içinde reflü'de kendiliğinden olabilecek azalmayı ya da düzelmeyi görebilmek ve buna bağlı olarak da tedaviye nasıl devam edileceğine karar vermektir.
Reflü azalıyor ise antibiyotikle beklenebilir ama derece değişmiyorsa müdahale de gerekebilir.
Genelde filmler 1.5 yıl ara ile kontrol edilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Operasyon zamanı için en ideal dönem 6 ay ile 12 ay arasıdır.
Bu aralıkta kişisel tercihlere göre zaman değişebilir.
Operasyon için Çapa'dan Doç. Dr. Tayfun Oktar'ı ya da Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Akbal'ı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda korkulacak hiç bir şey yok.
Fosfor değieri de çok yüksek değil ama takibini yapmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bunu önceden bilseydiniz de bir değişiklik olmazdı maalesef.
ancak ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçridiğinize göre sebebe yönelik voiding dediğimiz sondalı filmi ve DMSA dediğimiz böbrek sintigrafisini de çektirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında 5 aylık bir bebek için ideali size söylendiği gibi hafşf anestezi altında sünneti yapmaktır.
Ancak muayenede pipi lokal anestezi ile uygun bulunursa o zaman biz gene ameliyathanede ama lokal anestezi ile sünnet yapabiliyoruz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sizde su azalması olmadığı sürece doğum öncesi bir şey yapmaya ya da erken doğuma gerek olmayacaktır.
Doğum sonrası bebeğiniz 5 günlük olunca ayrıntılı bir ultrason yaptırıp bir çocuk ürolojisü uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre çok telaşlanılacak bir sorun görünmüyor.
Ancak bebeğiniz 4-6 haftalık olunca mutlaka detaylı bir ultrason ile tekrar değerlendirilmesi gerekir.
Bu dönemde enfeksiyon ihtimalini azaltmak için bir koruyucu antibiyotik de başlanabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Burada en kritik nokta muayne bulgusudur.
Eğer testis yerinde değil ve muayene ile de indirilemiyorsa artık bekjlemenizi önermem.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Alttan idrar gelmiyorsa fistül kapanmış demektir.
Bu aşamada gözlemeniz gereken şey uçta rahat bir şekilde ıkınmadan idrar yapıp yapamadığıdır.
Uçta daralma olmadığı sürece fistülün tekrar etme olasılığı çok düşüktür.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza doktor sitesi üzerinden cevap yazmıştım.
Tekrar geçmiş olsun.
O zaman bu aşamada hemen yaptırmanız gerektirecek bir durum yok demektir.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Genellikle 5mm'den büyük taşların kendiliğinden düşme ihtimali daha düşük olduğu için, ESWL ile yani vücut dışından gönderilen ses dalgaları ile taşın kırılması gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Genellikle 5mm'den büyük taşların kendiliğinden düşme ihtimali daha düşük olduğu için, ESWL ile yani vücut dışından gönderilen ses dalgaları ile taşın kırılması gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Dilerseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Detaylı olarak sonuçlara görmeden bir yorum yapmam doğru olmaz ama 37mm ameliyatı gerektirecek bir genişlemedir.
Genellik 3cm lik bir kesiden ameliyat yapılabilmektedir.
Ameliyat başarılı geçtiği takdirde 1-2 gün içinde hızla toparlanacaktır.
Şimdiden geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda önemli bir sorun görünmüyor.
İdrar tahlili de temiz.
Şimdiye kadar 38 derece ve üzerinde ateşle seyreden bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmedi ise bu aşamda ben sintigrafiyi önermem ama tabi karar doktorunuza aittir.
Çiş kaçırma sorununun kum dökmeye bağlı olduğunu sanmıyorum çünkü önemli bir kum dökme görülmüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle bir idrar tahlili yaptırmanızı öneririm.
Aşağı tarafta pişik gibi bir sorun onun da tedavi edilmesi gerekir.
Gündüz uyanıkken 2 saat aralarla düzenli olarak gidip çiş yapsın ve tuvalette acele etmesin.
Kabız kalmamasına da dikkat edin.
Tüm bu önerilere uymanıza rağmen sorun devam ediyor ederse de bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Muhtemelen tüm sorunlar sol böbrekteki taşa bağlı gibi duruyor.
Merhaaba,
Sanırım ultrason sırasındaki ölçüme bağlı bir farklılık saptanmış.
Öenmli bir sorun lduğunu düşünmüyorum.
Ama tedbirlik olmak açısından 6 ay sonra bir ultrason kontrolü daha yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle gece 1 kere kalktığı zaman kuru kalıyor ise bu çok olumlu bir bulgudur.
Hiç ilaç ya da alarm tedavisi denendi mi bilemiyorum.
Hastaneyi de oturduğunuz şehre göre önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuca göre hafif bir idrar yolu enfeksiyonu ya da kum dökme durumu söz konusu olabilir ?
Merhaba,
Bu sorunuza mail yolu ile yanıt vermiştim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuç kalsiyum okzalat ve kalsiyum fosfat olarak gelmiş ki bunlar zaten en sık görülen taş tipleridir.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Fistül için en az 6 ay beklenmesi gerekir.
6 aydan sonra ne zaman istenirse ameliyat yapılabilir.
Ancak kesinlikle ergenliği beklemenizi önermem.
Fistülü bulmanın büyük bir sorun olacağını zannetmiyorum.
Geçmiş olsun.
Bunun için size Prof. Dr. İbrahim Karnak'ı önerebilirim.
İnternetten kendisine benim selamımla ulaşabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz boyutlara göre bu aşamada beklemek yeterli olacaktır.
Çocuk doktorunuzun izin verdiği en erken dönemde su vermeye başlamanız iyi olur.
Doktor mutlaka önermiyorsa D vitamini kullanmayın.
Bebeğiniz 5 aylık olunca da tekrar bir ultrason ile kontrol ettirip sonucu bir uzmana danışın.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Her şeyden önce gündüz uyanıkken 1.5-2 saat aralar ile, ihtiyacı olmasa bile, düzenli olarak tuvalete götürüp çişini yaptırın.
Tuvalette hiç acele etmesin ve kabız kalmasın.
Buna rağmen sorunlar devam ederse bir çocuk üroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakıyorum ancak size isim olarak Ankara Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ömer Gülpınar'ı önerebilirim.
Çok geçmiş olsun.
Merhaba,
Anlattıklarınızdan sünnet sonrası pipide bir gömüklük olduğu anlaşılıyor.
Bu genellikle bebeğin pipi yapısı ile alakalı bir durumdur.
Çoğu zaman bir şey yapmaya gerek olmaz ancak fazla miktarda bir gömüklük oluyorsa bazen 2. bir müdahale ile düzeltilmesi gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Amnion sıvı miktarı normal olduğu sürece böbrekler açısından erken doğuma gerek yoktur.
Sünnet enfeksiyon riskini azaltacağı için faydalı olacaktır ancak böbreklerdeki duruma direk bir etkisi olmayacaktır.
Doğum yaptığınız hastanede olmasa bile hastaneden çıktıktan sonra bir çocuk ürolojisi uzmanının takibine girmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
sol börekte bahsedilen ekojeniterin taş olma olasılığı var.
Ancak boyut verilmemiş.
Daha detaylı bir ultrason veya gerekiyorsa daha ileri tetkik yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle iyileşme sürecinin tamamlanmasını (en az 1 ay) beklemek lazım.
Daha sonra muayene edip nasıl bir sorun olduğuna bakmak ve gerekiyorsa düzeltici müdahaleyi planlamak gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuçlara göre kızınızın sol böbreği doğumsal olarak sağ böbreğine göre biraz daha küçük, biraz daha az çalışıyor ve yeri de biraz daha aşağıda yerleşimli.
Bunun sebebi doğuştan gelen mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı (reflü) ya da gene doğmalık olarak böbrek önünde idrar akışına engel olan hafif bir darlık olabilir.
Çapa, Cerrahpaşa ya da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültelerinin çocuk ürolojisi bölümlerine baş vurabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ne boyutta bir sorun olduğunu oğlunuzu görmeden anlayabilmem mümkün değil maalesef.
Çok ciddi olmayan durumlarda bir şey yapmadan ergenliği beklemek de sorunların büyük ölçüde kendiliğinden düzelmesine imkan sağlayabiliyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gömük penis çoğunlukla sünnet sırasında yapılacak cerrahi girişim ile düzeltilebilecek bir problemdir.
Yani önemli olan gömüklük olabilecek penislerde tek başına normal sünnet işleminin yapılmamasıdır.
Bu durumun zaman açısından bir aciliyeti yoktur.
Ne zaman sünnet ettirecekseniz, gömüklük de eş zamanlı düzeltilebilecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sertleştiğinde penis düz ise ve idrar da aşağıya değil karşıya doğru gidiyorsa işlevsel açıdan önemli bir sorun yok demektir.
Ayaktan idrar yapmaya başladığı dönemde de karşıya rahat idrar yaptığında emin olunursa sorun sadece estetik açıdan değerlendirilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Büyük olasılıkla bu aşamadan sonra bir problem yaşamazsınız ama gene de düzenli olarak kontrollerini yaptırmanız gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Takdir edersiniz ki oğlunuzu görmeden kesin bir yorum yapmam mümkün olmayacaktır.
Ancak fistül yani kaçak varsa zaten mutlaka ameliyat ile onarılması gerekir.
Eş zamanlı olarak da estetik düzeltilme de yapılabilir.
Geçmiş olsun.
Bu süreç 17-18 yaşına kadar devam eder.
Merhaba,
Henüz ergenlik devam ettiği için penis boyunda da uzama devam edebilir.
Ancak gerçekten bir sorun olup olmadığını ortaya koyabilmek için bir uzmana muayene olmanızı tavsiye ederim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İzimir de Ege Üniversitesi Çocuk Ürolojisi bölümüne başvurabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Problemin ne olduğunu görmeden anlamam mümkün değil maalesef.
Bazen iyileşme sürecinde bir kabuk vb gelip idrarın yönünü değiştirebilir.
Ancak idrar deliğinin yeri veya yapısı ile ilgili bir sorun varsa o zaman müdahale etmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında verdiğiniz gözlem bilgilerine göre çok acil ameliyat gerekiyor gibi durmuyor.
Ancak mutlaka muayene edip, testisin muayene ile yerine inip inmediğine bakmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Geçirilen enfeksiyına be reflüye bağlı olarak böbrekte iz kalıp kalmadığını anlamak için DMSA yaptırmanız gerekir.
Bu aşamada acil ameliyat gerekmemektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok ciddi bir sorun görülmüyor.
Ancak mutlaka 3 ay sonra bir ultrasonla daha bakıp, kum parçalarının durumunu ve genişlemenin artıp artmadığını kontrol etmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuzu bir gastro enteroloji (mide barsak hastalıkları) uzmanına yönlendirmenizi öneririm
Merhaba,
Ergenlik öncesi varikosel ameliyatı için en önemli belirleyici testislerin büyüklüğüdür.
Eğer sol sağa göre belirgin küçük kalıyorsa beklemeden ameliyat gerekir.
Boyut farkı yoksa yıllık ultrason takibi ile beklenebilir.
Marmara Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr.Cem Akbal'ı önerebilirim.
Merhaba,
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında altta yatan idrar yapma, uzun süre tutma ya da aceleci tuvalet alışkanlığı gibi sorunlara sıkça rastlanır.
Ayrıca kabızlık ya da pişik gibi sorunlar da olabilir.
Bunlar düzelmedikçe enfeksiyonlar da kolay kolay düzelmez.
Size, Marmara Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr.Cem Akbal'ı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle işeme alışkalıklarının düzelmesi gerekir.
Her türlü çabaya rağmen değişiklik olmaz ise ilaç ve biofeed-back aşamasına geçmek gerekebilir.
Merhaba,
Ultrasonda önemli bir sorun görünmüyor.
Takip araları 6 aya dahi çıkartılabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaha,
Aslında eğrilik sünnet öncesi fark edilebilseydi, sünneti ile beraber düzeltmek mümkün olabilirdi.
Bu noktadan sonra ergenlik sürecinin tamamlanması ve penisin erişkin boyuta gelmesini beklemek ve ondan sonra gereken düzeltici cerrahiyi planlamak daha doğru olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çiş yapma ile ilgili bahsettiğiniz sorunun reflü ile ilgisi olduğunu zannetmiyorum.
Voding'te de mesanenin boşalması bunu destekliyor zaten.
Anca oğlunuz henüz sünnet olmadı ise sünnet yaptırmanızı öneririm.
Hem çiş yapması rahatlar hem de enfeksiyon riski azalır.
Reflüyü şimdilik koruyucu antibiyotik vererek takip etmek ve 1 yıl sonra tekrar yeni bir voiding ile değerlendirmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle muayene etmek ve gerekirse ultrasonla bakmak gerekir.
Merhaba,
Testlerde bir sorun yok.
Böbrek yetmezliği ile hiç ilgisi yok.
Gece yatak ıslatma genetik olabilir.
Merhaba,
Öncelikle gündüz 2 saat aralarla düzenli olarak gidip çiş yapmasını sağlayın.
Tuvalette en rahat pozisyonda otursun, çişi bitince acele etmesin, 15'e kadar sayıp öyle kalksın.
Alt rafta akıntı ya da pişik varsa, bunun tedavi edilmesi de çok önemlidir.
Ayrıca kabız olmamasına çok dikkat edin.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
O bölgedeki idrarın deri ile temasına bağlı olarak vezikostomi kenearında pişik sıkça görüler.
1 hafta süre ile günde 2 kez travocort krem kullanabilirsiniz.
Vezikostominin ne zaman kapatılacağına karar verebilmek için mesane ve böbreklerin ne durumda olduğunu bazı testler ile araştırıp anlamak gereklidir.
Bu nedenle bizim mutlaka görmemiz gerekir.
Merhaba,
Verdiğiniz biligilere çok önemli bir sorun görünmüyor.
Ancak bir de böbrek sintigrafisi ile kontrol ettrimenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hast grubuna baktığım için bu sorunuzu başka bir uzmana yönelmnizi rica edeceğim.
Merhaba,
Bu durumda en önemli nokta bir uzmanın muayenesidir.
Muayenede testisler aşağıya rahatlıkla indirelbiliyorsa en azından ameliyatlık bir durum yok demektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İlk 6 ayda anestezi riski biraz daha yükseköolduğu için, hipospadias gibi beklenebilecek bir durumda en ideali ameliyat için 6 ayın dolmasını beklemektir.
Geçmiş olsun.
Tahlil yemizse kültürde üreme olasılığı son derece düşüktür.
Belirttiğiniz gibi ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmediği sürece böbreğin o kısmının bir zararı olmaz.
Alındığı takdirde de reflü olna kısım çıkarıldığı için reflü sorunu da doğal olarak ortadan kalkacaktır.
Merhaba,
Alt polde neye bağlı olarak (reflü ? darlık ? Vb) fonksiyon kaybı var bilmiyorum. Ancak azalan fonksiyonun artması çok beklenen bir durum değildir.
Alt polün alınması sırasında cerrahi bir komplikasyon olmazsa üst polde fonksiyonel bir kayıp olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba Doktor Hanım,
Ateşli idrar yolue enfeksiyonu geçirmediği sürece sadece ultrason ile takip yeterli olacaktır.
profilaksi almasını da bu aşamda önermem.
Geçmiş olsun.
Bunu kadın doğum uzmanına danışmanız daha doğru olur.
Merhaba,
Maalesef çiş tutmanın tek tedavisi çocuğun düzenli olarak tuvalet gidip çişini yapmasının sağlanmasıdır.
Biz ancak düzenli tuvalete gitmeye rağmen rahat çiş yapamayan, idrarı yapmaya ya da tutmaya yarayan kaslarında veya sinirlerinde problem olan, eşlik eden enfeksiyonları ya da çözülemeyen kabızlık sorunlar olan veya böbreklere yansıyan sorunların çözülmesinde yardımcı olabiliriz maalesef.
Yani öncelik çocuğun düzenli tuvalete gitmesinin sağlanmasıdır.
Bu kesinlikle ders çalışmayı reddeden bir çocuğa özel hoca tutmaya benzetilebilir.
Çalışır ama anlayıp yapamazsa hocanın faydası olur ama çalışmazsa yapacak bir şey yoktur.
Bu aşamada daha çok psikolog yada psikiyatrislerden destek alabilirsiniz.
Ultrason yaptırabilirsiniz.
Merhaba,
Bu tip durumlar ile karşılaşabiliyoruz, endişe etmeyin.
Şimdilik 1.5 ay sonra yeni ultrason ile görmek yeterli olacaktır.
Yeni ultrasonun sonucuna göre sintigrafi gibi ek testler planlanabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Taş boyutu doğru ölçüde yani kesinlikle 9mm ise, kendiliğinden düşme şansının çok çok düşük olacağını söylemem gerekir.
Bu durumda yapılması gereken vücut dışından verilen ses dalgaları ile taşı kırmayı denemektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Üropan ciddi miktarda ağız kuruluğu yapabilir, muhtemelen yaralar buna bağlıdır.
Doktorunuza danışıp dozu azaltmanız ya da ilacı tamanen kesmeniz gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gönderdiğiniz sonuçlara göre sol böbrekten çıkan idrar kanalının, mesaneye girdiği yerde bir darlık ve buna bağlı olarak da idrar kanalı ve böbrek içinde idrarın toplandığı bölgede genişleme mevcut.
Sintigrafi sonucunu göremedim ancak yakın takip edilmesi gereken bir durum gibi göründü.
Ultrason takiplerinde şayet böbrekteki genişleme artmaya devam edecek olursa müdahale etmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Penis boyunun gergin yani çekerek ve üst taraftan ölçülmesi gerekir.
Bu açıdan ölçümün bir uzman tarafından yapılmasında fayda vardır.
Verdiğiniz ölçülerde önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Merhab,
Sağ böbreğin kontrakte olması derken ne denmek istediğini ben de tam anlayamadım.
Bu böbrek için kullanılan tıbbi bir terim değil.
Böbrek küçük mü ? Genişlemiş mi ? Az mı çalışıyor ? ne anlama geliyor tam anlayamadım doğrusu ?
Bunu size bu cümleyi söyleyen doktorunuza sormanızı öneririm.
Merhaba,
Ultrason sonucunuzda sol böbrekte hafif bir genişleme izleniyor.
Bu aşamada çok önemli bir sorun gibi durmuyor.
Ancak hamilelik süresince ve doğumdan sonra da ultrason ile takip edilmesi gerekir.
Sadece böbrekteki genişle için amniosentez yaptırmanıza gerek olmaz.
Ancak doktorunuz başka bir neden ile önerdi ise onu bilemem.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gündüz yetişemeyip kaçırması, büyük olasılıkla çişini son saniyeye kadar sıkıp tutması yani tuvalet geç gitmesi nedeni ile oluyordur.
İlk etapta gündüz uyanıkken 2 saat aralarlar düzenli olarak çiş yaptırmaya alıştırın.
Ayrıca tuvalette de acele etmesin.
Düzenli tuvalete gitmesine rağmen sıkışıp idrar kaçırmaya devam ederse, mesaneyi rahatlatmak için bir süre ilaç tedavisi gerekebilir.
Bu açıdan bir uzmana başvurmanızda fayda olacaktır.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza doktor sitesi üzerinden maalesef çok ümitli olamayan bir yanıt yazmıştım.
Merhaba,
Bu tecrübeli ellerde oldukça kolay geçen ve başarı oranı çok yüksek bir ameliyattır.
Bizim uygulamamızda sabah ameliyat olan bebek ya da çocuklar aynı gün öğleden sonra eve çıkabilmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunda sağ böbrekte içi idrarla dolu olan bölgede çok hafif bir genişleme rapor edilemiş.
Bu çok önemli bir sorun gibi durmuyor.
Ayrıca idrar kaçırmanın da sebebi bu değildir.
Bu nedenle eğer yakınınızda varsa öncelikle bir çocuk ürolojisi uzmanına yoksa çocuk nefroloğuna gitmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunda endişe etmenizi gerektirecek bir şey görünmüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuçlara göre hemtü böbreklerdeki yapısal bir darlık ya da geri kaçış gibi bir soruna bağlı değilenfeksiyon ya da kum dökme gibi bir durum da söz konusu değil.
Bu noktada biyopsi sonucunu bir çocuk nefrolojisi uzmanı tarafından ele alınması daha uygun olacaktır.
Çok veçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunuza göre mutlaka sintigrafi çektirin denemez.
Benim önerim ultrasonu bu konuda tecrübeli bir uzmana tekrar yaptırmanız olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunuza göre mutlaka sintigrafi çektirin denemez.
Benim önerim ultrasonu bu konuda tecrübeli bir uzmana tekrar yaptırmanız olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda çok ciddi bir sorun görünmüyor ?
Bu aşamada ben voiding önermem ama tabi karar doktorunuza ve size aittir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok ciddi bir sorun var gibi durmuyor ama sintigrafi sonucunu da mutlaka görmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Bu sorunuz 3-4 defa cevap verdiğimi hatırlıyorum.
Skar yoksa sintigrafi çekmeye de gerek olmayacaktır.
Merhaba,
Kızınız bugüne kadar ateşli bir idrar yolu enfeksyonu geçirmedi ise, böbrekler açısından ultrason endişe edecek öenmli bir sorun yok ancak 6 ay sonra tekrar bir ultrason kontrolü öneririm.
İdrarda eritrosit yani akn hücre sınırı 5 dir. Yani sizdeki de çok yüksek bir sonuç değil ama 1 hafat sonro kontrol etmekte fayda olacaktır.
Bahsedilen serbest mayi konusunda bir yorum yapmam mümkün değil maalesef.
Genelde ameliyat sonrası ilk 7-10 gün içerisinde hafif kanlı idrar gelmesi durumu devam edebilir.
Ancak en doğrusu ameliyatı yapan doktorunuza danışmanızdır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Verdiğiniz sonuçlar yeterli detayda değil ama şimdilik 1 ay sonra bir ultrason kontrolü daha yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk yaş grubuna bakmaktayım ancak sol böbrekteki taşlar için bir müdahale (taş kırma ya da kapalı ameliyat) gerekecek gibi görünüyor
Merhaba,
Aslında en doğrusu bu soruyu ameliyatınızı yapan doktorunuza sormanzıdr.
Ancak genel olarak ameliyat sonrası 1.5-2 ay sonra ve 6 ay sonra ultrason, 1 yıl sonra da sintigrafi çekmek gerekir.
Maalesef böbrek boyut olarak küçükse bunu büyütecek bir ialç ya da ameliyat yoktur.
Ancak yaşla irlikte bir miktar büyüme olabilir.
Tıbben gerekli ise yaptırmanızda bir sakınca yoktur.
Merhaba,
Bu bir enfeksiyon belirtisi değildir.
Meni üretimi yeni başlayan ergenlerde, düzenli boşalma olmadığı için biriken meni sıvısı, büyük tuvalet sırasındaki ıkınma ile bir miktar dışarı boşalabilmektedir.
Ancak daha net ve doğru bir yorum alabilmek için oğlunuzu bir uzmana muayene ettirmenizi öneririm.
Merhaba,
İdrardaki azalmanın en önemli nedeni az su ve sıvı alımı veya terleme, kaka yapma ya da kusma gibi durumlara bağlı olarak fazla sıvı kaybıdır.
Öncelikle biraz daha fazla sıvı vermeye çalışmanızı öneririm.
Üreteroselin alt pol ile ilgisi yoktur.
Alt polün ne kadar fonksiyon gösterdiği DMSA böbrek sintigrafisi ile anlaşılabilir.
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden kesin bir yorum yapmam mümkün olmayacaktır.
Ancak; Oğlunuz ayakta çişini rahatlıkla karşıya doğru yapıyorsa ve sertleşme sırasında da peniste eğrilik olmuyorsa ameliyat olması gerekmeyebilir.
Fakat, sadece sünnet olacaksa bile, sünnet derisi yarım geliştiği için, bunun titizlikle yapılması gerekir.
Aksi takdirde, estetik olarak hoş olmayan sonuçlar olabilir.
Merhaba,
Bu reflüyü engellemek amacı ile yapılan ameliyattan sonra üreter denilen idrar kanalının mesaneye girdiği yerdeki hafif daralmaya bağlı olabilir.
Bu aşamada çok önemli bir sorun gibi durmuyor.
Ancak en doğru yorumu ameliyatınızı yapan doktorunuz yapacaktır.
Geçmiş olsun.
Bu sonuçta sağ böbreğin boyutunun daha küçük olması dışında bir sorun yok.
Bu kadar sınırlı bilgiyle daha fazla cevap veremem maalesef.
Merhaba,
Oğlunuzu göremeden doğal olarak net bir yorum yapamam ancak sünnetten sonra çok doğal olarak şişlik oluşur ve iyileşme süreci 3-4 aya kadar uzayabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Belirttiğiniz gibi Epispadias çok sık görülen bir hastalık olmadığı için hiç kimsenin çok çok yüksek hasta sayıları ile ifade edilen bir serisi yoktur.
Ben bu konuda oldukça deneyimli olduğumu söyleyebilirim.
Ancak oğlunuzu görüp muayene ettikten sonra daha detaylı bilgi verme şansım olabilir.
Geçmiş olsun.
Gözde Hanım,
Çok sayıda doktor görmüş ve ilaç kullanılmış ama çok do olumlu bir sonuç elde edilememiş maalesef.
Bu noktada ben de bir mucize yaratamam ama bir ara tüm eski tetkik sonuçları ile getirebilirseniz belki bir şeyler söyleyebilirim.
Çok geçmiş olsun.
Merhaba,
Ateşi kulaktan veya alından ölçen dijital termometreler ile kontrol edebilirsiniz.
Eğer henüz olmadıysa, enfeksiyon tekrar etme riski azaltmak için, oğlunuzu sünnet ettirmenizi de öneririm.
Geçmiş olsun.
Yapısal olarak bu tip durumlar olabilir.
Merhaba,
Ateşi olmaması en azından bir böbrek enfeksiyonu olmadığını gösteriyor.
Ayrıca başka nedenlerle de yan ağrısı olabilir.
Ama tedbirlik olmak için bir ultrason ile böbreği kontrol ettirmeniz iyi olur.
Ultrason kızınızı üzecek ya da zarar verecek bir inceleme değildir, merak etmeyin.
Merhaba,
Kristaloidler çok küçük kum parçalarıdır.
Karın ağrısına neden olabilir.
Sanırım bir miktar son saniyeye kadar çiş tutma yani idrar bekletme alışkanlığı var ki bu kaçırma ve mesanedeki duvar kalınlaşmasını açıklar.
Bunların takibi gerekli tedavinin planlanması için bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu kadar kısıtlı bilgi ile kesin bir yorum yapamam ama sağ böbrekteki sorun ile protein kaçağının bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.
Böbrekteki dilatasyon (genişleme) için 6 ay aralarla ultrason takibi yeterli olur.
Protein kaçağı için de bir nefroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Daha önce her şeye bakıldığı ve sonuçlar normal bulunduğu için, şimdilik sadece ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı öneririm.
Merhaba,
Bu aşamada kızınıza bol bol su vermeniz ve 2 ay sonra yeni bir ultrason ile kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun
Böbrek yetmezliği gibi bir sorun olacağını hiç zannetmiyorum.
Endişe etmeyin.
Merhaba,
Verdiğiniz ultrason sonucuna göre böbrek boyutu bir miktar küçük görünüyor ancak ultrasona ve yapan kişin tecrübesine ve ayrıca bebeğin inceleme sırasında sakin durup durmadığına göre bu değerler değişebilir.
Şüphe varsa tekrar ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuz daha önce cevap yazmıştım.
Tabi doğru bir yorum yapabilmek için gömüklüğün ne boyutta olduğunu anlamak yani bebeğinizi muayene etmek gerekir.
Ancak masaj yapmaya devam etmenizde fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Varikoselde ameliyat kararı öncelikle meni inlemesi yapılıp, meni hücrelerinin sayısında, yapısında ve hareketinde bozulma varsa yapılır.
Bu açıdan öncelikle sperm analizi denilen meni incelemesini yaptırmanızı ve sonucu bir üroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu çok önemli bir sorun değil.
Büyük olasılıkla idrar örneği vermeden bol su içmiştir, sonuç ona bağlı böyle çıkmıştır.
Bir hafta sonra tahlili çok su içirmeden tekrar ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Daha önce de belirttiğim gibi ben bu sonuca göre hemen ameliyat önermem.
Ancak ultrason ile çok yakın takip gerekir.
Genişleme artacak olursa, o zaman müdahale etmek gerekecektir.
Verdiğiniz değerler normal.
Bunlara göre ameliyat kararı vermek doğru olmaz.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuca göre kızınız büyük ihtimalle bir idrar yolu enfeksiyone geçiriyor.
Ancak ateş olmadığı için bunun böbrekle ilgisi olmadığını, sistit dediğimiz mesane enfeksiyonu olduğunu söyleyebilirim.
Antibiyotik başlanmasında fayda olacağını düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Parankim kalınlığı normal olduğu sürece önemli bir sorun yoktur diyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbreğinde kum olup olmadığını anlayabilmek için idrar tahlili ve ayrıntılı ultrason sonuçlarını görmek gerekir.
Kum varsa huzursuzluk yapabilir ama sadece kuma bağlı bu boyutta sıkıntı beklenmez.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ölçümüm nasıl yapıldığını bilemiyorum.
Ancak çok kabaca bir sorun olamdığını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekler ile ilgili bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Ancak tedbirli olmak adına bir Tam İdrar Tahlili ve Kan testis olarak da Üre, Kreatinin, Sodyum ve Potasyum'a baktırmanızı önerirm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgilere göre, bu aşamda ben hemen ameliyat önermem.
Ancak mutlaka ayrıntılı ultrasonlar ile takip edilmesi gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok ciddi bir sorun gibi görünmüyor.
Ancak, doğum sonrası bebeğiniz 1 haftalık olunca (daha erken değil) mutlaka ayrıntılı bir ultrason ile değerlendirilmesi gerekir.
Bu ultrasonun sonucuna göre sonraki kontrol ultrasonunun zamanına ve sintgrafi ve/veya voiding dediğimiz sondalı filme ihtiyaç olup olmadığına karar verilecektir
Merhaba,
Öncelikle ateşli idrar yolu enfeksiyonları sorasında böbreğin etkilenip etkilenmediğini anlamak için DMSA denilen böbrek sintigrafisini çekmek gerekir.
İdrar işe ilgili olarak ilk etapta yapılması gerekenler;
Gündüz uyanıkken mutlaka 2 saat aralarla düzenli olarak gidip çişini yapsın.
Yani sıkarak idrar tutmaya çalışmasın.
Çişini hiç kendini sıkmadan ve ıkınmadan en rahat olacağı pozisyonda yapsın.
Çişi bittikten sonra da 15'e kadar sayıp çamaşırını öyle çeksin.
Kabız olmaması ve yumuşak kıvamda kaka yapması çok önemlidir.
Gündüz normal suyunu içsin ama gece özellikle yatmadan önceki son 1 saat suyu tamamen kessin.
Yatmadan hemen önce ve yattıktan 1.5 saat sonra kalkıp bir kez çişini yapsın.
Asitli, gazlı içecekleri, içiyorsa çay ve kahve gibi içecekleri, acı, ekşi baharatlı gıda alımını en aza indirsin.
Bunlara rağmen hiç bi değişiklik olmazsa, o zaman işeme testi gibi daha detaylı incelemeleri yapmak için bir uzmana başvurmanızı öneririrm
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuca göre bu aşamda ameliyatı gerektirecek bir durum görünmüyor.
Takipleri 3 ay ara ile ultrason çektirmek sureti ile yapabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
eğer muayenede testis hiç bir şekilde aşağıya yani torbalara indirilemiyorsa o zaman 1 yaşından sonra mutlak ameliyat gerekir.
Ancak retraktil testis (halk arasında utangaç testis de denilir) dediğimiz durumda testisler aralrda kendiliğinden ya da doktor muayenesi ile aşağıya indirebilir ki bu durumda ameliyat gerekmez ama yakın takip gerekir.
Retraktil testis mi yoksa inmemiş testis mi olduğu ise ancak muayene ile anlaşılabilen bir durumdur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sintigrafi sonucuna göre acil ameliya gerekmiyor.
Ancak mutlaka bu konuda tecrübeli bir radyoloji uzmanının yapacağı ayrıntılı ultrason sonucu ile tekrar değerlendirilmesini öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Takdir edersiniz ki, Sintigrafi ve ultrason sonucunu görmeden ameliyat gerekip gerekmediği hakkında bir yorum yapamam.
Ancak sonuçlara göre ameliyat gerekiyorsa, tecrübeli ellerde başarılı sonuçlar veren bir ameliyat olduğunu söyleyebilirim.
Anestezi uzmanları tecrübeli ise çocuğunuzun yaşı soruna yol açmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Görmeden kesin bir yorum yapamam.
ama uçtaki kanal iyi ise yani darlık gibi bir sorun yoksa, fistül ameliyatı ilk ameliyata göre daha kolay olur.
Ancak 3-4 gün sonda kalması gerekir maalesef.
Merhaba,
İdrarın pipi ucu dışında başka bir yerden geliyor olması fistül olarak kabul edilir.
Fistül bir kez geliştikten sonra maalesef kendiliğinde düzelme şansı yüksek değildir.
Ama en doğrusu bunu ameliyatınızı yapan doktorunuza sormanızdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında çocuğunuzun yaşı sünnet için çok uygun dönem içinde değil.
Ancak, bahsettiğiniz sorun sünnetin tıbbi olarak yapılmasını gerektiriyor ki bu durumda yaş ikinci planda kalıyor.
Ben sünnet ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında çocuğunuzun yaşı sünnet için çok uygun dönem içinde değil.
Ancak, bahsettiğiniz sorun sünnetin tıbbi olarak yapılmasını gerektiriyor ki bu durumda yaş ikinci planda kalıyor.
Ben sünnet ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çocuğunuzun yaşına ve kilosuna uygun ilaç dozu verilirse önemli bir sorun olmaz merak etmeyin.
Geçmiş olsun.
Sonuç hatalı olabilir.
Ultrasonu tekrar ettirmenizi öneririm.
Gene aynı ise, kızınız 2 aylık olunca bir kez de DMSA denilen böbrek sintigrafisi ile kontrolü uygun olacaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Öncelikle sağdaki genişlemenin çok çok ciddi olmadığını ama hafif de olsa giderek arttığını söyleyebilirim.
Bazen tek taraflı reflü ameliyatlarından sonra daha önce reflü olmayan diğer böbreğe de reflü başlayabilir, belki sebep bu olabilir.
Ancak öncelikle kızınızın gündüz düzenli olarak 2 saat aralarla tuvalete gidip çiş yapmasını yani idrar bekletmemesini, tuvalette acele etmemesini ve en rahat pozisyonda çiş yapmasını sağladığınızdan emin olun.
Buna çok dikkat ederek geçirdiğiniz bir 2 ay sonrasında özellikle mesane boşken bir ultrason kontrolü yaptırın.
Sonuca göre tekrar bir plan yapmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hangi ilacı kullanacağınıza en doğrusu sizi takip eden doktorun karar vermesidir.
Ancak tofranil'i bu tip durumlarda çok önermediğimizi söylemek isterim.
Merhaba,
Kızınızda idrar yolu enfeksiyonları sırasında ateş 37.5 derece ve üzerine çıkmıyorsa reflü için film çekmeye gerek yoktur.
Ancak tekrarlayan enfeksiyonlar ve akıntı, sorunun çiş yapma alışkanlıklarına bağlı olabileceğini düşündürüyor.
Uzun süre sıkıp çiş tutma, aceleci tuvalet alışkanlığı, uygun olmayan tuvalet pozisyonları ya da eşlik eden kabızlık gibi sorunlar enfeksiyonların tekrar etmesindeki en önemli nedenlerdir.
Bunların detaylı olarak araştırılabilmesi açısından bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Takdir edersiniz ki oğlunuzu görüp muayene etmeden bu konuda bir yorum yapmam mümkün olmaz.
Ancak bir üroloji uzmanı görüp önemli bir sorun yok demişse, önemli bir sorun yoktur diyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzun ilk ameliyattan sonraki durumunu görmeden yani muayene etmeden,tek bir ameliyat ile hallolup olamayacağını bilmem mümkün değil maalesef.
Tabi oğlunzunuzun yaşı büyüdükçe psikolojik olarak etkilenme ihtimali daha yüksek olacaktır.
Ama artık mecburen bu müdahaleyi geçirmek durumunda kalacaktır.
Geçmiş olsun.
Ameliyat sobrası sadece uçta sonlanan tek bir delik olmalı ve idrar da sperm de aynı delikten gelmelidir.
Eğer birden çok delik varsa ameliyat başarılı olmamış demektir.
Bu durumda ilk ameliyattan 6 ay sonra bir düzeltici ameliyat gerekir.
Geçmiş olsun.
Oğlunuız alaram çalınca uyanabiliyorsa ve uzun dönem kullanabilecekse faydalı olma ihtimali daha yüksek olur.
Merhaba,
Bu sorun hafif bir idrar yolu enfeksiyonu, kum dökme ya da aşırı aktif mesane dediğimiz mesane kaslarının istek dışı hafif kasılmalarına bağlı olabilir.
Hepsinin çözümü olduğu için bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
on yaşında, gece su ve sıvı azaltılmasına dikkat ediyorsanız ve bir kere kaldırmanıza rağmen gece kaçırmaları devam ediyorsa artık ilaç tedavisi başlama zamanı gelmiş olabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
on yaşında, gece su ve sıvı azaltılmasına dikkat ediyorsanız ve bir kere kaldırmanıza rağmen gece kaçırmaları devam ediyorsa artık ilaç tedavisi başlama zamanı gelmiş olabilir.
Bu açıdan bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İzmir de gerek 9 Eylül gerekse Ege Üniversitesi Çocuk Ürolojisi bölümleri bu konuda çok tecrübelidir.
Onlardan birine başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu olmadığı sürece böbrek hasarı olması beklenmez.
Zaten ultrason sonuçları da normalmiş ki bu da olumlu bir durumdur.
Ama böbrek hasarı şüphesi varsa bunu anlamının en iyi yolu DMSA denilen böbrek sintigrafisini çekmektir.
Geçmiş olsun.
Bebeğiniz ateşli idrar yolu geçirmediği sürece bu aşamada sondalı film çektirmenizi gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.
Şimdilik aylık ultrason kontrolleri yeterli olacaktır.
Sünnet olmadı ise bebeğinizi sünnet ettirmeniz enfeksiyon riskini azaltması açısından çok iyi olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Yazdığınız sonuçlara göre böbreklerde çok ciddi bir sorun yok gibi duruyır
Ancak, genişliğin artması veya azalması ile ilacın hiç bir ilgisi yoktur.
Bu kendiliğinden değişen bir durumdur.
İlaç bu süreçte çocuğu enfeksiyondan korumak için verilir.
Bu aşamda benim önerim oğlunuzu sünnet ettirmeniz ve 2 ay sonra tekrar bir ultrason ile böbrekleri kontrol ettirmenizdir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
16 yaşında hala alt işeme sorunu devam ediyorsa, ilaç tedavisi başlamak gerekir.
Ancak tedaviye başlamadan önce bazı değerlendirme ve testlerin yapılması gerekir.
Bu açıdan tercihan bir çocuk ürolojisi uzmanına, ya da bir üroloji uzmanına başvurmanız çok iyi olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Reflü zaman içinde kendiliğinden düzelme ya da azalma olasılığı olan bir hastalık olduğu için ilk etapta çocuğa bu şansı tanımak için beklemek doğru bir yaklaşımdır.
Bactrim reflüyü düzeltmez sadece bekleme süresince idrar yolu enfeksiyonu geçirme olasılığını azaltır.
Böbrekler bu hali kaldığı sürece böbrek yetmezliği söz konusu değildir.
Çapa bu konuda çok tecrübeli bir merkezdir.
Prof. Dr. Orhan Ziylan ya da Doç. Dr. Tayfun Oktar hocalara ulaşıp detaylı bilgi alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
İdrar tutma alışkanlığı bizim istemediğimiz bir şeydir.
Çünkü, damlatmanın yanı sıra, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hasarına da yol açabilir.
Tek çaresi uyanıkken çocuğunu 2 saat aralarlar düzenli olarak tuvalete götürüp çiş yapmasını sağlamaktır.
Başka bir tedavisi yoktur maalesef.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım.
Ancak yardımcı olmak adına, İVP'de sağ böbrek kanallarında hafif (ciddi değil) bir genişleme olduğu yazıyor.
Bu taşın tıkamasına bağlı olabilir denmiş.
Ancak taş olup olmadığını net belirtmemiş.
Aydınlatmak için ultrason ya da tomografi gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrek ve idrar yollarında sorunu olmayan, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçirmeyen, sünnet derisinde yapışıklık ya da darlık gibi sorunları olmayan çocuklarda, sünnet olmak ya da olmamak arasında sağlık açısından bir fark olduğunu gösteren bilimsel bir sonuç mevcut değildir.
Aslında ben sünnet için uygun yaş olarak hep 7-8 aylık dönemi öneririm.
Ancak sizin koşullarınızda sanırım biraz büyüyüp 7-8 yaşına geldiğinde kendi fikrini de alarak sünnet kararını vermek daha uygun olacak gibi gözükmektedir.
İyi günler.
Merhaba,
Kusmaların büyük olasılıkla böbrekler ve idrar yolları ile bir ilgisi yoktur.
Büyük olasılıkla emdiği mideden yemek borusuna geri kaçıyor yani reflü oluyordur.
Bunu için bir çocuk gastro-enteroloji (midi-barsak hastalıkları) uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunda sol böbrekte hafif bir genişleme görünüyor ve böbrek içinde de büyük kum parçaları var.
Yavaş yavaş kızınıza su vermeye başlamanızı öneririm.
İki ay sonra bir ultrason kontrolü daha yapıp, böbrekteki genişlemenin durumunu ve kumların kendiliğinden dökülüp dökülmediğini takip etmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sünnet olmuş erkek bebeklerde, reflü de de yoksa, koruyucu antibiyotik vermeye gerek yoktur.
Ancak en doğrusu bu kararı sizi takip eden doktorun vermesidir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuçlara göre sağ böbrek çıkışındaki biraz daha belirgin olmak üzere, her 2 böbrek kanalı çıkışında darlık ve buna bağlı sağ böbrekte biraz daha fazla olmak üzere, böbreklerde genişleme izleniyor.
Sağ böbrek çok ciddi olmasa da bu durumundan biraz etkilenmiş.
Sintigrafi sonucu mesanenin dolu ya da boş olmasına göre ve çocuğun çok su içmiş olup olmamasına bağlı bir miktar değişebilir.
Bazen böbrek çıkışındaki darlığa, reflü dediğimiz mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı da eklenebilir.
Bu durumun da araştırılması gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Önemli bir olduğunu sanmıyorum.
Ancak, özellikle beyaz parçacıkları gördüğünüz zamanda idrar tahlili ve kültürünü tekrar ettirin.
Gene temiz gelirse merak edilecek bir şey yok demektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
UP darlığın derecesini ve böbreğin durumunu bilmeden bu sorunuza kesin bir yanıt vermem mümkün değil maalesef ama sünnet olmuş erkek bebeklerde koruyucu antibiyotik verilmeyebilir.
Merhaba,
Anlattığınız bilgilerden anladığım kadarı ile bu aşamada tomografi çektirmenize gerek yok gibi görünüyor.
Gündüz 2-3 saat aralar ile mutlaka düzenli olarak idrarınızı yapın, yani kesinlikle idrar bekletmeyin.
Sürekli kabızlık gibi bir sorun varsa o da idrar yolu enfeksiyonu geçirmenizi kolaylaştırabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Pelvis böbrekte oluşan idarı mesaneye yani idrar kesesine taşıya kanalın başındaki huni şeklindeki kısımdır.
Pelvisin dolgun olması, hafif genişlemiş olduğu anlamına gelir ki çok önemli bir soruna işaret etmez.
Ancak genişlemenin artıp artmaycağını anlayabilmek için mutlaka ultrason kontrollerini yaptırmanız gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Cem Akbal
Çapa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr Orhan Ziylan ve Doç. Dr. Tayfun Oktar'ı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Muayene etmeden oğlunuzun ameliyatı gerektirecek bir durumu olup olmadığını söyleyemem.
Ancak, ameliyat gerekiyorsa ben sadece özel hastanelerde ameliyat yapmaktayım.
İsterseniz 0312 488 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu tip durumlarda en önemli nokta kanamaya yol açacak ciddi bir sorun olup olmadığını araştırmaktır.
Eğer yapılan ultrason ayrıntılı ve güvenilir ise ve sonuç da normalse o zaman önemli bir sorun yok diyebiliriz.
Gene de sorun devam ederse bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Gerekirse daha ileri düzey testler de planlanabilir.
Geçmiş olsun.
Önemli değil,
Geçmiş olsun.
Abdurrahman Bey,
Size Prof. Dr. Kaan Aydos Hoca'yı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuç nükleer tıp yani sintigrafi değil ultrason sonucu.
Buna göre sağ böbrekte hafif bir genişleme var.
Bu çok önemli bir sorun gibi görünmüyor.
Ancak, ameliyat öncesi sonuçları bilmeden kesin bir yorum yapmam mümkün olmaz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Evet bu benim konumla direk ilgili bir durum.
0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alıp gelebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Sol böbrek idrar kanalı çıkışında hafif bir darlık var gibi görünüyor.
Ancak ciddi bir duruma benzemiyor.
Doktorunuzun söylediği gibi ultrason takib,ne devam etmeniz lazım.
Geçmiş lsun.
Ultraon, Sol böbrekte idrar kanalı çıkışında hafif bir dalık olduğunu söylüyor.
Çok ciddi gibi durmuyor.
Ancak ayrıntılı bir ultrasonla tekrar değerlendirilmesi ve gerekirse sintigrafi gibi ek testlerin istenmesi gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Parankim böbreğin kanı temizleyen kısmına verdiğimiz isimdir.
Multikistik böbreklerde parankim yani çalışan ve kanı temizleyen kısım gelişmemiştir, zaten bu nedenle de çalışmayan böbreklerdir.
Merhaba,
Bu benim konum değil ama yazdığınız sonuçlarda endişelenecek bir şey olmadığını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sünnet yaptırmanız, enfeksiyon riskini azaltmak açısından, çok iyi olmuş.
Kumlar bu aşamda endişe edecek boyutta değil.
Bol su vermeye devam edin.
Ancak, multikistik böbreklerde ultrasonda hiç parankim dokusu izlenmez.
Sizin ultrason sonucunuzda ise parankimden bahsediliyor ?
Ben DMSA'yı geciktirmeden yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamda ultrason ve idrar tahlili yeterli olacaktır.
Geldiğinizde ayrıca çok iyi bir çocuk radyolojisi uzmanı olan Prof. Dr. Suat Fitöz Hoca'dan da ultrason randevusu alabilirseniz, hem muayene etmiş hem de güvenilir bir ultrason sonucu görmüş oluruz.
Ultarsonda çok ciddi bir sorun ile karşılaşmazsak bu aşama ilaçlı film gibi başka tetkikler gerekmeyebilir.
Geçmiş olsun.
Böbrek büyümesi idrar kaçırmaya yol açmaz.
Doğrusu bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanzıdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk yaş hasta grubuna bakmaktayım.
Bu sorunuzu başka bir üroloji uzmanına yönlendirebilirseniz size daha çok yardımcı olacaktır.
Geçmiş Olsun.
Hastayı görmeden ilaç yazmamız ya da önermemiz mümkün değil maalesef.
Doktor kontrolü ile olduğu sürece verilen ilaçları kullanmanızı öneririm.
Bu oldukça karışık bir durum.
Mail yolu ile bu aşmadan sonra maalesef size daha fazla yardımcı olma imkanım yok.
Önerim çocuk ürolojisi bölümü olan büyük bir üniversite hastanesine başvurmanızdır.
Bu oldukça karışık bir durum.
Mail yolu ile bu aşmadan sonra maalesef size daha fazla yardımcı olma imkanım yok.
Önerim çocuk ürolojisi bölümü olan büyük bir üniversite hastanesine başvurmanızdır.
Bu oldukça karışık bir durum.
Mail yolu ile bu aşmadan sonra maalesef size daha fazla yardımcı olma imkanım yok.
Önerim çocuk ürolojisi bölümü olan büyük bir üniversite hastanesine başvurmanızdır.
Merhaba,
Gece su ve sıvı kısıtlaması ve yattıktan 1.5 saat sonra kaldırma mutlaka yapmanız gereken uygulamalardır.
Ancak sanırım sizin için ilaç başlamak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Bu oldukça karışık bir durum.
Mail yolu ile bu aşmadan sonra maalesef size daha fazla yardımcı olma imkanım yok.
Önerim çocuk ürolojisi bölümü olan büyük bir üniversite hastanesine başvurmanızdır.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler maalesef yorum yapmak için çok yetersiz.
Darlık neredeydi ?
Nasıl bir ameliyat oldu ?
Ameliyattan önce nasıldı, sonra nasıl oldu ?
Geçirilen enfeksiyonlara darlığa mı bağlı ?
Bunları bilmeden bir şey söyleyemem maalesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında 2 ultrason arasında bu denli bir çap artımı önemli bir bulgudur.
Ancak ultrasonların farklı kişilerce yapılmış olması sonuçları çok etkileyebilir.
Ben öncelikle tecrübeli bir çocuk radyolojisi uzmanına (Ankara'da iseniz Prof. Dr. Suat Fitöz hocayı çok öneririm) ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı öneririm.
Ayrıca sintigrafi filmlerini de direk görüp boşaltım eğrilerine bakmak gerekir.
Böylece daha doğru bir yorum yapma şansı olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İsterseniz önce görüp bir muayene edelim.
Delik uca çok yakınsa ameliyat gerekip gerekmediğine ve gerekiyorsa da ne boyutta boyutta bir ameliyat gerekeceğine karar verelim.
Sonra daha detaylı konuşabiliriz.
İsterseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sizde su azalması olmuyorsa çok acil bir durum yoktur.
Ancak doğum sonrası mutlaka ayrıntılı bir ultrason yaptırıp bir çocuk ürolojisi uzmanına göstermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gönderdiğiniz ultrason sonuçları maalesef bir kesin yorum yapmaya yetecek düzeyde değil.
Daha ayrıntılı bir ultrason ile bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunuza göre böbrekte çok hafif bir genişlemeden bahsediyor.
Bu önemli bir sorun gibi durmuyor ama 6 ay sonra bir kez daha ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olun.
Merhaba,
Ultrason raporunda da belirtildiği tablo multikistik displastik böbrek ile uymlu.
Bu durumda öncelikli olarak DMSA denilen sintigrafiyi çektirmek ve böbreğin fonksiyonunu görmek gerekir (Multikistik displastik böbreklerde fonksiyon görünmez maalesef).
DMSA sonucuna göre bir çocuk ürolojisi uzmanına baş vurmanzı uygun olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Söylediğiniz gibi pelvis çaplarına ait değerler verilmemiş ama önceki ultrason ile aşağı yukarı aynı sonucun olduğunu söyleyebilirim.
6 ayda bir ultrason yaptırmaya devam etmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonuclari arasinda oldukca onemli bir fark var.
Bu gercekten mesane doluluguna bagli olabilir ama gene de bu boyutta bir fark beklenmez.
Bu tip durumlarda reflu dedigimiz mesaneden bobreklere idrar geri kacisi durumu soz konusu olabilir.
Benim onerim voiding dedigimiz sondali film cektirmek sureti ile reflu olup olmadiginin arastirilmasidir.
Gecmis olsun
Merhaba,
Aslinda ben sadece cocuk hastalara bakmaktayim.
Gene de yardimci olmak isterim ama verdiginiz bilgiler de maalesef yorum yapmak icin yeterli degil.
Ben kotu bir sonuc cikacagini zannetmiyorum ama gene de sizden istenen tomografiyi cektirmenizi ve sonucu bir uroloji uzmanina danismanizi oneririm.
Gecmis olsun.
Merhaba,
En dogrusu bu soruyu ameliyati yapacak olan doktorunuza ve oglunuzu uyutacak anestezi uzmanina sormanizdir.
Ancak, genel olarak cevap vermem gerekirse; asi sonrasi ates olabilecegi icin ve atesli halde de anestezi verilemeyecegi icin, asilari en az ameliyattan 15 gun onceye cekmenizi oneririm.
Gecmis olsun.
Merhaba,
Ultrason sonuclari arasinda oldukca onemli bir fark var.
Bu gercekten mesane doluluguna bagli olabilir ama gene de bu boyutta bir fark beklenmez.
Bu tip durumlarda reflu dedigimiz mesaneden bobreklere idrar geri kacisi durumu soz konusu olabilir.
Benim onerim voiding dedigimiz sondali film cektirmek sureti ile reflu olup olmadiginin arastirilmasidir.
Gecmis olsun
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre böbreklerdeki idrar kanalının çıkış noktasında çok hafif bir darlık ve buna bağlı böbreklerde gene çok hafif bir genişleme var.
Bu önemli bir soruna benzemiyor.
Bu aşamada, 3-4 ay aralarla ultrason ile kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Gülşah Hanım Merhaba,
0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alıp getirebilirseniz, oğlunuzu görüp muayene ettikten sonra daha detaylı konuşabiliriz.
Geçmiş olsunç
Sonda takılma işlemi sırasında enfeksiyon riski artacağı için, zaten bir enfeksiyon varken bu riski daha arttırmamak için, kültürdeki üreme temizlenmeden bu filmi çekmek yanlış olur.
Merhaba,
Suprax dozu günlük kilo başına 400 mg'dır.
Kzınız 50 kilo üzerinde ise (?) Tablet alabilir.
Daha düşük kilolar için şurup ya da süspansiyon gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda böbrteklerde hafif derecede bir genişleme saptanmış.
Bu kanaldaki hafif bir darlığa ya da düşük olasılıkla mesaneden böbreğe idrar geri kaçışına bağlı olabilir.
Ancak ağrı yapacak bir durum değildir.
Bu aşamda sadece 3-4 ayda bir kez yapılacak ultrasonlar ile takip yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Ateşlenmesine yol açan neden idrar yolu enfeksiyonu değil gibi görnüyor (kültürde üreme yok ve tahilide 1-2 lökosit var ki bunlar normal sonuçlar)
Bu nedenl ben sondalı film çektirmenizi önermem.
Hatta ultrasonlar detaylı ve güvenilir ise sintigrafiye bile bu aşamda gerek olmayacktır.
Şimdilik 3 ay aralarla ultarson yeterli olacaktır.
Geçmişi olsun.
Merhaba,
Ateşlenmesine yol açan neden idrar yolu enfeksiyonu değil gibi görnüyor (kültürde üreme yok ve tahilide 1-2 lökosit var ki bunlar normal sonuçlar)
Bu nedenl ben sondalı film çektirmenizi önermem.
Hatta ultrasonlar detaylı ve güvenilir ise sintigrafiye bile bu aşamda gerek olmayacktır.
Şimdilik 3 ay aralarla ultarson yeterli olacaktır.
Geçmişi olsun.
İdrar yolu enfeksiyonunda aeş olmadığı sürece enfeksyon böbreğe ulaşmamış demektir.
Kaldı ki idrar tahlili temizse zaten kültürdeki üremeye çok itibar etmemek gerekir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Bu bebğiniz için bir tehlik yaratmaz.
Sizin böbreğinizdeki genişleme hamilelik sonuna kadar idare edecek gibi duruyor.
Ancak yakın ultrason takipleri gerekir.
Doğum sonrası da mutlaka böbreğinizi ultrason ile kontrol ettirin.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle gece su ve sıvı alımını azaltmaya çalışın.
Yatmadan 1 saat önce tamamen kesin.
Yatmadan hemen önce ve yattıktan 1.5 saat sonra 1 kez çişi götürün.
Sorun devam ederse bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer idrar yolu enfeksiyonu sırasında ateş hiç yükselmedi ise, ultrason sonucu da normal olduğu için sondalı film çektirmenize gerek yoktur.
İdrar kültürü dışında bir de tam idrar tahlili yaptırmanızı öneririm.
Tahlil temizse önemli bir sorun yoktur.
Bu arada erken sünneti de düşünmenizde de büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer idrar yolu enfeksiyonu sırasında ateş hiç yükselmedi ise, ultrason sonucu da normal olduğu için sondalı film çektirmenize gerek yoktur.
İdrar kültürü dışında bir de tam idrar tahlili yaptırmanızı öneririm.
Tahlil temizse önemli bir sorun yoktur.
Bu arada erken sünneti de düşünmenizde de büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer idrar yolu enfeksiyonu sırasında ateş hiç yükselmedi ise, ultrason sonucu da normal olduğu için sondalı film çektirmenize gerek yoktur.
İdrar kültürü dışında bir de tam idrar tahlili yaptırmanızı öneririm.
Tahlil temizse önemli bir sorun yoktur.
Bu arada erken sünneti de düşünmenizde de büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunda böbrekte hafif bir genişleme görünüyor.
Tahliller de normal sınırlar da kabul edilebilir.
Böbreğe ait başka bilgiler olmadan ve hastayı görmeden yorum yapmam yanlış olur ama bu aşamada 3-4 ay da bir kez yapılacak ultrasonlar ile takip yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Ultrasonda her iki böbrekte de genişleme görünüyor.
Ancak verilen bilgi çok yetersiz.
Yorum yapabilmek için hastaya ve böbreğe ait bir çok başka bilgilere de ihtiyaç vardır.
En iyisi ultrasonu isteyen doktorunuzdan görüş almanızdır.
Ben çocuk ürolojisi uzmanıyım.
Bebek ve çocukların böbrek, idrar yolları ve genital bölge hastalıklarına bakıyorum.
Yani sorunuza cevap verecek uzman ben değilim ama yardımcı olabilmek için fikrimi söyleyim.
2 hafta önce atılan dikişler parol'e bağlı pek kanamaz.
Muhtemelen dikiş hattında enfeksiyon ya da hematom gibi bir sorun vardır.
Çok vakit geçirmeden yakınınızdaki bir sağlık merkezine başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuçlara göre sadece ultrason ile takip yeterli olacaktır.
Merhaba,
Şu anda böbrekte kalan taş boyutu ve kanalda tıkanıklık yapıp yapmadığına göre bir yol haritası çizmek gerekir.
Son sonuçlar ile gelebilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Geçmiş olsun.
Sünnet sonrası bazen idrar deliğinde daralma olabiliyor.
Bunu muyene ile görüp anlamak gerekir.
Eğer darlık varsa krem sürüp genişletme işlemi yapılabilir.
Geçmiş olsun.
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakıyorum ama yardımcı olmaya çalışayım.
Yazdığınız ultrason sonucuna göre, babanızın sol böbreği yok görünüyor.
Sağ böbrekte de önemli sorunlar rapor edilmiş.
Bu açıdan beklemenden bir üroloji ya da nefroloji uzmanına baş vurmanızı öneririm.
Kretainin kinaz başlıca kalp ve vücudun diğer adelelerinde bulunan bir maddedir.
Yüksekliği çoğunlukla vücut ve kalp adelesi hastalıklarına bağlı olabilir.
Bu açıdan bir çocuk kardiyolojisi veya çocuk immünolojisi uzmanına baş vurmanızda fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle şu an için ameliyat gerekmediğini söyleyebilirim.
Sağ da zaten önemli bir sorun görünmüyor.
Ama sol böbreği yakın takip etmek gerekir.
Pelvis çapı artmaya başlarsa ve 25mm üzerine doğru çıkarsa ve kalırsa müdahale gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Sizi görüp muayene etmeden kesin bir şey söyleyemem ama şeme, sertleşme ve boşalmada sorun yoksa, ameliyat gerek olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Değerler biraz yüksek.
Bu durumda bir çocuk nefroloji uzmanına görünmenizde büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucunda her iki böbrekte de hafif-orta derecede bir genişleme söz konusu.
Lenf bezi büyüklüğü böbreğe ait bir problem değil.
Daha önce geçirilmiş grip benzeri bir durum ile alakalı olabilir.
Böbrekte darlığa bağlı olan genişleme ilaç ile düzelmez.
Düzelme olacaksa kendiliğinden olur.
İlaç bu süre zarfından bir de enfeksiyon olmasın diye verilir.
Eğer verdiğiniz ultrason sonucun güvenilir ise, bu aşamada yılda 3-4 kez ultrason ile kontrolü yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
İlaca gerek yok.
Bol su verin ve 3-4 ay sonra bir ultrason kontrolü daha yaptırın.
Ultrason sonucuna göre ciddi bir sorunumuz yok merak etmeyin.
Geçmiş olsun.
Ben de çocuk ürolojisi uzmanı mesledaşım gibi düşünüyorum.
Ama bu önerilere rağmen sonuç alamadıysanız, mesane fonksiyonlarını daha detaylı incelemk için ürodinami gibi testler gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Reflü yoksa genişleme büyük olaslıkla darlığa bağlıdır.
ama her darlık için ameliyat gerekmez.
Takiplerde böbrekte sorun olmadıkça bir şey yapmaya gerek kalmadan izlenebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hipospadiasın derecesini, yani;
Deliğin yerini,
Oğlunuz ayakta idrar yaprken idrarın gidiş şeklini,
Sertleşme sırasında peniste eğrilik olup olmadığını bilmeden ameliya gerekip gerekmeyeceği konusunda bir yorum yapmamam maalesef.
Oğlunuzu bir çocuk ürolojisi uzmanına göstermenizi tavsiye ederim.
Geçmiş olsun.
Hasan Bey,
Sanırım telefon ile görüştük.
Sonuçlarınızla bekliyorum.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Sondalı filmde böbreğe geri idrar kaçışı saptanmamış ki bu çok olumlu bir bulgu.
Sağda hafif sol böbrekte orta derecede bir genişlemeden bahsediliyor.
Ultrason güvenilir ise şimdilik bir ameliyatı gerektirecek boyutta değil.
Ancak ultrason ve gerekirse böbrek sintigrafis ile yakın takip etmek gerektiğini söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Filminiz görmeden kesin bir yorum yapamam maalesef.
Taş olabilir ?
Bulunduğunuz yerdeki üroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden çok kesin bir yorum yapmak istemem.
Ameliyat ücreti, ameliyatın süresine, kullanılacak malzemeye, anestezi tipi ve yatış gününe bağlı olarak değişebilir.
Tabi ameliyatı yapacağımız hastanede de önemli bir belirleyici olacaktır.
Muayne için geldiğnizde alternatifleri de konuşabiliriz.
Geçmiş olsun.
Böbrekte küçük bir kum parçası ve hafif bir neişleme var demektir.
Bu aşamada takip etmek yeter.
Bebeğinize ait böbrek veya idrar yolları problemleri açısından normal ultrason yeterli olur.
Ancak ayrıntılı ultrason yaptırıp yaptırmama durumunu sizi takip eden kadın doğum uzmanınıza danışmanız çok daha doğru olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuç pek iyi değil maalesef.
Sintigrafide sol böbreğin hiç çalışmadığı şeklinde bir rapor var.
Böbrek önündeki tıkanıklığa bağlı olarak geçici olarak fonksiyon dışı kalmış olabilir ya da kalıcı bir fonksiyon kaybı söz konsudur.
Eğer ultrasonlar güvenilir ise böbreğin bir miktar parankimi yani çalışan dokusu var gibi görünüyor.
Bu durumda böbreğe geçici olarak dışardan bir tüp takıp biriken idrarı boşaltmak ve ve böbrek boşalıp rahatlayınca nasıl bir seyir görüleceğine bakmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Ben üroloji uzmanıyım.
Bu sorunuzu bir nöroloji (sinir hastalıkları) ya da nöroşirürji (beyin cerrahisi) uzmanına yönlendirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bunun farklı sebepleri olabilir.
En basit ve sık görülen sebep pişiklerdir.
Kabızlık ya da çok sertleşmiş kakası varsa buna yol açabilir.
Makat çevresinde fissür dediğimiz çatlaklar varsa ağrı yapabilir.
Sünnet olmadı ise ve sünnet derisi dar ve yapışık ise yanma yapabilir.
Bu açıdan bir uzmanın görmesini öneririm.
Geçici çözüm olarak sıcak suya oturma banyolarının rahatlatıcı olabileceğini söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Böbrekler içinde idrarın beklediği ve pelvis adı verilen huni şeklindeki kısımda hafif bir genişleme ver anlamına geliyor
Çok önemli bir sorun gibi görünmüyor.
En doğrusu sizi görüp ultrasonu isteyen doktorunuzun yapacağı yorumdur.
Geçmiş olsun.
Kabızlık ya da ishal gibi bir sorun var mı bilmiyorum.
Ayrıca yediği içtiği şeylere de bakmam gerekir.
İlk etapta bir gaita (kaka) tahlili yaptırmanzı öneririm.
Sonuç ile bereber bir çocuk gastroenteroloji uzmanına baş vurmanızda fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sağ böbrekte, böbrek çıkımındaki darlığa bağlı olarak oldukça ciddi boyutta bir genişleme meydana gelmiş.
Ancak sintigrafide "diüretiğe yeterli yanıt vere stac" cümlesi olumlu bir ifade.
Bu ifadeye göre hemen cerrahi gerekmese de çok yakın takip edilmesi gerek bir durum.
En doğrusu sintigrafi grafiklerini direk görerek yorum yapmak olur tabi ki.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Multikistik displastik böbrek, o böbreğin hiç fonksiyon görmeeceği anlamına gelir.
Ancak diğer böbrek normal olduğu sürece bu bebeğiniz hayatını tehdit edecek bir durum teşkil etmez.
Doğum sonrasi ultrasonlar ve gerekiyorsa diğer testler ile hem normal böbreğin hem de multikistik displastik böbreğin yakın takibi gerekir.
Bu açıdan bir çocuk ürolojisi uzmanının takibinde olmanızı önerirm.
Geçmiş olsun.
Daha önce bu sorunuz yanıt vermiştim.
Merhaba,
Size mil yolu ile yanıt vermiştim.
Verdiğiniz bilgiler ışığında benim önerim ameliyat ile testsilerin aşağı indirilmesidir.
Ama tabi ki görüp muayene etmeden kesin bir şey söyleyemem.
Verdiğinşz tarihlerde uygunum.
İsterseniz 90 312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun
Testisler kendiliğinden torba sınırına kadar inebiliyorsa bu retraktil yani utangaç testis demektir.
Ancak en doğru tanı ancak muayene sonrasında konur.
Sabredip, bekleyerek, ağlasa da, bir uzmanın muayene etmesini öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar yolu enfeksiyonu idrar kaçırmayı tetikleyebilir.
Ancak genel olarak çocuklardaki kaçırmalar, düzenli tuvalete gitmemeye, son saniyeye kadar sıkıp çiş tutmaya bağlı kaçırmalardır ki aslında bu tip yanlış idrar yapma alışkanlıkları idrar yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlayan en önemli nedenlerdir.
Tedavi sonrasında çocuğunuzun düzenli olarak gidip çiş yapmasına dikkat edin.
Uygun pozisyonda ve çişi bittikten sonra acele etmeden kalacak şekilde çiş yapmasına özen gösterin.
Kabız kalmamasına çalışın.
Sorun devam ederse de bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanız uygun olur.
Geçmiş olsun.

Merhaba,
Öncelikle detaylı ultrason ile mutlaka böbrekler, idrar yolları ve mesanenin kontrol edilmesi gerekir.
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği için, reflü yani kaçak olup olmadığının araştırılması için voiding dediğimiz sondalı filmin de çekilmesi gerekir.
Ayrıca, enfeksiyonlara bağlı böbreklerde iz kalıp kalmadığını anlayabilmek için de DMSA denilen böbrek sintigrafisini de görmek de büyük fayda olacaktır.
Bebeğiniz erkekse, sünnet ettirmenizi de öneririm.
İsterseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
İlaçlı böbrek filimi ile kastettiğiniz İVP ise, annenin filmden sonra görmesinde bir sakınca yoktur.
Önemli olan film çekilirken, röntgen ışınlarının bulunduğu ortama girmemesidir
Merhaba,
Böbreğiniz yarıya yarıya çalışıyor.
Yani tam olmasa da görev yapıyor.
Maalesef böbreği bundan daha iyi çalışır hale getirecek bir tedavi yöntemi yok.
Ama diğer sağlam böbreğinizle birlikte hayat boyu size yetecektir, merak etmeyin
Merhaba,
Uzun süreli devam yatak ıslatma sorununda mesane fonksiyonlarının ve mesaneyi çalıştıran sinirlerin detaylı değerlendirilmesi gerekebilir.
Yani, buradan ezbere bir tedavi önermem hiç doğru olmaz.
Bu açıdan bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.
Merhaba,
Uzun süreli devam yatak ıslatma sorununda mesane fonksiyonlarının ve mesaneyi çalıştıran sinirlerin detaylı değerlendirilmesi gerekebilir.
Yani, buradan ezbere bir tedavi önermem hiç doğru olmaz.
Bu açıdan bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.
Merhaba,
Azospermi, meni geliyor ama menide hiç sperm hücresi yok anlamına gelir.
Sebebi hipospadias değildir.
Bunun nedenin ayrıca araştırılması gerekir.
Bu konuda size Prof. Dr. Kaan Aydos'u önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Ben Üroloji uzmanıyım.
Bunu bir beyin cerrahisi uzmanına sormanzı gerekir.
Merhaba,
Ultrasonda kist "basit" kist olarak tarif edilmişse bir tehlikesi yoktur.
Yılda 1 kez kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Burada belirleyici olan ultrasonda saptanan genişlemenin derecesidir.
Verdiğiniz bilgiler kesin yorum yapmak için yetersiz maalesef.
Gerekirse MAG-3 denilen böbrek sintigrafisi sonucuna göre takip ya da operasyon kararı verilebilir.
Geçmiş olsun.
Ameliyat sonra hafif kanamalar olabilir, endişelenmeyin.
Ancak miktarı ve sıklığı artarsa doktorunuza danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekteki genişleme hafif derecede ve bu tek başına Down Sendromu var dedirtmez.
Bebeğinde genişleme olan bir çok bebek vardır ama çoğunda Down olmaz.
Ama bunu sizi takip eden doktorunuzla konuşmanız daha doğru olur
Geçmiş olsun
Taşı düşürme olasılığınız vardır.
Bir süre beklemenizi öneririm.
Düşmezse ameliyattan önce ESWL denilen taş kırma işlemi denenmelidir.
Geçmiş olsun
Minirin'in kesinlikle böyle bir etkisi yoktur.
Etrafa değil doktorunuza güvenmenizi öneririm.
Diğer taraftan kızınızın mesane fonksiyonları açısından değerlendirilmesinde büyük fayda olacaktır.
Bu açıdan bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Sağ böbreğin fonksiyonu önemli ölçüde azalmış görünüyor.
Bu durumda, reflünün, 1. derece bile olsa, tedavi edilmesinde fayda olabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekte genişleme yoksa ve enfeksiyon yoksa taşın düşmesi için, doktor kontrolü altında olmak üzere bekleyebilirsiniz.
Bol su içmeniz ve hareket etmeniz gerekir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Ben çocuk ürolojisi uzmanıyım.
Safra yolları için genel cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben çocuk ürolojisi uzmanıyım.
Safra yolları için genel cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben çocuk ürolojisi uzmanıyım.
Safra yolları için genel cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Sizi muayene etmeden bahsettiğiniz morluğun ne olduğunu anlama ve sebebini bilebilmem mümkün değil maalesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Taş tekrar etmiş olabilir.
Ultrasonla böbreğinizi kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok önemli bir sıkıntı yok gibi görünüyor.
Ancak doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca mutlaka ayrıntılı bir ultrason ile böbrek ve idrar yolları değerlendirilmeli ve mümkünse de sonucu bir çocuk ürolojisi uzmanı görmelidir.
Geçmiş olsun.
Böbrek boyutunun ne kadar küçük olduğunu bilmeden sorunuza kesin bir cevap yazamam ancak damarlarla ilgili problemin büyük olasılıkla böbreğe bağlı olmadığını söyleyebilirim.
Böbreğin ne kadar çaılştığını anlayabilmek için böbrek sintigrafisi çektirmeniz daha doğru olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sizde su azalması olmadığı sürece erken doğuma gerek olmayacaktır.
Ancak doğum somrası mutlaka detaylı bir şekilde tetkik edilmeli ve sonjçlara göre gerekli tanı ve tedavi süreci planlanmalıdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sizde su azalması olmadığı sürece erken doğuma gerek olmayacaktır.
Ancak doğum somrası mutlaka detaylı bir şekilde tetkik edilmeli ve sonjçlara göre gerekli tanı ve tedavi süreci planlanmalıdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sondalı filmde reflü çıkmaması çok olumlu bir bulgu.
Ultrason sonucuna göre solda gene 18-20mm cibarında bir genişleme saptanırsa, MAG-3 diüretik renogram denilen böbrek sintigrfisinin çekilmesini öneririm.
Geçmiş olsun.
Çocuklarda mümkün olduğunca böbrek korunmalıdır.
Maalesef oldukça kötü bir süreç yaşanmış.
Üçüncü bir açık ameliyat başarı anlamında çok olumlu bir sonuç vermeyebilir.
Bu arada mesane fonksiyonlarını da detaylı bir şekilde değerlendirmek de faydalı olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sonuç kısmında % olarak yazmadığınız için böbreklerin çalışması hakkında kesin bir yorum yapamayacağım ama çentiklenmenin çok önemli olmadığını söyeleyeblirim.
Reflü 1. Derece ise böbreğe kadar ulaşmıyor demektir ve koruyucu antibiyotik kesilebilir.
Ancak tüm bunları yorumlayacak ve karar verecek kişi sizi bire bir takip eden doktorunuz olmalıdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gömük penis genetik geçişli değildir.
Sünnet olmadan farkedilmesi büyük avantajdır, çünkü sünnet ile birlikte gömük penis de düzeltilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İsterseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İsterseniz 0312 448 0 222 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Sorun Olmaz.
Açık ameliyat başarılı olursa, olmamış olan skar değişmez ama yeni bir problem de olmaz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz biligilere göre sağ böbrekte ciddi bir genişelem ve fonksiyonel kaıp söz konusu.
Bu durumda çocuğun yaşına göre düzeltici bir ameliyat şansı verilebilir ama böbreğin alınması daha az riskli bir yoldur.
Merhaba,
4-5 derece reflüde STING çok etkili olmuyor malesef.
Bu yüzden hele 1 kez denendikten sonra, 2. bir uygulamayı ben önermem.
Açık ameliyat daha uygun olur düşüncesindeyim.
Merhaba,
Öncelikle böbrekleri ve idrar yollarını ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Tedavi için mutlaka kültürdeki bakteriye uygun antibiyotik başlamak gerekir.
Üç ay kadar sonra da geçirdiği enfeksiyon böbreklerde bir iz bıraktı mı diye DMSA sintigrafisi çektirmeniz iyi olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Doktorunuzun söylediklerine katılıyorum.
Önemli olan kanamaya yol açabilecek önemli bir sorun olup olmadığını ortaya koyabilmektir.
Sizde yapılan tetkiklere göre ciddi bir sorun görünmüyor.
Ama kanama ısrarla tekrarlarsa, sistoskopi denilen kapalı yöntemle idrar kanalı ve mesaneyi de kontrol etmek gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok çok ciddi bir sorun var gibi durmuyor.
Doktorunuzun önerdiği gibi kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok çok ciddi bir sorun var gibi durmuyor.
Doktorunuzun önerdiği gibi kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Böbrekteki genişleme çok ciddi boyutta değil.
Ekstrarenal pelvi olması da öenmli bir sorun değil.
Ancak sol böbrekteki parankimal inceleme vb şeklinde rapor edilen bulgular DMSA denilen böbrek sintigrafisinin çekilmesi iyi olur şeklinde düşündürüyor.
Sintigrafide sorun saptanırsa, voiding denilen sondalı filmi çekmek gerekebilir.
Sintigrafi normal çıkarsa ultrasonlar ile takip yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İlk aşamda kızınızın, gündüz uaynıkken, 2 saat aralarla ile düzenli olarak tuvalete gitmesini ve çiş yapmsını sağlamanızı öneririm.
Yani son saniyeye kadar sıkıp idrarını bekletmesin ve çişi bitince de tuvaletten çok acele etmeden kalksın.
Bu sonda takılmak ve mesaneye renkli ilaç vermek sureti ile mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olup olmadığını anlamak için çekilen bir filmdir.
Merhaba,
Aslında boyut dışında ultrason sonucu iyi görünüyor.
Sintigrafi sonucunu görüp ona göre yorum yapmak en doğrusu olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok önemli bir sorun gibi durmuyır.
Ancak, doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca mutlaa ayrıntılı ultrason ile kontrol ettirmeniz gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada en uygun ilk seçenek ESWL dediğimiz taş kırma yöntemidir.
Bu başarılı olmazsa endoskopik tedavi uygulama gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Penis boyunun ölçümü için bir üroloji uzmanına başvurmanzı öneririm.
Ancak bu şeklide bir sorun olup olmadığı anlaşılabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bir miktar fark olması normaldir.
Ultrason sonuçlarını görmeden başka bir yorum yapamam maalesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bir miktar fark olması normaldir.
Ultrason sonuçlarını görmeden başka bir yorum yapamam maalesef.
Geçmiş olsun.
Baladı ile kastettiğnin kasık ağrısı değilse, bunun benim konum ile ilgisi olmadığını söylemek isterim.
Bir ortopedi uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Maalesef bunun rahimde bir tedavisi yok.
Annede su azalması olmadığı sürece en doğrusu, doğum için normal zamanı beklemenizdir.
Bebeğiniz 5-7 günlük olunca ayrıntılı bir ultrason ile böbreklerinin ve idrar yollarının kontrol edilmesi gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdrar kaçırmanın reflü ile direk bir alakası yoktur.
Zaten 5 yaşına kadar gece yatak ıslatma sorun olarak kabul edilmez.
Gündüz uyanıkken son saniyeye kadar sıkıp idrarını bekletmesin, 2 saat aralarla düzenli olarak götürüp çiş yapmasını sağlamanız çok faydalı olur.
Daha detaylı inceleme ve yorum için bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu zaman kadar ciddi bir sorun oluşturmadıysa, bundan sonra oluşturma ihtimali oldukça düşüktür.
Terlemenin bunla bir ilgisi yoktur.
Yılda 1 kez ultrason ile kontrol edilmesi yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Eğer testis hiçbir şekilde (muayene sırasında elle dahi indirilemiyorsa) inmiyorsa, beklemeden ameliyat ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Genişlemenin nasıl bir seyir göstereceğini ancak zaman gösterecektir.
Ancak sizde su azalması olmadığı sürece en doğrusu normal zamanında doğum yapmanızdır.
Bebek doğduktan 5-7 gün sonra ayrıntılı bir ultrason ile mutlaka böbrek ve idrar yollarına baktırmanız gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu durumda taş açısından ultrason ile böbrekleri kontrol etmekte fayda olacaktır.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna baktığım için bu sorunuz erişkinleri gören bir uzmana yönlendirmenizi rica edeceğim.
Geçmiş olsun
Ben kültürde hangi antibiyotiklere hassasiyet olduğunu görmeden, ialç konusunda bir yorum yapamam malesef.
Bunu doktorunuza danışmanzı daha doğru olur.
Merhaba,
Testis ne kadar ufaldığını anlamak için ultrason yaptırmanızı öneririm.
Sonuca göre önemli bir sorun olup olmadığını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Renak kortikal sintigrafi geçirdiği enfeksiyona bağlı olarak böbrekte iz kalıp kalmadığını anlamak için çekilir.
Çektirmeniz yanlış olmaz, ancak voiding'te de kaçak olmadığı için bence bu aşamada çok gerekli değil.
Geçmiş olsun.
Eğer doktorlarınız uygun görürse, uygun antibiyotik tedavisi altında iken çekim yapılabilir.
Merhaba,
Hangi tetkikin uygun olduğuna ancak ameliyatınızı yapan doktorlar karar verebilir.
Ameliyattan sonra pelvis genişliğinde azalma olmuş ki bu da olumlu bir bulgudur.
Gerekirse doktorlarınız sintigrafi de isteyeceklerdir.
Merhaba,
Ne boyutta bir sorun olduğunu bebeğinizi görüp muayene etmeden anlamam mümkün değil maalesef.
Eğer ciddi bir gerginliğe yol açan bir sorun varsa sünnet ile birlikte düzeltilmesi uygun olur.
Hafif bir sorun ise bir şey yapılmayabilir ?
Merhaba,
Ne boyutta bir sorun olduğunu bebeğinizi görüp muayene etmeden anlamam mümkün değil maalesef.
Eğer ciddi bir gerginliğe yol açan bir sorun varsa sünnet ile birlikte düzeltilmesi uygun olur.
Hafif bir sorun ise bir şey yapılmayabilir ?
Merhaba,
Kum döküyorsa kusması buna bağlı olabilir.
Ancak kum dökme durumu idrar incelemesinde ya da ultrasonda bulgu verir.
İdrar ve ultrason temizse, ezbere, kum döküyor diyemeyiz.
Bahsettiğiniz ne kisti acaba ?
Merhaba,
Miyelomeningosel denilene hastalıkta, mesanenin sinirleri etkilendiği için, nörojenik mesane denilen durum meydana gelir.
Mesanenin yani idrar kesesinin idrarı hissetme, depolama ve yapma fonksiyonları değişik derecelerde etkilenebilir.
Bu en iyi şekilde ürodinami denilen sondalı incelemelr ile anlaşılır.
Ürodinami sonucuna göre değişik ilaç tedavileri başlanabilir.
Böbreklerin bu durumdan etkilenmemiş olması ise çok sevinilecek bir sonuçtur.
Geçmiş olsun.
Filmde ilacın aşağı geçişi görünmüyor ise geçiş yok demektir.
Merhaba,
Miyelomeningosel denilene hastalıkta, mesanenin sinirleri etkilendiği için, nörojenik mesane denilen durum meydana gelir.
Mesanenin yani idrar kesesinin idrarı hissetme, depolama ve yapma fonksiyonları değişik derecelerde etkilenebilir.
Bu en iyi şekilde ürodinami denilen sondalı incelemelr ile anlaşılır.
Ürodinami sonucuna göre değişik ilaç tedavileri başlanabilir.
Böbreklerin bu durumdan etkilenmemiş olması ise çok sevinilecek bir sonuçtur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Miyelomeningosel denilene hastalıkta, mesanenin sinirleri etkilendiği için, nörojenik mesane denilen durum meydana gelir.
Mesanenin yani idrar kesesinin idrarı hissetme, depolama ve yapma fonksiyonları değişik derecelerde etkilenebilir.
Bu en iyi şekilde ürodinami denilen sondalı incelemelr ile anlaşılır.
Ürodinami sonucuna göre değişik ilaç tedavileri başlanabilir.
Böbreklerin bu durumdan etkilenmemiş olması ise çok sevinilecek bir sonuçtur.
Geçmiş olsun.
Burada yapılması gereken nefrostomiden ilaç verip film çekerek idrarın aşağıya geçip geçmediğini kontrol etmektir.
Eğer aşağı geçiş varsa sorun yok demektir zaten.
Nefrostomi önce kapatılır ve 1-2 gün sonra çekilir.
Ama filmde ilaç böbrekten aşağıya geçmiyorsa o zaman darlık devam ediyor ve ameliyat amacına ulaşmamış demektir.
Merhaba,
İlettiğiniz sonuçlara göre şu an ameliyatlık bir durum yok.
Ancak ultrason ile takiplere devam etmeniz gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu önemli bir soruna benzemiyor.
Sol böbrekteki idrarı mesaneye ileten idrar kanalının başlangıcında çok hafif bir genişleme söz konusu.
Ancak tedbirli davranmak adına 2 ay sonra ultrasonu bir kez daha tekrar ettirmenizi öneririm.
Nefrostomi tüpü vücuda yabancı bir cisim olduğu için, kültürde üreme olması beklenen bir durumdur.
Önemli olan üreme yol açan mikrobun ciddi bir enfeksiyon neden olup olmadığıdır.
Eğer, ciddi ateş, genel durum bozukluğu vb durum yoksa, doktorunuzun kararına bağlı olarak tüp çekilebilir.
Nefrostomi tüpü vücuda yabancı bir cisim olduğu için, kültürde üreme olması beklenen bir durumdur.
Önemli olan üreme yol açan mikrobun ciddi bir enfeksiyon neden olup olmadığıdır.
Eğer, ciddi ateş, genel durum bozukluğu vb durum yoksa, doktorunuzun kararına bağlı olarak tüp çekilebilir.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuçlara göre sol böbrek kanal çıkışında hafif bir darlık ve buna bağlı olarak da gerisinde hafif bir genişleme izleniyor.
Telaş edilecek bir duruma benzemiyor ancak, doktorunuzun da önerdiği gibi, düzenli ultrason takiplerine devam etmeniz gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bunu bir nefroloji uzmanına danışabilirseniz sizin için çok daha fayda sağlayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ege Üniversitesi Çocuk Ürolojisi Bölüm'den Prof. Dr. İbrahim Ulman ya da Prof. dr. Ali Avnoğlu'na ulaşmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Darlığın geçici olup olmadığı ancak kateter çekildikten sonra anlaşılabilir.
Kateter çekildikten sonraki ultrasonlarda tekrar sorun olursa bir çocuk ürolojisi uzmanına görünmenizi öneririm.
geçmiş olsun
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre sol böbrek doğuştan daha küçük olarak gelişmiş.
Bu durumu DMSA denilen böbrek sintigrafi çektirip fonksiyonel açıdan değerlendirmek gerekir.
Bazen küçük böbreklerde, mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı da olabilir.
Sintigrafinin sonucuna göre, belki, sondalı film çekerek geri kaçış var mı diye de bakmak gerekli olabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben bu aşamada İVP önermiyorum.
Bu oldukça hafif bir genişlemeye benziyor.
3 ay sonra bir ultrason kontrolü yaptırmanzı yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bebeğiniz bir hafta 10 günlük olunca mutlaka ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı ve bir çocuk ürolojisi uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun
Merhabe,
Gönderdiğiniz sonuca göre böbrekler ve idrar kanalına ait önemli bir sorun görünmüyor.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Bu aşamda sintigrafi çekilmesini (DMSA) ben de öneririm.
Sintigrafi temiz çıkara voiding'e gerek kalmayabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çapa'da Üroloji'de (Çocuk Ürolojisi) Prof. Dr. Orhan Ziylan ya da Doç. Dr. Tayfun Oktar'a ulaşabilirseniz size yardımcı olacaklardır.
Ankara'ya gelebilirseniz ben de yardımcı olmaya çalışırım.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok önemli bir sorun yok.
Ancak sol böbrekteki genişlemeyi 3 ay aralarla yapılacak ultrasonlar ile takip etmek gerekir.
Küçük kum parçası da büyük olasılıkla kendiliğinden düşebilecek boyutta ama onu da takip altında tutmak gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sanırım multikistik displastik böbrek tanısı doğru değil çünkü multikistik displastik böbrekler hiç fonksiyon göstermezler yani çalışmazlar.
Eğer 3 kez net ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirdi ise bu reflü için tedavi gerekiyor anlamına gelir.
DMSA'da skar dediğimiz izlerin görülüp görülmemesi de enfeksiyon kararı için önemli bir bilgidir.
Endoskopik yani kapalı ameliyatlar daha çok 3. dereceye kadar olan reflülerde başarılıdır.
Ancak filmi görüp bakmadan kesin bir yorum yapmam doğru olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuza doktor sitesi üzerinden yanıt vermiştim.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
Basit kistler çok önemli soruna yol açmazlar.
Hamilelik süresince ultrason takibi yeterli olur.
Ancak bebeğiniz doğduktan sonra 1 haftalık olunca mutlaka ayrıntılı ultrason ile böbreklerini kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sistit dediğimiz mesane enfeksiyonuna ait bir bulgudur.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Tüm bu sorularınıza oğlunuzu, film ve tetkik sonuçlarını görmeden net cevaplar vereme maalesef.
Sanırım daha önce de sorunuzu yanıtlamıştım.
İdrar kaçırmanın ve reflü tekrarının en önemli nedenlerinden bir tanesi uyanıkken düzenli çiş yapmamak yani son saniyeye kadar sıkarak idrar bekletmektir.
Ayrıca uygun olmayan tuvalet pozisyonu ve aceleci tuvalet alışkanlığı bibi nedenler de mesane çalışmasını olumsuz etkiler.
Kabızlık da mesaneyi çok rahatsız eden bir sorundur.
Günlük çıkıyor am çok sert ve zor yapıyorsa bu da kabızlık tanımına giren bir durumdur.
Geçmiş olsun.
Bildiğim yok maalesef.
Mesanede enfeksiyon geçirmesinin nedeni kesin bilme şansım yok ama mesanede idrar kalıyorsa bu sebep oluyor olabilir.
Merhaba,
Gündüz idrar kaçırmanın en büyük sebebi, çocukların çişlerini sıkarak son dakikaya kadar tutmaya çalışmaları ve daha sonra da yetişemeyerek idrarlarını kaçırmalarıdır.
Ayrıca aceleci tuvalet alışkanlığı, hatalı tuvalete oturma pozisyonu gibi nedenler ve kabızlık da etkili olan faktörlerdir.
Kızınızın uyanıkken mutlaka 2 saat aralarla tuvalete gidip çiş yapmasının sağlayın.
En rahat olduğu pozisyonda, çamaşırını tam olarak indirmiş şekilde ve kesinlikle ıkınmadan çişini yapsın.
Çişi bittikten sonra da acele etmesin, içinden 15-20'ye kadar sayıp öyle kalksın.
Bunların yapmanıza rağmen sorun devam ederse, bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Filmi görmeden yorum yapmam doğru olmaz ama rapora göre mesaneden sol böbreğe idrar geri kaçışı (5 derece üzerinden 3-4. derece) söz konusu.
Bu aşamada öncelikli olarak koruyucu antibiyotik tedavisi başlamak gerekir.
Daha sonraki takip ve tedavi programını belirleyebilmek için de bir çocuk ürolojisi uzmanının takibine girmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Şimdilik ultrason ile takip yeterli olacaktır.
Doğum sonrası ultrason takiplerine devam etmek gerekir.
Genişleme artacak olursa, bebek 2 aylık olduğunda sintigrafi gibi ek testler de gerekebilir.
Geçmiş olsun.
Benim önerim net bir şekilde ateşli İYE olmadan voiding çektirmemenizdir.
Sağ böbreğinizin çalışıp çalışmadığını ancak ultrason ve sintigrafi gibi testlerin sonuçlarını gördükten sonra anlayabilirim.
Merhaba,
Kaçak olup olmadığı ancak voding denilen sondalı filmin çekilmesi ile anlaşılabilir.
Ama kültür sonucu temiz çıkarsa, yani enfeksiyon yoksa, zaten kaçak var mı diye araştırmaya da gerek olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzu muayene etmeden bu konuda bir yorum yapmam mümkün değil maalesef.
Merhaba,
Eşinizde su azalması olmadığı sürece, en doğru yaklaşım, ultrason kontrolü altında hamileliğin normal sürede tamamlanmasıdır.
Yani su azalması yoksa, erken doğum ya da doğum öncesi müdahale gerekli değildir.
Doğum sonrası yapılacak ultrason daha sonra yapılacak işlemleri belirlemek açısından çok yol gösterici olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hipospadias için, çok özel durumlar hariç, en ideal tedavi yaşı 6 -7. aylardır.
Ciddi proksimal hipospadias olgularında birden çok ameliyat gerebildiği için, ameliyata erken yaşta başlanması, sorunların henüz çocuk bezli iken ve bu operasyonları hatırlamayacağı dönemde yapılması çok daha avantalı olmaktadır.
İsterseniz 0312 448 0222 numaralı telefondan randevu alıp gelebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasona göre çok ciddi bir sorun izlenmiyor.
Ancak mutlaka ultrason ile takibe devam etmek gerekir.
Eğer ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirecek olursa, tedavi sonrası voiding dediğimiz sondalı filmi de çekmek gerekebilir.
Enfeksiyon riskini azaltmak için sünnet ettirmenizi de öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Parça kopması olmadı ise ve çişini rahat yapıyorsa acil bir durum yok demektir ama gene de bir doktora göstermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İmran Hanım, ben sadece çocuk hasta grubun a baktığım için, sorun kendiniz ile ilgili ise, başka bir üroloji uzmanına başvurmanızı önermek durumdayım.
Kusura bakmayın lütfen.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sağ inmemiş testis ayrı bir problem.
Mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmeli ve eğer testis inmiyorsa cerrahi olarak müdahale edilip yerine indirilmelidir.
İdrar ile ilgili olarak da öncelikle söylemem gereken, gündüz uyanıkken mutlaka 2 saat aralarla düzenli olarak gidip çişini yapmasını sağlamanızdır.
İdrar yolu enfeksiyonu açısından, idrar tahlili ve kültürü yaptırmanızı da öneririm.
Ayrıca idrar akım hızı ölçümü gibi ek testler de gerekebilir.
Bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızda fayda büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Bir şey olmaz merak etmeyin.
Merhaba,
Bu çok önemli bir sorun değil merak etmeyin.
Gün içinde biraz daha sık aralarla tuvalete gitmeye çalışın, yani tutup idrarınızı bekletmeyin.
Ayrıca kabız kalmamaya da çalışın.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucu güvenilir ise bu aşamada sintigrafi çekmeye gerek olmayacaktır.
Ancak 2 ay sonra ultrasonu tekrar ettirmeniz gerekmektedir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason ve röntgen sonuçlarını görmeden kötü bir şey olup olmadığı hakkında hiç bir yorum yapamam maalesef.
Sonuçları detaylı olarak yazabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok tehlikeli bir durum var gibi görünmüyor.
Ancak ultrasona ilave olarak voiding dediğimiz sondalı filmi çekip mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olup olmadığına bakmak ve böbrek sintigrafisi ile de böbreklerim fonksiyonel açıdan durumlarını görmek de gerekli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bazı zımbalar zamanla eriyebilir, bazıları ise erimez.
Eğer erimeyen cins tel kullanıldı ise, onun deri altında kalması enfeksiyona yol açabilir ve bu yüzden alınması gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bazı zımbalar zamanla eriyebilir, bazıları ise erimez.
Eğer erimeyen cins tel kullanıldı ise, onun deri altında kalması enfeksiyona yol açabilir ve bu yüzden alınması gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kızınızın böbreğinde kum parçacıkları saptanmış.
Büyük olasılıkla kendiliğinden düşeceklerdir.
Ama düşmeme olasılığına karşı, sık aralarla ultrason ile takip ettirmenizde büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Bunlar ameliyattan sonra karşılaşılabilecek çok önemli olmayan sorunlara benziyor.
Ama tedbirli olmak adına 3 ay sonra ultrasonu tekrar ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Bunun için eğitim araştırma hastanelerini özürlü kurullarına dilekçe ile başvurmanız gerekir.
Sunacağınız raporlara göre özürlülük oranınız belirlenecektir.
Bunu kadın doğum uzmanı doktorunuza sormanızı öneririm.
Merhaba,
Dört doktorun görüp, tahlil sonuçlarına bakarak sorun yok dedikleri bir durumda benim çocuğunuzu ve sonuçlarınızı hiç görmeden sorunun ne olduğunu bulmam çok mümkün değil maalesef.
Onların da dediği gibi allerji ya da enfeksiyon olabilir.
Geçmiş olsun.
Ben doktorunuzun niçin böyle bir uygulama yaptığını bilemem maalesef.
Ama uzun süre kalması sanırım idrarın aşağıya rahat geçtiğinden emin olmak içindir.
Bu tip aklınıza takılan soruları sizi direk takip eden doktorunuza sormanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Böbreğinizdeki genişleme çok hafif yani pek bu şikayetlerinize sebep olacak gibi durmuyor.
Ama FMF çıkmazsa o zaman idrar yollarının daha detaylı değerlendirilmesi gerekli olabilir.
Geçmiş olsun.
Ankara Tıp Fakültesi Çocuk Üroloji Bilim Dalın'na güvenle başvurabilirsiniz.
Merhaba,
Eğer ultrason güvenilir ise minimal genişleme için hemen telaşlanmanıza gerek yoktur.
Bebeğiniz 2 aylık olunca ayrıntılı bir ultrason ile tekrar değerlendirilmesi şimdilik yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonlar normal olduğu için böbreğinde bir sıkıntı olduğunu hiç zannetmiyorum.
İdrar yaparken ki sıkıntı, aşağıdaki bir pişiğe ya da tahrişe de bağlı olabilir.
Bazen kum dökme gibi sorunlar da çiş yaparken yanmaya sebep olabilir.
Ayrıca son saniyeye kadar sıkarak idrar bekletme gibi bir alışkanlık varsa bu da yaparken zorlanmaya neden olabilir.
Bu açıdan değerlendirilmesi iyi olur diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda sol böbrekte orta düzeyde bir genişleme görünüyor.
Bunun nedeni idrar kanalında hafif bir darlık ya da mesanedeki idrarın böbreğe geri kaçışı olabilir.
Ayrıca mesane duvarında da hafif bir kalınlaşma söz konusu.
Sanırım kızınızda uzun son noktaya kadar sıkarak idrar bekletme gibi bir alışkanlık var.
Bu idrar yolu enfeksiyonu açısından çok önemli bir risk faktörüdür.
Gündüz uyanıkken mutlaka 2 saat aralar ile düzenli olarak tuvalete gidip çişini yapsın ve çişi bitince de hemen acele edip kalkmasın.
Ayrıca kabızlık gibi bir sorun varsa bunun tedavi edilmesi de idrar yolları enfeksiyonu açısından çok faydalı olacaktır.
Geçmiş olsun.
Önceki kapalı ameliyat, açık ameliyat sonucunu olumsuz etkilemeyecektir.
Bursa'da özelde Prof. Dr. Nizamettin Kılıç'ı, Üniversite de Dr. Onur Kaygısız'ı önerebilirim.
Ameliyat öncesi mutlaka HIV testi (AIDS için) bakılır.
Merhaba,
Doğum sonrası mutlaka bir uzmanın muayene etmesi ve gerekirse ultrason yapılması gerekir.
Sonuca göre hareket edilir
Merhaba,
Doğum sonrası mutlaka bir uzmanın muayene etmesi ve gerekirse ultrason yapılması gerekir.
Sonuca göre hareket edilir.
Merhaba,
Doğum sonrası mutlaka bir uzmanın muayene etmesi ve gerekirse ultrason yapılması gerekir.
Sonuca göre hareket edilir
Merhaba,
Reflü de kapakçık takılması dite bir tedavi yoktur.
Eğer bahsettiğiniz uygulama endoskopik ( kapalı yöntemle) olarak dolgu maddesi enjeksiyonu ise, başarılı olmamışa benziyor.
Bu noktadan sonra ideali açık cerrahi yönetme ile geri idrar kaçışının düzeltilmesidir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Genelde sintigrafi için anestezi gerekli olmaz.
Eğer gerekiyorsa da bunun ne şekilde olacağına anestezi uzmanlara karar verir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Atnalı böbrek darbelere çok daha açık konumdadır.
Ayrıca bir taraf %82 çalışıyorsa, diğer taraf da açılıyor anlamına gelir ki bu düşük bir orandır.
Zaten askerden muaf olmanızın nedeni de budur.
İnternet üzerinden ben size top oynayın ya da oynayın diyemem ama yukarda belirttiğim nedenlerle oynamanızın riskli olabileceğini söyleyebilirim.
Merhaba,
Maalesef böbrek için böyle keserek küçültme yöntemi mevcut değil.
Önemli olan altta yatan sorunun tedavi edilmesi ki böbrek daha fazla olumsuz yönde etkilenmesin.
Bunu anlayabilmek için de tüm tetkik sonuçlarınızın ve yapılan ameliyata ait raporların detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir.
Bir üroloji uzmanı ile detaylı olarak konuşmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Mehmet Bey ne boyutta bir sorun olduğunu tam anlayamadım.
Her 2 böbrek aynı tarafta olduğunda böbreklerden birisi daha az çalışabilir.
Ya da böbrek kanallarında darlık veya idrar geri kaçışı gibi sorunlar olabilir.
Tam teşekküllü bir askeri hastanenin üroloji uzmanına müracaat edebilirseniz size daha detaylı bilgi vereceklerdir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Muhtemelen önceye ait geçirmiş olduğunuz böbrek enfeksiyonlar var ve buna bağlı böbreğinizde bazı izler kalmış.
DMSA böbrek sintigrafisi çektirmenizi ve sonucu bir üroloji uzmanına göstermenizi öneririm.
Geçmiş olsun
O zaman ya bu tedaviyi uygulayacaksınız ya da başka bir çocuk ürolojisi uzmanına başvuracaksınız.
Maalesef başka söyleyebilecek bir şeyim yok.
Maalesef internet üzerinden bundan fazla yardımcı olmam mümkün değil.
Kızınızı götürmeden de direk gidip konuşabilirsiniz doktorunuzla.
Çapa'dan Prof.Dr. Orhan Ziylan'ı önerebilirim.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Anladığım hadar ile mesane ile ilgili ciddi sorunlar var.
Detaylı değerlendirme ve ürodinamik incelmeler gerekebilir.
En doğrusu bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızdır.
Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bölümünü önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Anladığım hadar ile mesane ile ilgili ciddi sorunlar var.
Detaylı değerlendirme ve ürodinamik incelmeler gerekebilir.
En doğrusu bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızdır.
Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bölümünü önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Anladığım hadar ile mesane ile ilgili ciddi sorunlar var.
Detaylı değerlendirme ve ürodinamik incelmeler gerekebilir.
En doğrusu bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızdır.
Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bölümünü önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba sintigrafide muhtemelen önceden geçirilmiş enfeksiyonlara ait küçük bir iz görnüyor.
Bu çok öenmli bir sorun değil.
Kız çocuklarında tekrarlayan enfeksiyonlardaki en çok gördüğümüz neden, tuvalet alışkanlığındaki hatalardır.
Son saniyey kadar tutup idrarını bekletmesin.
Gündüz 2 saatte bir gelmese bile gidip çişini yapsın.
Tuavleti bitince acele etmesin.
En rahat pozisyonda oturup, ıkınmadan çişini yapsın ve kabız kalmasın.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Önemli bir sorun yok gibi görünüyor ama ultrason takiplerine mutlaka devam etmek gerekir.
Bebeğinizin böbreğine bir şey olmaz merek etmeyin.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada ameliyat gerek görünmüyor ama çok yakın takip etmek gerekir.
Mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanı takip etmelidir.
Marmara Tıp'ta Prof. Dr. Cem Akbal, Çapa'da Prof. Dr. Orhan Ziylan yada Doç. Dr. Tayfun Oktar'ı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Nefrostomi tipine göre, aynı yerden ya da farklı yerden takmak mümkün olabilir.
Merhaba,
Öncelikle bir ultrason yaptırıp böbrek ve idrar kanalını özellikle taş açısından kontrol etmek gerekir.
Ameliyattan bağımsız, her çocuk kadar sistit yani mesane iltihabi geçirebilir.
Martı beklemeden Ayrıntılı bir ultrason yaptırıp kontrole gelmeniz iyi olur.
Geçmiş olsun.
Nefrostomiden ilaç vererek film çekmek lazım.
Eğer ilaç aşağıya rahat geçiyor ise, o zaman nefrostomi kapatılarak bir süre beklenir ve sonra sorun çıkmazsa nefrostomi çekilir.
16 yaşında bir çocuğu hayat boyu nefrostomi ile yaşatmak çok istenen bir durum değildir.
Nefrostomiden kurtarabilmek için elden gelen her şey yapıldıktan sonra çare olmazsa ancak bu şekilde yaşamaya devam etmesi gerekebilir.
Merhaba,
Kum dökme durumunda en önemli nokta böbrek ya da idrar kanalında taş olup olmadığıdır.
Eğer ultrason ayrıntılı olarak yapıldı ve taş yok diyor ise bu sevindirici bir bulgudur.
Kum dökme idrar tahlilinde kesin olarak saptandı ise yapılacak şey bol su vermek, sıcak su banyolarına oturtmak ve doktor kontrolünde ağrı kesici vermektir.
Ağrısı buna rağmen geçmiyorsa, hastane ortamında daha kuvvetli ağrı kesiciler verilebilir.
Geçmiş olsun.
Önemli bir sorun yok demek.
Merhaba,
Verdiğiniz sonuçlara göre böbreklerde önemli bir sorun görünmüyor.
VUR açısından voiding dediğimiz sondalı film çekildi mi ?
Çekilmedi ise, bu aşamada çektirmenize gerek yok.
Bu bulgular ile bir ameliyatta gerekecek gibi durmuyor.
Dikkatli olmanız gereken en önemli konu, bebeğiniz 37.5 derece ve üzerinde ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirirse, onu tedavi ettikten sonra, mutlaka voiding denilen filmin çekilmesidir.
Geçmiş olsun.

Merhaba,
Ayrıntılı bir ultrason yaptırıp raporu gönderebilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Verdiğiniz bilgiler bir yorum yapabilmem için yeterli değil maalesef.
Geçmiş olsun.
Eğer 37.5 derece ve üzerinde ateş ile birlikte idrar yolu enfeksiyonu geçirirse ki bu böbrek enfeksiyonu anlamına gelir, o zaman reflüyü durdurmak için bir girişim yapmak gerekir.
Ateşsiz idrar yolu enfeksiyonu gelişirse, bu cerrahi girişim gerektirmez ama koruyucu antibiyotik işe yaramıyor anlamına gelir yani koruyucu antibiyotiği değiştirmek gerekir.
Normal emmesi ve su içmesi yeterli olur.,
Kabız kalmasın.
Aşağı bölgeye sabun şampuan getirmeden günlük ılık banyoları öneririm.
Yemekleri kendi tuzu ile yemesi yeterli olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İlacı kullanırken şikayetler azalmış mıydı ? Bu önemli ?
Ama daha da önemli olan nokta, gündüz uyanıkken çişini sıkarak son saniyeye kadar tutmaya çalışmamasıdır.
Sıkıp bekletince bir noktada sıkışır ve yetişemeyip idrarı kaçırır.
Gündüz 2 saat aralarla düzenli tuvalet götürmeniz ve tuvalette acele etmemesi çok faydalı olacaktır.
Merhaba,
Öncelikle 7mm'nin çok önemli bir sorun olmadığını söylemek isterim.
İncelemeyi bir başka doktorun yapması ve özellikle sizin de söylediğiniz gibi, işlem öncesi bol sıvı alması sonucu kesinlikle etkilemiştir.
3 ay sonra tecrübeli bir radyoloji uzmanına ultrasonu tekrar ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
ben üroloji uzmanı olduğum için, bu sorunuzu bir ortopedi uzmanına yönlendirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Oğlunuzu görüp muayene etmeden nasıl bir sorun olduğu konusunda bir yorum yapmam mümkün değil maalesef.
Ama sünnet henüz iyileşme döneminde olduğu için, kesilen bölgede şişlik, ödem veya morluk olması beklenen bir durumdur.
Öncelikle sünneti yapan doktorunuza gitmenizi öneririm.
Sorun çözülmezse başka bir üroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim.
Geçmiş olsun.
Merhaba Ömer Bey,
Ultrasonda verdiğiniz değerler böbreklerde çok çok ciddi bir genişleme olmadığını gösteriyor.
Üstelik bu genişleme bebeğinizde bahsettiğiniz sıkıntılara da büyük olasılıkla yol açmaz.
Pipiden rahat, ileriye doğru fışkırtarak idrar yapıp yapmadığını takip etmenizi öneririm.
Sünnet derisinin ucunda darlık, yapışıklık olabilir.
Bu açıdan da bir uzmanın görmesinde fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Öncelikle nefrostomi kapatılınca idrarın aşağıya normal yoluna geçip geçmediğini anlamak için bir film çekilmesi gerekir.
Eğer aşağı geçiş varsa nefrostomi kapatılarak bir süre takip edilir ve sorun yaşanmazsa nefrostomi çekilir.
Sorun olursa bahsettiğiniz gibi, içeriye stent yerleştirilmesi denenebilir.

Sintigrafi çekilmesi iyi olur.
O sonucu da alınca, ultrason ile birlikte bir üroloji uzmanına görünmenizi öneririm.
geçmiş olsun.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgi yorum yapmak için çok yetersiz ama at nalı böbrek denilen her 2 böbreğin ortadan birleşik olduğu doğumsal bir sorundan bahsediliyor, raporda.
Bir üroloğa görünün.
Bebeğinizi görmeden nasıl bir sorun olduğunu anlamam ve doğru bir yorum yapmam maalesef mümkün olmayacaktır.
İsterseniz muyeneye getirebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Sonadlı film mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olup olmaığını anlamak için yapılır.
Ancak gerekli şartlar varsa çekilmesi gerekir.
Bir uzmana danışamnızı öneririm.
Merhaba,
Sondalı film, mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı olup olmadığını anlamak için çekilir.
Böbrekte ne boyutta bir genişleme olduğunu, kızınızın daha önce ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirip geçirmediğini bilmeden film çekilsin ya da çekilmesin diyemem maalesef.
Geçmiş olsun
Bu sorunuza yanıt vermiştim.
Merhaba,
Tek böbrekli iseniz, böbreğin alınması sizi dialize mahkum edeceği için, yapılacak en son şey olmalıdır.
Kraetinin seviyesi normal olduğu için şu an için telaşlanmamak gerekir.
Böbreğe ne için nefrostomi takıldı bilmiyorun ?
Kanalda bir darlık mı var ? Daha önce bu böbrekle iligili ameliyat oldunuz mu ? İdrar yolları ve mesanenin durumu nasıl ?
Bu soruların cevabını bilmeden kesin bir yorum yapmam çok doğru olmayacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sizde su azalması olmadığı sürece, doğum öncesi bir müdahale gerekmeyceğini ve erken doğuma ihtiyaç olmaycağını söyleyebilirim.
Ancak gebelik boyunca takibe devam etmek gerekir.
Doğum sonrası da bebeğiniz 7-10 günlük olunca, tekrar ayrıntılı bir ultrason ile böbrek ve idrar yollarını değerlendirilmesi gerekir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Ne boyutta bir sorun olduğunu tam bilmiyorum ama kendiliğinden düzelmeyeceğini söyleyebilirim.
Ancak muayene sonrasında kesin bir yorum yapabilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Henüz sünnet olmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmiş.
Bu aşamda acil bir durum yoksa hemen müdahale etmek istemeyiz.
Eğer yapışıklık devam ederse o zaman müdahale gerekebilir.
Ama görmeden bir yorum yapmak çok oğru olmayacağı için, mümkünse getirip muayne ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu ultrason sonucu sol böbreğin muhtemelen daha önce geçirilmiş olan böbrek enfeksiyonlarına bağlı bir miktar etkilenmiş olduğunu gösteriyor.
Muhtemel altta yatan mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı (vezikoüreteral reflü) gibi bir soruna bağlı olabilir.
Böbreğin durumunu daha iyi görebilmek için DMSA böbrek sintigrafisi ve geri kaçış olup olmadığını anlayabilmek için de voiding sistoüretro grafi denilen sondalı filmin çekilmesi gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbreklerdeki genişlemeler çok ciddi görünmüyor ama ultrason ile mutlaka gebelik süresince ve doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca ayrıntılı olarak kontrol edilmesi gerekir.
Down sendromu konusunda benim yorum yapmam, direk konum olmadığı için, doğru olmaz maalesef.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım ama kısaca cevap vermek gerekirse;
Rowenta'yı kullanabilirsiniz.
Böbrekteki kum çok muhtemelen kendiliğinden düşecektir.
Mesanede görülen dökülen kumlar ve/veya enfeksiyona ait bulgular olabilir.
İdrar tahlili ve kültürü yaptırmanızı öneririm.
Prostat bezi normal olarak rapor edilmiş.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım ama kısaca cevap vermek gerekirse;
Rowenta'yı kullanabilirsiniz.
Böbrekteki kum çok muhtemelen kendiliğinden düşecektir.
Mesanede görülen dökülen kumlar ve/veya enfeksiyona ait bulgular olabilir.
İdrar tahlili ve kültürü yaptırmanızı öneririm.
Prostat bezi normal olarak rapor edilmiş.
Geçmiş olsun.
Yeni ultrasonda öncekine göre çok az da olsa bir düzelme var.
Merhaba,
Bu pelvikaliektazinin derecesine bağlıdır.
Hafif ise zamanla kaybolabilir ya da aynı kalabilir.
Ama bazen de artış olabilir.
Eğer genişleme çok artacak olursa, ateş olmadan da böbreğe zarar verebilir.
Zaten bu nedenle çocukların takip altında kalması önerilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrason sonucu güvenilir ise, bu önemli bir sorun gibi durmuyor.
6 ay aralıklarla ultrason kontrollerine devam etmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sağ böbrek alındı mı yoksa darlık nedeni ile ameliyat olduktan sonra mı çalışmaz hale geldi ?
Solda da bir tıkanıklık var ama sonuca göre acilen bir müdahale gerekmeyecek gibi duruyor.
Eğer getirebilirseniz ben gördükten sonra, ayrıntılı ultrason için sizi çok tecrübeli bir hoca arkadaşa yönlendirmek isterim.
Tek böbrek olduğu için çok dikkatli davranmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Mustafa Bey Merhaba,
Ben sadece çocuk hastalara bakıyorum.
Ama testiste kitle varsa ve ultrason iyi huylu olmadığını düşündürüyorsa o testisin alınması gerekebilir.
Bu konuda size Prof. Dr. Kadir Türkölmez'i önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle çocuğunuzu görüp muayene edip hipospadiasın durumunu anlamak gerekir.
Ağır bir durum ise birden çok ameliyat gerekebilir.
Biz genellikle ilk ameliyatı çocuk 6 aylık olunca yapıyoruz.
Bu arada testis kendiliğinden inmezse, ona da bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Ücretler, ameliyat sayısına, hastanede yatış süresine ve ameliyatın yapılacağı hastaneye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Muayene sonrası daha detaylı bir değerlendirme yapmak mümkün olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekte büyüme, kalça ve bacakta ağrıya yol açmaz.
Ama böbreği büyüme açısından ultrasonlar ile takip etmeye devam etmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
0312 4480222 numaralı telefondan randevu alıp, kızınızın tüm tetkikleri ile gelebilirseniz, kırma için nasıl bir yol izleneceğini detaylı olarak konuşabiliriz.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İdeali ameliyatın bir Çocuk Ürolojisi uzmanına tarafından yapılmasıdır.
Ama bu konuda tecrübeli olduğunu öğrendiğiniz bir üroloji uzmanına ya da çocuk cerrahı da yapabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada ciddi bir sorun görünmüyor ancak düzenli takibe devam edilmesi ve doğum sonrası da bebeğiniz 10 günlük olunca ayrıntılı bir ultrason ile böbrek ve idrar yollarının değerlendirilmesi gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben çocuk ürolojisi uzmanın olduğu için sorunuz benim konumla ilgili değil ancak genel olarak önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Tedbirli davranmak adına 2-3 ay sonra ultrasonu tekrar ettirmenizi ve sonucu bir çocuk gastro-enteroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım.
Bu konuda size Prof.Dr. Sümer Baltacı ya da Prof. Dr. Kadir Türkölmez'i önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna bakmaktayım.
Bu konuda size Prof.Dr. Sümer Baltacı ya da Prof. Dr. Kadir Türkölmez'i önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikli olarak bebeğiniz 7-10 günlük olunca ayrıntılı bir ultrason yaptırmanız gerekir.
Bunun sonucunda, eğer acil değil ve gerekli ise, voding ve sintigrafi bebeğiniz 6-8 haftalık olduğunda çekilebilir.
Bu arada koruyucu bir antibiyotik başlanmasında fayda olacaktır.
Ayrıca, bebeğiniz erkekse ve imkanlar elveriyor ise, erken sünnet yaptırmanızı da öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol renal pelvis AP boyutu 26mm olduğu için böbrek fonksiyonlarını MAG-3 diüretik renogram denilen sintigrafi ile değerelendirmek gerekir.
Sintigrafi ve ultrason sonucunu birlikte gördükten sonra, takibe devam mı yoksa müdahale gerekli mi kararı verilebililr.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bebeklerde normalde pelvis çapı 2-3mm civarındadır.
Verdiğiniz ilk 2 ultrason sonucunda sol böbrekte hafif bir genişleme olduğu görülüyor.
Ancak son ultrasonda ölçüm daha farklı bir şekilde yapılmış ve muhtemelen buna bağlı olarak da sonuç farklı ve biraz daha artmış olarak bulunmuş.
Önerim ultrasonu bu konuda tecrübeli bir uzmana tekrar ettirmeniz ve sonucu bir çocuk ürolojisi uzmanına danışmanızdır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Tecrübeli ellerde, başarılı bir ameliyat olursa, bahsettiğiniz sorunların yaşanma olasılığı da çok düşük olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Genel olarak, eğer taş boyutu 5mm ve üzerinde ise, taşın böbrekten kendiliğinden kanal ve oradan da mesaneye düşüp atılma ihtimali düşük olduğu için, önce taş kırma (ESWL) denilen işlem ile ses dalgaları kullanılarak taşın kırılarak küçük parçalara ayrılması ve daha sonra da bu parçaların düşmesini beklemek gerekir.
Ancak taşın böbrekteki yerine, sertliğine ve kanallarda tıkamaya yol açıp açmamasına göre uygulama değişiklik gösterebilir.
Diğere taraftan taş oluşumunun nedenlerine yönelik incelemelere başlamakta fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sanırım verdiğiniz değerler böbrek boyutları değil de böbrekteki genişlemeyi gösteren sonuçlar.
Eğer böyle ise, şimdilik sadece ultrason ile takip etmeye devam etmek ve genişlemenin artıp artmayacağına bakmak gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Aslında filmi görmede, sadece rapora göre bir değerlendirme yapmak her zaman güvenilir olmaz.
Mesanenin doluluk derecesi, film sırasında çocuğun çişini yapıp yapmaması gibi bir çok faktör reflü derecesini etkileyebilir.
Ancak, sizdeki seyre bakacak olursak, sanırım endoskopik (kapalı) ameliyat ile reflünün düzeltilmesi daha uygun gibi görünüyor.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer ultrason sonucunuz güvenilir ise bunun çok önemli bir sorun olmadığın söyleyebilirim.
Ancak, böbrekteki genişlemenin nasıl seyrettiğini anlayabilmek için, 2 ay sonra mutlaka ultrasonu tekrar ettirmeniz gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Bu benim konum hiç değil ama dalak, sol taraftadır.
Eğer ağrılar artacak olursa ultrason yaptırmanızı öneririm.
Merhaba,
Bu benim konum hiç değil ama dalak, sol taraftadır.
Eğer ağrılar artacak olursa ultrason yaptırmanızı öneririm.
Merhaba,
Doğuma normalden önce yapmayı gerektirecek bir sorun değil bu.
Doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca mutlaka ayrıntılı bir ultrason ile değerlendirilmesi gerekir.
Bu ultrason sonucuna göre, eğer gerekiyorsa sintigrafi gibi diğer tanısal testler de planlanabilir.
Gerekli takip ve tedavi planının yapılabilmesi için bir çocuk ürolojisi uzmanının takibinde olmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada telaş edilecek bir durum yok henüz.
Ancak takibe devam etmek gerekir.
Su azalması olmadığı sürece, büyüme artsa bile normal zamanda doğum yapmanıza bir engel teşkil etmeyecektir.
Doğum sonrası bebeğinizi mutlaka detaylı bir ultrason ile değerlendirmek ve sonucu bir çocuk ürolojisi uzmanına danışmak gerekir.
Geçmiş olsun.
Serhat Bey,
Öncelikle geçmiş olsun.
Evet çocuğunuzun kemoterapi alması gerekiyor.
Doxurubicin bir çok tedavi şemasında vardır anacak patolojideki bazı immünohistolojik belirleyicilere göre doz ayarlanabilir.
Bu konuda kemoterapiyi planlayacak olan bir çocuk onkolojisi uzmanının görüşüne de başvurmanızı öneririm.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba,
testislerdeki problemin ne olduğunu tam anlayamadım ama morarma ve şişlik fazla ise mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanına yoksa üroloji uzmanına göstermenizi öneririm.
Pipideki sorun tekrar ederse de sünnet erkene almanızda fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekte çok önemli bir sorun görünmüyor, merak etmeyin.
Ancak, bu durumda, veziko-üreteral reflü dediğimiz, mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olma olasılığı yüksek olduğu için voiding dediğimiz sondalı film ile, reflü olup olmadığını araştırmak gerekir.
Bu açıdan bir çocuk ürolojisi uzmanının takibinde olmanızda fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ultrasonda önemli bir sorun görünmüyor.
Ancak, eğer idrar yolu enfeksiyonunda ateş 38 derece ve üzerinde seyretti ise, o zaman mesaneden böbreklere idrar geri kaçışı olup olmadığını anlamak için voiding dediğimiz sondalı filmi de çekmek gerekli olacaktır.
Ateş olmadı ise şimdilik başka bir şey yapmadan 6 ay sonra ultrasonu tekrar etmeniz yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Son ultrason sonucunuz normal.
Reflü tanısı sondalı film çekilerek mi konuldu bilmiyorum ama 1.derece reflü kendiliğinden düzelebilmektedir.
Bu aşamada, enfeksiyon riski açısından, sünnet ettirmenizde fayda olacaktır.
Sünnet sonrası da başka bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmezse, 6 ay sonra ultrason ile kontrol yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Son ultrasonda, böbreklerde, öncekilerde belirtilemeyen, hafif bir genişleme söz konusu.
Aslında bu da çok önemli bir sorun gibi durmasa da, daha öncekilerde olmaması biraz daha yakın takibi gerektirir.
Tedbiren 3 ay sonra ultrasonu tekrar ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
6 ay sonra bir kontrol ultrasonu yaptırırsanız iyi olur.
Merhaba,
Ben sadece çocuk hasta grubuna baktığım için bu sorunuzu infertilite konusunda çok tecrübeli olan Prof. Dr. Kaan Aydos'a yöneltmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Doktor kontrolünde olmak kaydı ile ilacı kullanmanızda bir sakınca olmayacaktır.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler ışığında sağ hidrosel için ameliyat gerekli görülüyor.
Sol testisi muayene etmeden ameliyat gerekip gerekmeyeceğini söylemem mümkün değil maalesef.
Merhaba,
Kontrol amacı ile 6 ay sonra bir ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Merhaba,
Eşinizde su azalması olmadığı sürece bebeğinizi risksiz bir şekilde normal zamanda doğurabilir.
Doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca mutlaka detaylı bir ultrason ile böbrekleri ve idrar yollarını kontrol ettirmek gerekir.
Bu ultrasonun sonucuna göre, eğer gerekiyorsa, sintigrafi gibi farklı testler de planlanabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eşinizde su azalması olmadığı sürece bebeğinizi risksiz bir şekilde normal zamanda doğurabilir.
Doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca mutlaka detaylı bir ultrason ile böbrekleri ve idrar yollarını kontrol ettirmek gerekir.
Bu ultrasonun sonucuna göre, eğer gerekiyorsa, sintigrafi gibi farklı testler de planlanabilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Siz direk görüp takip eden doktorunuzun önerilerine benim bir yorum yapmam çok doğru olmayacaktır.
Şüpheniz varsa direk görüş almak için bir başka uzmana daha müracaat edebilirsiniz.
Yüksek tansiyon, ağrı ya da tekrarlayan enfeksiyonlara yol açmıyorsa alınmasına gerek yoktur.
Merhaba,
112den 7mm'ye düştü dediğiniz değer nedir acaba ?
Böbrek boyutu mu ? yoksa pelvis çapı dediğimiz genişlemenin derecesi mi ?
Eğer pelvis çapı ise, azalması iyi birşeydir ve ameliyata gerek olmadığı anlamına gelir.
Merhaba,
Ameliyattan sonra pelvis çapı azalmasa da, artması pek beklenen bir durum değildir.
Ameliyata bağlı bir sıkıntı olabilir.
Bunu en iyi cevaplayacak olan kişi ameliyatı yapan doktorunuz olacaktır.
Geçmiş olsun.
Eğer 4-5 derecesi ise açık ameliyatın daha başarılı ve kalıcı sonuç vereceğini söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Penis boyu ortalamanın altında olur şeklinde kesin bir veri olmasa da hipospadiasın ve penisteki eğriliğin derecesine göre, bazen penis boyu normal sınırın altında olabilmektedir.
Merhaba,
Bu çok önemli bir şey değil.
Sol böbrekte bir kum parçası var.
Zamanla kendiliğinden düşebilir.
Ama 3-4 ayda bir kez ultrason ile düşüp düşmediğini kontrol etmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada sabırlı olun ve baskıcı olmayın.
Gündüz için ilk önerim yaklaşık 1.5 saat aralarla düzenli olarak tuvalete götürüp çiş yapmasını sağlamanızdır.
Bunu yapabilirseniz, ilk başlarda aralarda kaçırmalar devam etse bile, bir süre sonra düzenli tuvalet alışkanlığı gelişecektir.
Kolay gelsin.
Merhaba,
Bunun nedeni hakkında bir yorum yapabilmek için ultrason ile böbreklerin ne durumda olduğunu ve böbreklerde taş olup olmadığını bilmek gerekir.
Bir idrar tahlili ve üriner sistem ultrasonu yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Hipospadias durumunda gelecekteki sorunları belirleycek en önemli nokta ilk ameliyatın en iyi şekilde yapılmış olmasıdır.
İlk ameliyatın başarısı, hipospadiasın ve varsa pipideki eğriliğin derecesine bağlı olduğu kadar, ameliyatı yapan cerrahın tecrübesine ve kullanılan cerrahi ekipmana da bağlıdır
Eğer ameliyat sonrası darlık ya da fistül gibi sorunlar yaşanmazsa ve varsa pipideki eğrilik de düzeltilirse, ileriki dönemde bir sorunla karşılaşma olasılığı da son derece azalır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Böbrekte çok hafif genişleme olduğunu gösteriyor.
İdrar kanalında doğmalık çok hafif bir darlığa bağlı olmuş olabilir ?
Bu aşamada tedavi gerektirecek bir durum görünmüyor ancak senede 2-3 kez ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Bu çok önemli bir genişleme değeri değil ama 2-3 ay sonra yeniden bir kontrol ultrasonu yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Eğer hiçbir şekilde idrarınızı yapamıyorsanız bir süreliğine sonda takılıp idrar kesesinin boşaltılması gerekir.
Daha sonra sonda çekilerek idrar yapma durumunuz tekrar kontrol edilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Açık ameliyatlarda, idrar kanalı mesaneden ayrılıp, yeniden mesaneye dikildiği için, idrara geçişine karşı direnç artmakta ve böbrekte ve üreter denilen idrar kanalında bazen hafif genişlemeler olmaktadır.
Önemli olan genişlemenin artıp artmayacağıdır.
Bu nedenle 3 ay sonra mutlaka bir kontrol ultrasonu daha yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Eğer her 2 ultrason da aynı kişi tarafından yapıldı yani sonuçlar güvenilir ise, sonuçlar arasındaki belirgin fark reflü olabileceğini düşündürür.
Bu durumda voiding yaptırmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben Halil Bey değilim ama yardımcı olmaya çalışayım.
Ultrason sonucunuza göre, sol böbrekte hafif bir genişleme görünüyor.
Bunun nedeni muhtemelen böbrek kanalındaki doğmalık bir darlıktır.
yaşınızı bilmiyorum ama bu zaman kadar artmadan kaldıysa, bundan sonra da olumsuz bir gelişme olması pek beklenmze.
Ancak yılda 2 kez ultrason ile kontrol altında tutulmasında fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Tecrübeli uzmanlarca yapıldığında JJ kateter takılması siz ve bebeğiniz için çok düşük risk ile başarılı bir şeklilde gerçekleştirilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu daha önce geçirdiğiniz böbrek enfeksiyonlarına bağlı olarak, böbreğinizde bazı izler kaldığını düşündüren bir sonuç.
Durumu daha iyi aydınlatabilmek için DMSA böbrek sintigrafisi çektirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu daha önce geçirdiğiniz böbrek enfeksiyonlarına bağlı olarak, böbreğinizde bazı izler kaldığını düşündüren bir sonuç.
Durumu daha iyi aydınlatabilmek için DMSA böbrek sintigrafisi çektirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Sanırım sağda verdiğiniz değer 51mm değil 5.1mm dir ??
Çünkü 51mm oldukça yüksek dereceli bir genişlemeye işaret eder.
Eğer 5.1mm ise, önceki ultrason ile çok anlamlı ve endişelenecek bir fark olmadığını söyleyebilirim.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Yaklaşımınız doğru.
Mutlaka önce ultrason yaptırmanızı öneririm.
bebeğinizin genel durumu iyi ise şu an da yaptırabilirsiniz.
Eğer idrar yolu enfeksiyonlarında ateş yükselmiyor ise, hemen voiding çekmeye gerek yoktur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Yaklaşımınız doğru.
Mutlaka önce ultrason yaptırmanızı öneririm.
bebeğinizin genel durumu iyi ise şu an da yaptırabilirsiniz.
Eğer idrar yolu enfeksiyonlarında ateş yükselmiyor ise, hemen voiding çekmeye gerek yoktur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada kistin hangi organa (barsak, mesane ?) ait olduğu henüz belli değil.
Daha sonraki ultrason kontrollerine göre yorum yapmak daha doğru olacaktır.
Merhaba,
Sanırım sol böbrekten mesaneye idrar götüren üreter adı verilen kanalın mesaneye girdiği yerde bir darlık var ve aynı zamanda da düşük dereceli bir reflü söz kounusu.
Bu tip durumlarda genellikle acil ameliyat gerekmez, bir süre takip altında bekleyerek, olayın nasıl seyredeğine yani artıp artmadığına bakılır.
Bunu yapabilmek için MAG-3 ile birlikte mutlaka çok detaylı bir ultrason sonucu da görülmelidir.
Sonuçları bir çocuk ürolojisi uzmanına göstermnizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Henğz hamileliğinizn ilk trimestre içinde olduğunuz için bunun nasıl seyredeceğini ve bebeğinizde bir soruna yol açıp açmayacağını anlamak için erken bir dönemdeyiz.
Ancak sizde su azalması olmadığı sürece en ideali bebeğinizi normal zamana kadar bekleyip öyle doğurmanızdır.
Doğum sonrası bşr çocuk ürolojisi uzmanı tarafından görülüp gerekli testlerin planlanması gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu önemli bir soruna benzimiyor.
Yılda 1-2 kez ultrason ile kontrol edilemesi ve doktorunuzun önerilerine uyması yeterli olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Gönderdiğiniz tetkik sonuçları normal görünüyor.
Her zaman kanamanın nedeni bulmak mümkün olmuyor maalesef ama önemli olan kanamaya yol açabilecek ciddi bir sorun olmadığını göstermektir.
Bu arada gündüz 2 saat aralarla düzenli çiş yapmaya, tuvalette acele etmemeye ve kabız olmamaya mümkün olduğunca özen gösterelim.
Bol su ve sıvı tüketsin, tuzlu, baharatlı, acı-ekşi yiyeceklerden ve asitli-gazlı, kafeinli içeceklerden uzak dursun.
Geçmiş olsun.
Ameliyat başarılı olmuş.
Artık sintigrafi çektirmenize gerek yok.
Ama ultrason takiplerin (yılda1 kez) ergenliğe kadar devam etmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Öncelikle genişlemenin derecesini tam anlayabilmek için detaylı ultrason sonucunu görmek gerekir.
Ultrason sonucuna göre, eğer gerekiyorsa, böbrek sintigrafisi gibi ek testleri de yapmak gerekebilir.
Tüm bunların yorumlanıp gerekli tanı ve tedavi planının yapılabilmesi için bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanızı öneririm.
Merhaba,
Çok ciddi bir sorun yok gibi görünüyor.
Her 2 böbrekte küçük kum parçaları var ve idrardaki lökosit ve eritrositte buna bağlı gibi duruyor.
Şimdilik ultrason ile takip yeterli gibi duruyor.
Bebeğiniz su almaya başlayınca da bol miktarda su ve sıvı vermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Çok ciddi bir sorun yok gibi görünüyor.
Her 2 böbrekte küçük kum parçaları var ve idrardaki lökosit ve eritrositte buna bağlı gibi duruyor.
Şimdilik ultrason ile takip yeterli gibi duruyor.
Bebeğiniz su almaya başlayınca da bol miktarda su ve sıvı vermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sol böbrek alt kısmındaki taşlar için acil olmasa da, ESWL denilen taş kırma yöntemini kulllanılması gerekebilir.
2 ay sonra bir kez daha ultrason ile kontrol ettirmenizi öneririm.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Ultrason sonucuna göre çok önemli bir sorun yok.
Ancak ateşin sebebi idrar yolu enfeksiyonu ise, o zaman enfeksiyon tedavi ediledikten sonra, mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı olup olmadığını anlamak için voiding dediğimiz sondalı filmin de çekilmesi gerekecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu sorunuzu bir beyin cerrahına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Yeliz Hanım merhaba,
Bu benim konum dışında bir durum ama çok önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Gene de şüpheniz varsa bir çocuk gastroenteroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kendiliğinden düşürme olasılığı yüksektir.
Bol miktarda su ve sıvı vermeye çalışın.
İki ay sonra da bir ultrason kontrolü daha yaptırmanız uygun olur.
Geçmiş olsun.
Yeliz Hanım merhaba,
Bu benim konum dışında bir durum ama çok önemli bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Gene de şüpheniz varsa bir çocuk gastroenteroloji uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Kültür uygun şekilde alında ve sonuç güvenilir ve doğru ise, bir çok antibiyotiğe dirençli bir bakteri türü üremiş göürünüyor.
Bu durumda tedavi 10-14 gün süre ile İmipenem, Mereopenem ya da Ertapenem grubu bir antibiyotik ile yapılmalıdır.
Bu tedaviyi kültürü isteyen doktorunuz planlayacaktır.
Geçmiş olsun.
Ultrason sonucu çok detaylı ve yeterli değil ama bu aşamada çok korkulacak bir şey var gibi durmuyor.
Önerim nutlaka bu konuda tecrübeli bir uzmanın yapacağı detaylı bir ultrason ile yeniden değerlendirme yapılmasıdır.
Ultrason sonucuna göre sintigrafi ya da sondalı film gibi ek tetkiklerin gerekip gerekmeyeceğine karar verilebilir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Sanırım boyut 2.5cm değil 2.5mm dir.
Eğer 2.5cm ise mutlak müdahale gerekir ama 2.5mm'lik kum parçalarının kendiliğinden düşme olasılığı yüksektir.
Bol su ve sıvı vermeye çalışın ve 2 ay sonra tekrar bir ultrason ile kontrol ettirin.
Merhaba,
Eğer ultrson yapan kişi bu konuda tecrübeli ise yani sonuç güvenilir ise, bence bu aşamada nükleer tıbba gitmenize gerek yok ama tabi ki son kararı sizi takip eden doktorunuz verecektir.
Merhaba,
Bebeğiniz alırsa su verebilirsiniz, bir sakıncası olmaz.
Böbrekteki kum parçaları çok küçük ve büyük olasılıkla kendiliğinden düşecektir.
Ancak 3 ay sonra bir ultrason kontrolü daha yaptırmanızı iyi olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu aşamada voiding'e gerek yok gibi görünüyor.
Şimdilik, 2 ay aralarla ile yapılacak ultrasonlar ile takip etmek yeterli olacaktır.
Ancak, tabi ki son kararı sizi direk takip eden doktorlarınız verecektir.
Geçmiş olsun
Merhaba,
Eğer mesaneye verilen ilaç, üreter dediğimiz idrar kanalına geri kaçıyorsa reflü var demektir.
Ancak, yeteri kadar ilaç verilmediyse ve üreter çok genişse bu yukarı böbreğe kadar çıkmamış olabilir.
Yani aslında yüksek dereceli bir reflü olabilir.
Ayrıca DMSA böbrek sintigrafisi ve detaylı ultrason sonuçlarını da mutlaka görmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ameliyat öncesi ve sonrası ultrason sonuçlarını görmeden amrliyat başarısı hakkında bir yorum yapmam mümkün olmaz maalesef.
Ancak 2. Ameliyat önemli bir karardır ve 2. ameliyatlar çok daha fazla tecrübe gerektirir.
Bu nedenle bir çocuk ürolojisi uzmanına danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben ameliyat kararı vermeden önce ESWL denilen vücut dışından ses dalgaları ile taş kırma işleminin denenmesini öneririm.
Başarılı olunamazsa o zaman ameliyat gündeme gelir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Karşenizde reflü dediğimiz mesaneden böbreğe idrar geri kaçışı olabilir.
Bunu anlamk için voding dediğimiz sondalı filmin çekilmesi ve böbreklerin enfeksiyonlardan etkilenip etkilenmediğini ortaya koyabilmek için de DMSA denilen böbrek sintigrafisini çektirmenizi ve sonuçları bir uzmana göstermenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Çocuk endokrinoloji uzmanı, yaptığı ölçüm sonucunda oğlunuzun pipisinin küçğk olduğu söyledi mi ?
Söyledi ise tetkik sonuçları ile tekrar doktorunuza danışmanızı öneririm.
Geçmiş olsun
Bu çok önemli bir sorun değil.
3 ay sonra ultrasonu tekrar ettirin.
Hastayı görmeden ilaç tavsiye etmek doğru bir şey değildir.
Bir uzmana görünüp ilaca öyle başlayın.
Ancak sünnet erkene almanızda fayda olacak gibi görünüyor.
Geçmiş olsun.
Ameliyat sonrası ultrason sonucuna göre böbrek parankim kalınlığı 5mm iken 3.5mm ye kadar incelmiş gibi görünüyor.
Parankim incelmesi iyi bir şey değil tabi ki.
Belki böbreğe dışardan tüp takıp bir süre toparlanmasını beklemek gerekebilir ama bu mail yolu ile çözülebilecek kadar basit bir sorun değil maalesef.
Çocuk ürolojisi bölümü buluna bir Üniversite hastanesine başvurmanızı önerebilirim, ancak.
Geçmiş olsun.
Sanırım sizin böbreğinizde genişleme var, bebeğinizin değil.
Sorun sizde ise, bebek büyüyüp karın içine yükselince sorun bir miktar daha rahatlayabilir ve ağrı yapma olasılığı da azalır.
Ama yakın takip altında olmanızı öneririm.
Merhaba,
Bu çok sıkıntılı bir durum olmamakla birlikte takibi gerekir.
Sizde su azalması olmadığı sürece bebeğinizi normal zamanında doğurabilirsiniz.
Doğum sonrası bebeğiniz 7-10 günlük olunca da mutlaka detaylı bir ultrason ile incelenmesi gerekir.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
ameliyatın ne kadar başarılı olduğunu anlayabilmek için, ameliyat öncesi ultrason ve sintigrafi sonuçlarını bilmek gerekir.
Ayrıca ameliyat sonrası düzelme süreci, ameliyattan sonraki 1 yıla kadar devam edebilir.
Yani yeni ameliyat olduysa biraz zaman tanımak gerekir.
Sol böbrekteki 22m ölçülen genişleme önemli bir değer.
Bunu da yakın takip ettirmenizde büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Kız çocuklarında sistit yani mesane enfeksiyonu riski yüksek olduğu için, VUR tespit edildiğinde, kendiliğinden düzelmesi için beklerken, koruyucu antibiyotik vermek gerekir.
Eğer antibiyotik almadığı bir dönemde sistit geçirirse, bu geri kaçış yani VUR yolu ile hızla böbreğe ulaşabilir ve böbrek enfeksiyonuna yol açabilir.
Piyelonefrit dediğimiz böbrek enfeksiyonu da iyileşirken böbrekte skar dediğimiz izleri bırakabilir ki bu istemediğimiz bir durumdur.
Eğer kızınız kesinlikle antibiyotik alamıyorsa, o zaman beklemek yerine kapalı yani endoskopik yöntem ile reflünün düzeltilmesi daha doğru olur.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Ben de voiding sistoürerografi dediğimiz sondalı filmi çektirmenizi öneririm. DMSA sonucuna göre reflü çıkma olasılığı yüksek görünüyor.
Bebeğinizi sünnet ettirmenizi de özellikle enfeksiyon riskini azaltabilmek açısından öneririm.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Doktorunuzun tedavisine müdahale temek istemem ama bu solüsyon gerçekten çok acıdır ve bebekler alırken çok zorlanır.
Bir böbrekteki kumu döktüğüne göre diğerini de dökme olasılığı yüksek demektir.
Bu durumda ilaç vermeden yakın ultrason kontrolü altında beklenebilir.
Mümkün olduğu kadar erken ve bol miktarda su ve sıvı vermenizde de büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Genişlemenin nasıl seyredeceği önemlidir.
Sizde su azalması olmadığı sürece, erken doğum ya da doğum öncesi müdahale gerekli değildir.
Doğum sonrası 7-10.günlerde yapılacak detaylı bir ultrason nasıl bir durum ile karşı karşıya olunduğunu çok daha net belirleyecektir.
Down sendromu ile bir ilgisi yoktur (Her bebek kadar Down sendromu olma riski vardır yani risk artmamıştır).
Geçmiş olsun.
Hafif bir idrar yolu enfeksiyonu var gibi duruyor.
Bunun için doktorunuz tedavi başlayabilir ?
Eğer, 37.5 üzerinde ateş, bulantı-kusma ya da beslenmeme gibi şikayetler, çok endişelenmenize gerek yoktur.
Sonuçlarınıza göre, kesinlikle kanser ya da kist söz konusu değil.
Muhtemelen daha önce geçirdiği idrar yolu enfeksiyonlar bağlı olarak sağ böbrek fonksiyonu çok hafif azalmış görünüyor.
Geçmiş olsun
Ultrason sonucunuza göre bu aşamada sintigrafilik bir durum var gibi durmuyor.
Ancak 1 ay kadar sonra ultrasonu tekrar edip durumun teyidini almakta büyük fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Bu tip durumlarda hemen müdahale kararı verrmeden önce bir süre daha beklenip, kontrol ultrasonunda kistin küçülüp küçülmediği kontrol edilebilir.
Çünkü bebeklerdeki saptanan kistlerin çoğu zamanla küçülebilir.
Ama tabi ki son karar sizi takip eden doktorlarınızındır.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
İlk sintigrafiye bakınca 2. sintigrafide sağ böbrekte bir miktar fonksiyon kaybı görülüyor.
Ancak bazen özellikle erken dönemde çekilen sintigrafilerde hatalı ölçümler de olabiliyor.
Ameliyat kararı vermeden önce mutlaka detaylı bir ultrason incelemesini de görmek gerekir.
Geçmiş olsun.
Sünnet ettirmenizi öneririm.
İki yaşını beklemeden ameliyat ettirmenizi öneririm.
Ben sadece özel hastanelerde ameliyat yapan bir doktorum.
Ameliyat ücreti, hastaneye, ameliyat şekline, yatış süresine bağlı olarak çok değişkenlik gösterebilir.
Arzu Hanım Merhaba,
Şu anda hastanede tam ne yapıldığını ve nasıl bir tedavi uygulandığını bilmediğim için size yardımcı olamıyorum maalesef.
Ancak, mümkünse bir çocuk ürolojisi uzmanının bulunduğu bir merkeze başvurmanızı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Arzu Hanım Merhaba,
Şu anda hastanede tam ne yapıldığını ve nasıl bir tedavi uygulandığını bilmediğim için size yardımcı olamıyorum maalesef.
Ancak, mümkünse bir çocuk ürolojisi uzmanının bulunduğu bir merkeze başvurmanızı önerebilirim.
Geçmiş olsun.
Bebeklerde yumurtalık kistleri olabilir.
Çoğu zamanla geçer.
Ama nasıl seyredeceğinden ve büyüyüp büyümeyeceğinden emin olabilmek için mutlaka ultrason ile takip etmeye devam etmek gerekir.
Merhaba,
Hemen telaşlanmayın.
Ultrasonda bahsedilen böbrek genişlemesinin değerleri önemlidir.
Her genişleme çok önemli bir sorun olduğu anlamına gelmez.
Varsa bir çocuk ürolojisi uzmanı yoksa çocuk nerfolojisi uzmanına ya da üroloji uzmanına gösterebilirsiniz.
Merhaba,
Ayakta karşıya idrarınızı rahatça yapabiliyorsanız yani idrar ayaklarınıza gelmiyorsa, ve sertleşme sırasında da peniste önemli bir eğrilik olmuyorsa yani rahat ilişkiye girebiliyorsanız, çocuk sahibi olamama sebebiniz doğuştan sünnetli olmanız değildir.
Çok önemli bir sorun görünmüyor, sadece sağ böbrek sola göre daha küçük izlenmiş.
Bu yapısal bir durum da olabilir.
Ancak böbreğin nasıl çalıştığını anlayabilmek için DMSA denilen böbrek sintigrafisini de çektirmenizi öneririm.